Situaciją dėl NVSC įvertino ir A. Veryga: politikų nuomonės išsiskyrė | KaunoDiena.lt

SITUACIJĄ DĖL NVSC ĮVERTINO IR A. VERYGA: POLITIKŲ NUOMONĖS IŠSISKYRĖ

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) direktoriui Robertui Petraičiui yra per sudėtinga tvarkytis su pandemine situacija, todėl jo nestebina, kad naujoji valdžia kelia klausimų dėl NVSC vadovo kompetencijų. Tuo metu socialdemokratų partijos lyderis Gintautas Paluckas mano, kad valdančiųjų atstovų reiškiami priekaištai NVSC dėl netikslios COVID-19 statistikos tėra priedanga ieškant kaltų dėl blogėjančios pandemijos valdymo situacijos.

A. Veryga: jam nepavyksta susitvarkyti su krizine situacija

A. Veryga teigia, kad NVSC vadovas šiuo metu nesusitvarko su krizine situacija. Pasak jo, R. Petraitis turėtų stiprinti savo komandą arba pripažinęs, kad nesusitvarko su NVSC problemomis, trauktis iš pareigų.

„Kalbant apie šį vadovą konkrečiai, matyt, taikos sąlygomis, kai yra ramus gyvenimas ir nereikia kažkokių ypač greitų sprendimų, tai su juo viskas būtų kaip ir gerai. Bet dabar panašu, kad žmogus nesusitvarko. Tad tokiu atveju paprastai būna du reagavimo būdai: arba rasti, kas vadovui padėtų (nes vadovas visko negali padaryti pats) arba, jeigu jis jaučiasi pervargęs, pasitraukti. Tuomet ministerija galėtų ieškoti naujo vadovo“, – ELTAI sakė A. Veryga.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras primena, kad NVSC vadovas jau yra gavęs drausminę nuobaudą, kai nesugebėjo perimti Užkrečiamųjų ligų ir jų sukėlėjų valstybės informacinės sistemos (ULSVIS) iš Užkrečiamų ligų ir AIDS centro. Tuomet, pasak A. Verygos, SAM priėmė sprendimą iš pareigų atleisti ULAC vadovą Saulių Čaplinską, o NVSC vadovui buvo nuspręsta skirti drausminę nuobaudą.

„Neišėjo institucijai vienai perduoti, kitai perimti Užkrečiamų ligų ir AIDS centro informacinės duomenų bazės. Nepadarė nei vienas, nei kitas vadovas darbų. Tai dėl vieno aš priėmiau sprendimą, kad jis turi būti atleistas, kai grįš po ligos. O kitam vadovui buvo drausminė nuobauda paskirta, tai čia kalbu apie NVSC vadovą. Vis dėlto tai rodo, kad jis nesusitvarko su kai kuriais darbais“, – sakė A. Veryga.

A. Veryga apskritai kelia klausimą, kodėl NVSC pradėjo ieškoti neapskaičiuotų mirčių. Pasak jo, tai parodo, kad NVSC nemoka dirbti su duomenimis bei pateikti jų analizės.

Man labai keista ši situacija su neapskaitytomis mirtimis. Kodėl ten reikėjo rinkti dar kažkokius duomenis iš ligoninių, tai nelabai suprantu. Manau, ir manęs NVSC vadovo tokie paaiškinimai nelabai įtikintų.

„Man labai keista ši situacija su neapskaitytomis mirtimis. Labai keista, kad NVSC iš viso tokiomis mirtimis rūpinosi ir jų ieškojo ir kur jas buvo pametęs. Mirčių Lietuvoje nelabai įmanoma „pamesti“. Visos mirtys yra registruojamos e. sveikatoje ir tiek mirtys, tiek gimimai kuris laikas yra visiškai elektronizuoti. Tad šioje vietoje nelabai yra ką pamesti... Kodėl ten reikėjo rinkti dar kažkokius duomenis iš ligoninių, tai nelabai suprantu. Manau, ir manęs NVSC vadovo tokie paaiškinimai nelabai įtikintų. Kodėl neišeina NVSC su duomenis susitvarkyti, matyt, yra ir kompetencijos klausimas. Galų gale NVSC žmonės duomenų analitika niekuomet nepasižymėjo. Mes taip pat turėjome įvairiausių problemų, su tuo susijusių“, – teigė jis.

Pasak jo, R. Petraičiui ne kartą buvo siūloma pagalba iš šalies, bet jis nenorėdavo jos priimti.

„Nepaisant visų pastangų vadovui padėti... Kartais jam tiesiog neišėjo ir priimti pagalbos. Nes gavus kažkokius išteklius reikia juos mokėti ir panaudoti. Jie patys savaime netampa pagalba, reikia tuos procesus ir valdyti. Buvo NVSC pagalba siūloma ir iš kitų institucijų. Tačiau į tokią pagalbą reakcijos buvo piktos su pasakymais, kad nesikiškit į mūsų valdymą bei darbą, neatleidinėkite vadovų. Tai rodo, kad, matyt, NVSC bijo įsileisti kažką iš šalies. Nežinau, kodėl institucijai tai baisu. Mes į štabą įsileidom žmonės: kariškius, ekspertus ir nieko blogo neatsitiko. Matyt, tai yra dar viena iliustracija, kad esant krizinei situacijai, kai reikia valdyti daug procesų, NVSC vadovui tai yra sudėtinga“, –  sakė Seimo narys.

G. Paluckas ragina I. Šimonytę ir A. Dulkį susilaikyti nuo „raganų medžioklės“

Tuo metu G. Paluckas teigė, kad premjerės Ingridos Šimonytės bei ministro Arūno Dulkio kritika NVSC vadovui – nepagrįsta. Pasak jo, NVSC jau seniai kėlė problemas dėl žmogiškųjų išteklių stygiaus, bet į jas nei esama, nei buvusi valdžia nereagavo.

„Manau, kad čia yra „raganų medžioklė“ ir atsakomybės nusimetimas, mėginant nukirsti galvą ir laikinai apraminti visuomenę, kad štai mes, naujoji valdžia, ėmėmės kažką tvarkyti. Politikoje tai daroma, bet sistemiškai tai nesprendžia nieko. Dar daugiau, tie žmonės, kurie pasitikėjo Vyriausybe, bus dar labiau demotyvuoti. Naujo vadovo radimas taip pat užims laiko. Man ypač pikta, kad tokiomis aplinkybėmis, kai buvo aiškios NVSC bėdos, kurios buvo detalizuotas tiek nuėjusiai valdžiai, tiek dabartinei, bet niekas nebuvo ir nėra daroma, o tiesiog, pasitaikius klaidai, imasi greito sprendimo ir apkaltina vadovą. Politikoje tai būdinga – kažką daryti, o paprasčiausia tai nukirsti galvą ir duoti kraujo, tuomet visi patenkinti aplink“, – sakė LSDP lyderis.

Anot jo, NVSC klaidos yra suprantamos, nes darbuotojai yra pervargę bei nemotyvuoti. G. Paluckas primena, kad valdantieji su NVSC iššūkiais buvo supažindinti dar lapkričio pabaigoje, bet nesiėmė jokių konkrečių veiksmų.

„Noriu pasakyti, kad NVSC šiai valdžiai nuo lapkričio 26 dienos Seimo valdybos posėdžiuose labai aiškiai sakė, kad jiems trūksta pajėgumų, trūksta etatų, žmonės neatlaiko krūvių ir traukiasi iš pareigų. Pandemija nevaldoma, nes atsekamumo nėra. Dabar, užuot pasakius, kad mes, Sveikatos apsaugos ministerija, nespėjome atitinkamai reaguoti, yra akcentuojamos (NVSC – ELTA) padarytos  klaidos. Aš suprantu, kad pasiskaičius antraštes atrodo, kad kažkas tyčia paslėpė duomenis apie mirusius žmones. Bet tokių dalykų nebūna ir žmonės gauna mirties liudijimus, o viskas, apie ką mes dabar šnekame, yra neatitikimai teikiamoms statistikos lentelėms ar formoms. Aš nenoriu ginti nė vienos personalijos, nes nėra nepakeičiamų, paims ir pakeis ir kažką kitą pastatys. Bet aš noriu pasakyti, kad NVSC sistema ilgą laiką dirba virš savo galimybių ribų. Jaučiamas institucijos perdegimas, psichologinis absoliutus demotyvavimas. Atitinkamai, tokioje aplinkoje dirbant galima padaryti klaidų ir bet kas jų gali padaryti“, – sakė G. Paluckas.

Parlamentaras pažymi, kad keliant klausimus dėl vadovo kompetencijos, pirmiausia, turi būti sudaryta darbo grupė, kuri tai įvertintų.

„Pirmiausia reikia įsigilinti ir suprasti, dėl kokių priežasčių atsiranda klaidos. Aš teigiu, kad klaidos atsiranda dėl per didelio krūvio ir dėl per mažai tuos darbus dirbančių žmonių. Dėl viso perdegimo ir psichologės įtampos kyla klaidos. Bet kai kam atrodo, kad pikta valia kažkas tyčia paima ir paslepia mirusius. Tokiems kaltinimams, kurie buvo mesti, reikalingi ir įrodymai. Turi būti suburta komisija, darbo grupė, kuri išanalizuotų ir pasakytų: taip, tai buvo tyčinė vadovo veikla, kuri padarė įstaigai reputacinę žalą. O dabar turime tik antraštes, kuriomis visuomenė susiformavo nuomonę, kad kažkas kažką blogai darė. Aš nesuprantu, ką geresnio ar gero apskritai dabartiniai valdantieji padarė ar ruošiasi padaryti. Absoliučiai nieko naudingo pandemijos valdymo kontekste“, – sakė jis.

ELTA primena, kad, skaitmenizuojant NVCS duomenis, rastos 804 neapskaitytos mirtys. Nustatyta, kad neapskaičiuotos 324 mirtys dėl COVID-19 ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau mirusieji sirgo koronavirusu. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį teigė, kad jo neįtikino R. Petraičio paaiškinimai dėl rastų neapskaitytų mirčių. Premjerė Ingrida Šimonytė taip pat pabrėžė, kad būtent NVSC direktorius turėtų atsakyti už susiklosčiusią situaciją.

R. Petraitis teigia, kad mirčių statistikos neatitikimai atsirado ne dėl NVSC kaltės. Direktorius akcentuoja, kad būtent NVSC iškart ėmėsi veiksmų, siekiant išsiaiškinti situaciją ir nustatyti, ar gydymo įstaigos NVSC apie mirties atvejus pranešė nustatyta tvarka, taip, kaip tai turi daryti.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jo

Veryga būdamas valdžioje nedrįso nuimti to nevykėlio.O dabar drąsus padidarė už kitų nugaros...

Gandragalviams

Politikas,tipo Lietuvos gražulis,tai dar ne partijos nuomonė.Estijos valdžia atsiribojo nuo debiliškų pasisakymo...

SUKLASTOTI RINKIMAI

Estijos valdančiojoje koalicijoje esančios dešiniųjų partijos EKRE vadovai sekmadienį išsakė svarstymų, kad Lietuvoje per Seimo rinkimus galėjo būti manipuliacijų. Apie tariamą rinkimų manipuliavimą Lietuvoje ir Rumunijoje „Tre Raadio“ laidoje kalbėjo partijos pirmininkas finansų ministras Martinas Helme ir jo tėvas buvęs vidaus reikalų ministras Martas Helme. Kaip rašo Estijos visuomeninis transliuotojas, politikai kalbėjo, kad rinkimais manipuliavo vadinamoji „giluminė valstybė“ – šiuo terminu apibūdinamas neskaidrus įtakingų veikėjų tinklas, veikiantis nepriklausomai nuo politinės valdžios. Kilus ažiotažui, vėliau partijos pirmininkas Martinas Helme paaiškino, kad laidoje kalbėjo apie žiniasklaidos ir liberalų įtaką stumiant savo kandidatus, bet neminėjo, kad rinkimai būtų klastojami.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS