Siūloma suvienodinti priėmimo reikalavimus stojantiesiems į aukštąsias mokyklas | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA SUVIENODINTI PRIĖMIMO REIKALAVIMUS STOJANTIESIEMS Į AUKŠTĄSIAS MOKYKLAS

Vyriausybė trečiadienį pateikė Seimui įstatymų pataisas, kuriomis būtų suvienodinti priėmimo reikalavimai visiems stojantiesiems į aukštąsias mokyklas, numatant išimtį tik būsimiesiems menų studentams.

Šiuo metu stojantiesiems į valstybės finansuojamas ir nefinansuojamas studijų vietas taikomi nevienodi stojimo reikalavimai.

Pretenduojantiems gauti valstybės finansavimą reikalavimai yra aukštesni – jie turi būti išlaikę tris valstybinius brandos egzaminus.

Tuo metu norintys mokėti už studijas būsimieji studentai gali būti išlaikę tik vieną egzaminą.

Seime pritarus siūlymui, stojantieji į aukštąsias mokyklas turėtų būti išlaikę tris valstybinius brandos egzaminus – lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir laisvai pasirenkamą.

Stojantiesiems į menų studijas būtų padaryta išimtis – jiems nereikėtų laikyti matematikos egzamino.

„Priėmimo kriterijų suvienodinimas keltų visiems stojantiesiems tuos pačius kokybinius reikalavimus nepriklausomai nuo finansavimo pobūdžio. Tai būtų akademiškai ir socialiai teisingas žingsnis, sudarantis geresnes sąlygas kokybiškam darbui tiek studentams, tiek dėstytojams“, – sakė pataisas pateikęs švietimo ministras Algirdas Monkevičius.

Stojant į universitetus brandos egzaminų ir atestato metinių įvertinimų vidurkiai turėtų būti ne žemesni nei pagrindinis vidurinio ugdymo programos dalykų pasiekimų įvertinimų lygis, stojant į kolegijas – ne žemesni nei patenkinamas vidurinio ugdymo programos dalykų pasiekimų įvertinimų lygis. Šie lygiai bus nustatyti Švietimo įstatyme.

Vyriausybė siūlo, kad priėmimo į universitetus pokyčiai įsigaliotų 2021 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS