Šiauliuose netyla ginčai dėl lentelės generolui Vėtrai: kodėl valdžia delsia? | KaunoDiena.lt

ŠIAULIUOSE NETYLA GINČAI DĖL LENTELĖS GENEROLUI VĖTRAI: KODĖL VALDŽIA DELSIA?

  • 8

Šiauliuose vėl užvirė ginčai dėl lentelės prieštaringai vertinamam generolui Vėtrai. Ją panaikinti jau ne pirmą kartą savivaldybės prašo Šiaulių žydų bendruomenė: esą Vėtra prisidėjo prie masinio žydų žudymo. Be to, anot žydų, dabar nukabinti ją priklausytų pagal desovietizacijos įstatymą, tačiau valdžia delsia. Apie tai – LNK reportaže.

Atminimo lenta partizanui Jonui Noreikai – generolui Vėtrai pakabinta 2010 m. ant buvusio Šiaulių apskrities viršininko administracinio pastato. J. Noreika čia 1941–1943 m. dirbo Šiaulių apskrities viršininku. Nukabinti lentą siekia Šiaulių žydų bendruomenė. Į Šiaulių rajono savivaldybę, ant kurios pastato ir kabo lenta, žydai kreipiasi jau antrą kartą. Esą gegužę įsigaliojus desovietizacijos įstatymui lentą derėtų nukabinti.

„Kai yra atminimo lenta administracijai, kuri kolaboravo su naciais, administracijos vadovu buvo Jonas Noreika, mes manome, kad tai yra nepriimtina. Juolab kad yra priimtas įstatymas, kuriuo reikėtų ir vadovautis“, – teigė Šiaulių žydų bendruomenės vadovas Sania Kerbelis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Anot Šiaulių žydų bendruomenės vadovo, šįsyk jie kreipėsi dėl įstatymo vykdymo, tačiau tikina, kad tiek pats J. Noreikia, tiek jo vadovaujama administracija palietė daugelio žydų giminių likimus.

„Noreika prisidėjo prie Šiaulių geto steigimo ir prie žydų nusiuntimo į Žagarę myriop“, – sakė S. Kerbelis.

Anot Šiaulių rajono mero, pastatas jiems nepriklauso, tad spęsti klausimą dėl atminimo lentos jie net neturi teisės.

„Pastatas priklauso Turto bankui ir (...) mes žydų bendruomenės šitą prašymą esame persiuntę. Turto bankas kreipėsi į tam tikras komisijas ir galutinis verdiktas yra, kad pastatas yra Šiaulių mieste ir sprendimą galutinai turi priimti Šiaulių miesto savivaldybė“, – teigė rajono meras Česlovas Greičius.

Tas klausimas jau yra svarstomas (...) ir jeigu pasakysi, kad šitas dalykas yra nuimtinas, mes taip ir padarysime.

Pastaroji su išvadomis taip pat neskuba. Anot Šiaulių mero, istoriją narplioti turi istorikai, o ne politikai, tad dėl šios atminimo lentos išvadų lauks iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC).

„Tas klausimas jau yra svarstomas (...) ir jeigu pasakysi, kad šitas dalykas yra nuimtinas, mes taip ir padarysime“, – tikino meras Artūras Visockas.

LGGRTC patvirtino, kad prašymą dėl atminimo lentos generolui Vėtrai nuėmimo gavo rugpjūčio 21 d. Šiuo metu laukiama daugiau duomenų dėl J. Noreikos istorinio vertinimo ir klausimą žadama spręsti už poros savaičių.

Klausimų dėl generolo Vėtros įamžinimo yra kilę ir Vilniuje. Lenta ant Lietuvos mokslo akademijos bibliotekos kūju buvo sudaužyta 2019 m., tačiau jau po kelių mėnesių pakabinta nauja.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

zydams vis maza,maza,pasibaisejimas,net karo metu draskosi ,

Kodel nusikalte zydai bega i izraeli,arba i amerikana,jie neisduodami,koki teise turi zydai mums isakyneti,jeigu patys savus slepe,pirma reikia patiems zydams buti saziningiems o paskui kazka reikalauti,visas pasaulis zina zydu darbus,kam nepatinka lietuvos tvarka vaziuokit i izraeli,o mums cia nenurodynekit kam koki paminkla statyti,kai patys savus denget,meluojat,iskraipot istorija savo naudai,ka zydai galvoja,kad po mirties dievas juos paglostis uz mela,kurstima,karo palaikyma,uz viska reiks moketi.dievo jus neapgausit nors save laikot dievais,mes visi pries dieva lygus zmones ir nopelnai bus pagal darbus zemeje kiek zydu fasistu buvo,kodel zydai tyli,slepe.zmones viska zino,tik tylejo,dabar lenda viskas i pavirsiu,

JEI LENTELĖ FAŠISTUI VĖTRAI....

Pastatykite paminklą Hitleriui. Juk Vėtra su SS uniforma kovojo vokiečių gretose. O Hitleris - žyyyymiai aukščiau Vėtros....

paskaitykite

Violeta Rutkauskienė. Kodėl šmeižiama Lietuva ir jos didvyriai? Atskleisti visi šmeižikų metodai ir kas visą šitą Lietuvos žydų raudų manufaktūrą sukūrė ir išplatino pasauliui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS