Skelbia dokumentus: Lietuvos okupacija buvo kruopščiai planuota SSRS operacija | KaunoDiena.lt

SKELBIA DOKUMENTUS: LIETUVOS OKUPACIJA BUVO KRUOPŠČIAI PLANUOTA SSRS OPERACIJA

  • 21

Lietuvos okupacija buvo kruopščiai planuota politinė ir karinė SSRS operacija, teigia dokumentus apie nusikalstamą Raudonosios armijos veiklą baigęs skelbti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRTC).

Internetinėje svetainėje www.kgbveikla.lt LGGRTC baigė publikuoti dokumentus apie nusikalstamą Raudonosios armijos veiklą Lietuvoje 1939–1949 metais. Baigiamajame etape atskleidžiami Raudonosios armijos nusikaltimai prieš Lietuvos okupaciją ir iškart po jos.

Kaip pažymi centras, 1939 metai Raudonajai armijai okupavus lenkų užimtą Vilnių ir Vilniaus kraštą, komunistai iškart ėmėsi įvedinėti sovietinę santvarką. Iki Lietuvos kariuomenei įžengiant į Vilnių buvo suimti ir išsiųsti į Rusiją 352 Vilniaus krašto politiniai ir visuomeniniai veikėjai.

Anot pranešimo, 1939 metų spalio 10 dieną Sovietų Sąjunga šantažu, grasindama Vilnių atiduoti Baltarusijai, privertė Lietuvą pasirašyti savitarpio pagalbos sutartį. Dėl grąžinto Vilniaus Lietuvos Vyriausybė buvo priversta į Lietuvos teritoriją įsileisti ir SSRS kariuomenę.

Tik pasirašius sutartį prasidėjo Vilniaus krašto turto – gamyklų įrenginių, baldų, radijo aparatų, geležinkelio linijų elektros stotelių, atsarginių pabėgių, kultūros vertybių iš Vilniaus universiteto bibliotekos, archyvų ir kt. – grobstymas ir gabenimas į Sovietų Sąjungą.

Pasak LGGRTC, apie ruošiamą Lietuvos okupaciją liudija agresyvus ir provokuojamas Raudonosios armijos karių elgesys pasienyje. Ties demarkacijos linija jie skleidė sovietinę propagandą, ragino Lietuvos pasieniečius sukilti prieš savo valdžią, žadėjo, kad Sovietų Sąjunga greit ateis į pagalbą. Prasidėjo lietuvių pasieniečių, taip pat ir paprastų piliečių grobimai, siekiant išgauti žinių apie Lietuvos kariuomenę.

Ypač įtempta padėtis susidarė 1940 metų balandžio mėnesį, kai baigėsi Žiemos karas tarp Sovietų Sąjungos ir Suomijos. Į Lietuvos teritoriją bandyta slapta įvežti didesnį karių skaičių, nei numatyta sutartyje.

Imta vis intensyviau telkti sovietinę kariuomenę prie Lietuvos sienos: iki 1940 metų birželio 10 dienos čia dislokuoti du kavalerijos korpusai, dvylika šaulių divizijų, keturios tankų brigados, iš viso 221 tūkst. karių ir karininkų. Visi šie Lietuvos kariuomenės žvalgybos užfiksuoti faktai rodė, kad sovietai ieško preteksto Lietuvos okupacijai pateisinti, pažymi istorikai.

Anot pranešimo, tai patvirtina ir Rusijos valstybinio karo archyvo dokumentai, kurių fotokopijos saugomos Lietuvos ypatingajame archyve.

„Bylos „3-iosios armijos karinių junginių ir dalinių kovinio darbo Pabaltijo kampanijoje aprašymas“ dokumentai akivaizdžiai paneigia sovietų ir dabartinės Rusijos propagandą apie neva taikų, „savanorišką“ Lietuvos inkorporavimą į SSRS. Iš dokumentų matyti, kad Lietuvos okupacija buvo kruopščiai planuota politinė ir karinė SSRS operacija“, – teigiama pranešime.

Anot jo, jau naktį iš birželio 3-iosios į 4-ąją trečiosios armijos daliniai buvo pakelti pagal pavojaus signalą ir pradėti telkti prie Lietuvos ir Latvijos sienų. Lietuvoje dislokuoti sovietų kariniai daliniai perėjo į kovinę parengtį dar vykstant Lietuvos ir SSRS deryboms. Viename iš dokumentų rašoma, kad tankų brigadai buvo duotas įsakymas užimti Kauno tiltus ir patį Kauno miestą ir išlaikyti jį tol, kol atvyks pagrindinės sovietų kariuomenės pajėgos.

1940 metų birželio 14 dieną sovietų kariuomenė pradėjo Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro ir jūrų blokadą. Lietuvos okupaciją turėjo vykdyti dvi armijos – 3-ioji (birželio 17 dieną ji buvo pasiųsta okupuoti Latvijos) ir 11-oji; jas sudarė 13 šaulių divizijų, 1 motorizuotoji šaulių divizija, 4 kavalerijos divizijos ir 6 tankų brigados.

Iš viso prie Baltijos šalių sovietai buvo sutelkę apie 435 tūkst. žmonių, 8 tūkst. pabūklų ir minosvaidžių, daugiau kaip 3 tūkst. tankų. Pasak LGGRTC, birželio 15 naktį Lietuvos vyriausybė buvo priversta priimti ultimatumą, o vidurdienį prasidėjo okupacija.

Lietuvos ypatingosios komisijos, sukurtos spręsti klausimus tarp Lietuvos valstybinių institucijų ir sovietų kariuomenės, dokumentai atskleidžia įvairius sovietų kariškių nusikaltimus: plėšimus, vagystes, smurto, ūkinės ir kitokios žalos atvejus. Iš dokumentų matyti, kad sovietų kariai, nesilaikydami eismo taisyklių, savo technika sukeldavo daug avarijų: kartais Kaune vien per dieną įvykdavo trys eismo įvykiai. Lietuvos muitininkai pranešė, kad sovietų karininkai išveža iš Lietuvos daugybę įvairių prekių (moteriškų drabužių, avalynės, patefonų, primusų, šokolado, sviesto ir kt.).

LGGRTC pranešime taip pat teigia, kad vykdant okupaciją sovietų kariuomenėje buvo padidėjęs savižudybių skaičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

gm

Ir kam naudinga kiršinti žmones (autorius nenurodytas) ? Atrodo, kad prieškarinė valdžia buvo kvaila (o mes dabar labai protingi) ir už Vilnių pardavė Lietuvą (Vilnius mūsų, o mes rusų). O ką gavo latviai ir estai ? Nieko ? O tai kodėl jie pasirašė ir net anksčiau nei mes ? Aišku ne dėl Rygos ir Talino, o todėl, kad tais pačiais metais truputi ankščiau buvo pasirašytos Molotovo - Ribentropo ir Sienų nustatymo ir draugystės sutartys tarp TSRS ir Vokietijos. Ir Baltijos šalių norai ir pageidavimai juos mažai jaudino. Buvo pasakyta imsit ar neimsit Vilnių (atiduosim Baltarusijai), o TSRS kariuomenė vis vien bus Lietuvoje. Negi norite pasakyti, kad Vilniaus neėmus, Lietuva nebūtų okupuota ???

Aciu Dievui , kad isgyveno Tauta, bet

visiems mums yra didziule geda , kad iki dantu ginkluota Lietuvos kariuomene ( 60.000 vyru ) ir kariuomenes rezervas (160.000 vyru ) tada nepasipriesino NEI VIENU SUVIU paplekusiu raudonuju kareiveliu gaujoms, kuriu pradzioje tebuvo tik 20.000. Mastykite toliau.

per 28 nepriklausomybes metus

ne viena valdzia nenukele paminklo okupantu koloborantui P.Cvirkai .ar tai nereiskia ,kad jie palaiko koloborantus ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS