Skirti 158 tūkst. eurų 12 lietuvių kilmės žmonių perkėlimui iš Venesuelos | KaunoDiena.lt

SKIRTI 158 TŪKST. EURŲ 12 LIETUVIŲ KILMĖS ŽMONIŲ PERKĖLIMUI IŠ VENESUELOS

Vyriausybė trečiadienį skyrė 158,8 tūkst. eurų 12 lietuvių kilmės žmonių perkėlimui iš krizės purtomos Venesuelos į Lietuvą, tačiau Užsienio reikalų ministerija perspėja, kad procesą apsunkins koronaviruso pandemija.

„Atsižvelgiant į įvairių šalių taikomus apribojimus, susijusius su COVID-19 pandemija, šiuo metu dar negalima pasakyti, kada šie asmenys galėtų atvykti į Lietuvą“, – rašoma BNS pateiktame ministerijos atsakyme.

Finansų ministerijos teikimu, šių asmenų perkėlimui 96 tūkst. eurų skirti Užsienio reikalų ministerijai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai – 38,4 tūkst. eurų, Švietimo ministerijai – 17,7 tūkst. eurų ir 5,4 tūkst. eurų – Sveikatos apsaugos ministerijai.

Užsienio reikalų ministerija už gautus pinigus rūpinsis perkeliamų asmenų kelionės bilietais, kelionės sveikatos draudimu, nakvynės, nuvykimo iki oro uosto, turto gabenimo išlaidomis.

Kitos ministerijos rūpinsis perkeliamais asmenimis pagal savo kompetenciją, pavyzdžiui, Švietimo ministerija rūpinsis atvykusiųjų švietimu šalies ugdymo įstaigose, taip pat numatytas ir lietuvių kalbos mokymas.

Vyriausybė pernai rugsėjį pradėjo asmenų perkėlimo iš Venesuelos į Lietuvą procesą.

Toks sprendimas priimtas Užsienio reikalų ministerijos siūlymu dėl Venesueloje paaštrėjusios politinės situacijos, besitęsiančios ekonominės ir humanitarinės krizės.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, nuo proceso pradžios buvo gauti 25 asmenų prašymai būti perkeltais į Lietuvą.

Vyriausybei pateiktuose dokumentuose buvo prašoma lėšų 12 perkeliamųjų asmenų statusą turinčių žmonių, tačiau Užsienio reikalų ministerija teigia, kad šiuo metu toks statusas suteiktas 19 asmenų.

Perkėlimo galimybe į Lietuvą gali pasinaudoti nuolat Venesueloje gyvenantys Lietuvos piliečiai, lietuviškų šaknų turintys asmenys bei jų šeimos nariai, kurie iki 2020 metų spalio pirmos dienos gali pateikti prašymą Lietuvos ambasadai Ispanijoje dėl perkeliamojo asmens statuso suteikimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Stasius

Kam Lietuvai reikalingi nutauteje lietuviai, jie jau susimaise su kitatauciais ir ju vaikai nekalba lietuviskai ,ko negryzo anksciau ,dabar tokia nuskurdusi Lietuva tures stemgtis juos lntegruoti ?

Manau

Surinkit iš visur visus .Kas juos nunešė ir kaip jie ten pateko.taip ir tegulgryžta.Kodėl mes turime visais rūpintis?Juk ne ištremti jie buvo? Ir pinigai ne valdančiūjų ,o mūsų .Ir skolas gražinti reikės mums,

kvapas

si karta pigiai apsisuko :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS