Šiauliuose keičiasi NATO oro policijos misijos kontingentai | KaunoDiena.lt

ŠIAULIUOSE KEIČIASI NATO ORO POLICIJOS MISIJOS KONTINGENTAI

  • 0

Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose ketvirtadienį vyks NATO oro policijos misiją Baltijos valstybėse vykdančių karinių vienetų pasikeitimo ceremonija.

Portugalijos ir Rumunijos kariai tarnybą perims iš lenkų ir prancūzų.

Portugalai ir rumunai Baltijos valstybių oro erdvę saugos su aštuoniais naikintuvais F-16, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

Portugalijos karinių oro pajėgų kariai NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse dalyvaus šeštą kartą, rumunai – antrą. 

Misiją baigiantys Lenkijos kariai oro erdvės apsaugą vykdė su keturiais naikintuvais F-16. Misijoje dalyvavo apie 150 lenkų karių, tarp jų – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistai.

Misiją sustiprinę Prancūzijos karinių oro pajėgų kariai Baltijos šalių oro erdvę pirmą kartą saugojo su keturiais naikintuvais „Rafale“, o personalo skaičius siekė apie 100 žmonių.

NATO oro policijos misija Baltijos šalyse vykdoma nuo 2004 metų, kai Lietuva tapo pilnateise aljanso nare.

Reaguojant į Rusijos karinę agresiją, nuo 2014 metų oro policijos pajėgumai sustiprinti papildomais kontingentais Lietuvoje, o taip pat – Estijoje ir Lenkijoje.

Artėjančiame NATO viršūnių susitikime Vilniuje liepos mėnesį Lietuva siekia, kad oro erdvės apsauga būtų sustiprinta, o šalia NATO oro policijos misijos būtų sukurtas rotacinis oro gynybos modelis.

KAM teigimu, NATO oro gynybos stiprinimas apimtų ne tik papildomus sąjungininkų naikintuvus, bet ir antžeminių oro gynybos sistemų dislokavimą regione. Tai leistų vykdyti oro gynybos treniruotes bei gerintų pasirengimą sklandžiam perėjimui iš oro policijos į oro gynybą krizės atveju.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS