Sekmadienis – Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti | KaunoDiena.lt

SEKMADIENIS – PASAULINĖ DIENA ŽUVUSIEMS EISMO ĮVYKIUOSE ATMINTI

Kiekvienais metais lapkričio trečiąjį sekmadienį minima Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti. Šiais metais tokia diena – lapkričio 17-oji.

Lietuvos policijos kapelionas kunigas Algirdas Toliatas kartu su policijos bendruomene kviečia Lietuvos žmones dvasiniam susitelkimui, susikaupimui ir apmąstymui.

„Žmogaus gyvenimas neretai toks trapus, o širdies skleidžiama šviesa ir šiluma nors ir didžiulė, bet ji dėl neatsakingo elgesio kelyje gali netikėtai užgesti. Maldoje prisiminkime tuos, kurie žuvo eismo nelaimėse, ir saugokime tuos, kurie esame gyvi“, – sako A. Toliatas.

Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti pradėta minėti 2005 metais. Jos iniciatoriai – Jungtinės Tautos ir Pasaulio sveikatos organizacija. Buvo priimta rezoliucija, kuria kreiptasi į šalių vyriausybes, kad kiekvienais metais trečiasis lapkričio sekmadienis būtų skirtas žuvusiems eismo įvykiuose paminėti.

Pagrindinis šios atmintinos dienos tikslas – solidarumo išreiškimas ir dvasinis palaikymas, skirtas šeimoms, kurios išgyvena netektis dėl keliuose eismo įvykiuose prarastų savo šeimos narių, draugų ar pažįstamų. Kartu siekiama dar kartą atkreipti visuomenės dėmesį į kiekvieno asmeninę atsakomybę už savo elgesį kelyje, Kelių eismo taisyklių laikymąsi, kad būtų išvengta beprasmių aukų.

Pasaulyje kiekvienais metais eismo įvykiuose žūsta daugiau nei vienas milijonas žmonių, 50 milijonų sužeidžiama, daugelis jų lieka neįgalūs. 2018-aisiais Europos keliuose žuvo 25 300 žmonių, Lietuvoje – 173. Šiais metais, iki lapkričio 13-osios, Lietuvoje eismo nelaimėse jau žuvo 159 žmonės.

Renginiai „Neužgesk“, skirti šiai dienai paminėti, vyks Katedros aikštėje Vilniuje, Atgimimo aikštėje Klaipėdoje,  Nepriklausomybės aikštėje Panevėžyje.

Renginių iniciatorius – Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Sekmadienį daugelyje bažnyčių bus aukojamos šv. Mišios, skirtos Pasaulinei dienai žuvusiems eismo įvykiuose atminti.

GALERIJA

  • Sekmadienis – Pasaulinė diena žuvusiems eismo įvykiuose atminti
M. Ambrazo / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AS

Ar minint bet kokia diena reikia tersti gamta zvakemis.Rase,kad jos neperdirbamos.Manau uzdekti viena zvakele baznycioje ar kur prie kryziaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS