Skęstančius elnius išgelbėję kilnūs medžiotojai: bus ką papasakoti anūkams ir vaikams | KaunoDiena.lt

SKĘSTANČIUS ELNIUS IŠGELBĖJĘ KILNŪS MEDŽIOTOJAI: BUS KĄ PAPASAKOTI ANŪKAMS IR VAIKAMS

  • 2

Biržų medžiotojai, užuot nutraukę kančias ir sumedžioję du į upę įlūžusius jaunus elnius – metė šautuvus ir gelbėjo. Elnius medžiotojai traukė – virvės kilpą užmetę ant ragų. Vienas medžiotojas, atitrūkus lyčiai, vos nenugarmėjo pas žvėrį, kito – elnias vos nesubadė. Bet buvusių grėsmių dabar medžiotojai nesureikšmina ir visiems laimingai pasibaigusią retą istoriją, pasakos vaikams ir anūkams.

„Turėjom leidimus medžioti ir elninius gyvūnus. Tiesiog suveikė žmogiškas faktorius, kad ne medžioklė pirmoj vietoj, o išgelbėti gyvybę gyvūnėlio, kuris šaltam vandeny šąla. Kaip tik naktį buvo minus 20“, – pasakojo elnius gelbėjęs medžiotojas Ignas Viederis.

Skęstančius žvėris pirmas pamatęs medžiotojas irgi neturėjo kitų minčių – tik gelbėti. Bet medžiotojas tik su šautuvu, telefono ryšio miške beveik nėra, o skubėti reikia. Kai kam prisiskambino, kai ką iš visos gerklės prisišaukė. Medžiotojai metė medžioklę, leidosi prie mašinų, už virvės, kirvio – ir prie skęstančių žvėrių. Ilgai galvoti nebuvo kada. Ar kirsti ledą, ar traukti už ragų virvėmis – pasirinktas paskutinis variantas. Labiausiai užsigrūdinęs medžiotojas, kaip žinodamas, nuėjo ledu arčiau žvėrių. Lytis atitrūko, gelbėtojas pats ėmė plaukti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Tai spėjus užmesti kilpą ant ragų, ir pradėjom traukti elniuką kartu su Dainiumi, ir taip gavosi, kad jam neteko išsimaudyti šaltam vandeny, nors jis mėgsta panardyti po šaltą vandenį“, – kalbėjo I. Viederis.

Turėjom leidimus medžioti ir elninius gyvūnus. Tiesiog suveikė žmogiškas faktorius, kad ne medžioklė pirmoj vietoj, o išgelbėti gyvybę gyvūnėlio, kuris šaltam vandeny šąla.

Kadangi medžiotojai turėjo tik vieną virvę, taigi ir elnius traukė po vieną. Pirmas didelių sunkumų dėl kilpos ant ragų nekėlė, nes buvo išvargęs, silpnas. 

„O su antru, ištraukus antrą elniuką, tai jis šoko ant kojų, puolė badytis, netgi kažkaip patraukus virvę žemyn, jis parkrito, Dainius čiupo už ragų, visi gulėm ant elniuko, prispaudėm prie žemės“, – toliau pasakojo medžiotojas.

Išlaisvinti elniai, medžiotojai tiki, išgyveno. Realias grėsmes žmogui – vertina tik dabar.

„Tie ragai iltiniai, tai grėsmės buvo iš tikrųjų, nes jis puolė atkišęs ragus gintis. Vienas medžiotojas parkrito netgi, kai paleidinėjom elnią. Tai išsigandom, kad neužmintų, nepultų badytis“, – sakė I. Viederis.

„Šilų“ medžiotojų būrelis tąsyk per medžioklę nušovė tik du mažus šernus, bet teritoriją paliko, kad išdžiūtų, pailsėtų jų išgelbėti elniai. „Bus ką papasakoti anūkams, vaikams“, – sakė biržiečiai. Nes ir medžiotojai turi širdį.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

laputė išgelbėjo viščiukus

Antanas.

Žmogiškas elgesys netik su žmogum, bet ir su laukiniu žvėrim, tikrai vertas pagyrimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS