Apie parlamentarų uždarbio planus išgirdęs mokytojas: tai – galimai negarbingas poelgis | KaunoDiena.lt

APIE PARLAMENTARŲ UŽDARBIO PLANUS IŠGIRDĘS MOKYTOJAS: TAI – GALIMAI NEGARBINGAS POELGIS

  • 1

Prieš maždaug šešerius metus paskelbus idėjas Lietuvai, viena jų buvo „Mokytojas – prestižinė profesija iki 2025 metų“. Laikas tiksi, o prasidėjus 2024-iesiems vidutinė mokytojų alga padidėjo vidutiniškai 276 eurais „į rankas“. Sostinės Užupio gimnazijos istorijos mokytojo nuomone, tai nėra pakankama suma, galinti pakeisti pedagogo materialinę padėtį. Negana to, mokytojai kanceliarines priemones ir transporto išlaidas dengia iš savų lėšų – skirtingai nei parlamentarai.

Vilniaus Užupio gimnazijos istorijos mokytojo metodininko Roberto Ramanausko atlyginimas vidutiniškai didėjo šimtu eurų. Ne visus pedagogus augimas paliečia vienodai.

R. Ramanauskas dirba kiek didesniu nei vieno etato krūviu ir uždirba apie pusantro tūkstančio eurų „į rankas“. Mokytojų atlygio kontekste – tai dideli pinigai.

„Jei pažiūrėtume į jaunus mokytojus, kurie dar neturi rodiklių, pagal kuriuos kyla atlygis, tai daugelio jų darbo užmokestis „į rankas“ nesiekia tūkstančio eurų“, – kalbėjo pedagogas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sulaukęs apie šimtu eurų didesnio atlyginimo, pašnekovas sakė, kad to nepakanka, norint spręsti esamą problemą.

„Tai nėra kažkoks esminis pakilimas, kuris pakeistų materialinę padėtį“, – sakė R. Ramanauskas.

Paklaustas, ką mano apie tai, kad ateinančioje Seimo kadencijoje parlamentarai uždirbs dvigubai daugiau, nei dabar, pedagogas užsiminė, kad tai – galimai negarbingas poelgis.

„Labai bjauru, kad Lietuvoje politikai yra pamiršę padorumo ir garbės klausimą. Apie garbę Lietuvoje kalbama tik tada, kai į teismą kreipiamasi dėl pažeistos garbės ir orumo. Bet garbė ir orumas yra tada, kai neleidi sau pasielgti nesąžiningai ir negarbingai“, – sakė mokytojas.

Skirtingai nei parlamentarai, mokytojai Lietuvoje neturi papildomų lėšų, skiriamų padengti kanceliarines išlaidas. Kompiuterius, telefonus, spausdintuvus ir popierių jie perka iš savo pinigų. Paklaustas, kur išleistų per metus tokiems pirkiniams skirtus 18 tūkst. eurų, mokytojas susimąstė.

„Aš nežinau, ką su jais daryčiau“, – sakė R. Ramanauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mokinys

Mokytojai kvaili, kad savo pinigais perka trūkstamas mokymo priemonės. Tam skirti pinigai nusėda mokyklų direktorių ir administracijos kišenėse

SUSIJUSIOS NAUJIENOS