Šiauliai nori išsaugoti tris savarankiškas institucijas | KaunoDiena.lt

ŠIAULIAI NORI IŠSAUGOTI TRIS SAVARANKIŠKAS INSTITUCIJAS

  • 1

Šiauliai tikisi išsaugoti tris savarankiškas institucijas: universitetą, kolegiją ir profesinio rengimo centrą.

Tokį pasiūlymą Vyriausybei bendrai pateikė Šiaulių mokslo institucijos, verslo asociacijos, regiono savivaldybių vadovai.

„Dokumente pateikiama aiški regiono nuomonė – turi išlikti trys savarankiškos institucijos: Šiaulių universitetas, Šiaulių valstybinė kolegija ir Šiaulių profesinio rengimo centras“, – pranešė savivaldybė.

Anot Šiaulių universiteto rektoriaus Donato Jurgaičio, demografinė situacija nėra pati palankiausia, tačiau universitetas yra pasiruošęs iššūkiams. Aukštoji mokykla baigia savo administracinę pertvarką, atsisakoma nereikalingų patalpų, mažinamos išlaidos, planuojama investuoti į studijų kokybę. Rektorius teigė, kad daug optimizmo teikia 6 metams gauta akreditacija.

Pasaulinis mokslo modelis

Savivaldybės pranešime pažymima, kad universiteto Šiauliuose išlaikymo būtinybę mato ir verslas. Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentas Alvydas Stulpinas ir Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų generalinis direktorius Alfredas Jonuška pabrėžė, kad Šiauliuose reikia stiprinti technologijų ir inžinerinės krypties studijas.

Kaip teigė Šiaulių valstybinės kolegijos vadovė Natalija Šedžiuvienė, Šiauliuose turėtų veikti pasaulyje įprastas mokslo modelis. Pagal jį beveik pusė jaunuolių renkasi profesinio mokymo programas, ketvirtis renkasi studijas kolegijose, o likę – universitetuose, aiškinama pranešime.

„Valstybinį finansavimą gaunančios aukštosios mokyklos ir pačios uždirba dalį lėšų, jos taip pat gali tikėtis savivaldos, asocijuotų verslo struktūrų paramos“, – aiškina savivaldybė.

Vyriausybei pasiūlymus dėl aukštojo mokslo institucijų tinklo pertvarkos buvo galima pateikti iki šios savaitės. Švietimo ir mokslo ministerija BNS teigė, kad pasiūlymai ją vis dar pasiekia, jie vertinami, sisteminami ir bus komentuojami vėliau.

Universitetai – prioritetas

Sausį premjeras Saulius Skvernelis su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką, sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

„Ir dar kas svarbu – mes nekalbame apie universitetinio mokslo eliminavimą iš šalies regionų, tikrai nekalbame, tai turi išlikti ir tai išliks, nes yra vienas iš prioritetų“, – tuomet kalbėjo S. Skvernelis.

Kita vertus, jis tvirtino, jog tai nereiškia, kad bus išsaugoti atskiri Šiaulių ir Klaipėdos universitetai.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sonata

Gal suskaiciuokit pagaliau tas kolegijas, kokios kelios desimtys???? Skaiciuoti nemokate?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS