Seimo rūmuose bus pasiekiami automatiniai širdies defibriliatoriai | KaunoDiena.lt

SEIMO RŪMUOSE BUS PASIEKIAMI AUTOMATINIAI ŠIRDIES DEFIBRILIATORIAI

  • 8

Seimo kanceliarija kartu su Vadovybės apsaugos departamentu (VAD) parūpino kelis automatinius širdies defibriliatorius, kurie bus pasiekiami Seimo rūmuose.

Neseniai parlamente pastatytas stendas, informuojantis, kad pastate yra defibriliatoriai  – sutrikusią širdies veiklą padedantys atstatyti prietaisai. Tiesa, minėtas stendas neinformuoja, kur konkrečiai galima rasti prietaisą nelaimės atveju.

Seimo kanclerės pavaduotojas Antanas Dimaitis BNS teigė, kad šiuo metu vienas prietaisas laikinai yra Seimo rūmų apsaugos poste, dar vienas defibriliatorius, numatoma, bus parlamento medicinos punkte.

„Pora prietaisų bent būtų tikrai, nes rūmai didžiuliai, o problemų yra daug su žmonių sveikata, tai kad išvengtume nelaimių, kurios kartais įvyksta vien dėl tokio instrumento neturėjimo, tai bus ir pas mus“, – sakė A. Dimaitis.

Anot jo, artimiausiu metu numatoma aiškiai nurodyti defibriliatorių laikymo vietas, kad atsiradus skubiam poreikiui jie būtų nesunkiai randami.

„Vėliau bus daugiau informacijos. Pradžioje tik nurodome, kad turime šiuo metu tokį prietaisą. O vėliau bus įdėti į talpinimo skydelius, tvirtinamus prie sienos. (...) Čia yra mūsų kanceliarijos ir VAD iniciatyva – ir pasaulinėje praktikoje matėme, ir sukrėtė ta nelaimė oro uoste, kai žinomas žmogus (Leonidas Donskis – BNS) vien dėlto mirė, kad nebuvo šalia tokio dalyko, nepavyko jo išgelbėti. Tai bandysime turėti tokią prevencinę priemonę pas save“, – teigė vienas Seimo kanceliarijos vadovų.

Jis pripažino ir pats kol kas nežinantis, kaip reikėtų naudotis tokiu prietaisu teikiant pirmąją pagalbą, tačiau tikino, jog artimiausiu metu bus organizuojami mokymai.

„Jei atvirai, aš irgi nežinau, kaip juo (defibriliatoriumi – BNS) naudotis, teks mokytis. Bet dabar turime specialistą saugai, šiandieną įvyko konkursas, priimtas žmogus, mokymus vesime ir sukursime visą šitą sistemą“, – kalbėjo A. Dimaitis.

Prieš kelerius metus Vilniaus oro uoste netikėtai užgeso filosofo L. Donskio gyvybė, jį, kaip skelbta, ištiko širdies smūgis. Nors oro uoste tuo metu buvo trys defibriliatoriai, tačiau nė vienas nebuvo panaudotas. Apie defibriliatorius viešosiose erdvėse imta svarstyti ir dar anksčiau – prieš penkerius metus, kai medikams nepavyko išgelbėti Vilniuje sporto klube širdies smūgio ištikto Aukščiausiojo Teismo teisėjo Česlovo Jokūbausko gyvybės.

Pasak specialistų, nedelsiant teikiant pirmąją pagalbą, pradedant širdies masažą, naudojant defibriliatorius, 75 proc. širdies infarkto ištiktų žmonių sąmonę atgauna dar iki atvykstant medikams.

Žiniasklaidoje skelbta, kad pernai gruodį panaudojus defibriliatorių viename Kauno sporto maniežų, išgelbėta 71 metų vyro gyvybė.

Nemažai įstaigų, prekybos, sporto centrų jau yra įsigiję automatinius defibriliatorius, tačiau specialistai pabrėžia, jog būtina informacija ir mokymai – kur ir kaip rast bei naudoti prietaisus ištikus nelaimei.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Tu

Bumerango konservų ispera,negrąžino tautai

pamastymas

galetu ir koki agregata pastatyt intelekto lygiui patikrint,gal maziau butu su sveiku protu prasilenkiancia istatymu priimama

Piliete

Ar tik seimunams ? Geras straipsnis!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS