Socialinės iniciatyvos įkūrėjas D. Stankevičius: ištartas „ačiū“ suteikia vilties | KaunoDiena.lt

SOCIALINĖS INICIATYVOS ĮKŪRĖJAS D. STANKEVIČIUS: IŠTARTAS „AČIŪ“ SUTEIKIA VILTIES

Socialinė iniciatyva "Skirtingos Spalvos" gruodžio 21-ąją minėjo trečiąjį gimtadienį. Per trejus gyvavimo metus iniciatyvos komanda sveikatos temomis visuomenę švietė įvairiais būdais: rengtos konferencijos, renginiai, sveikatingumo mugės, vykdyta aktyvi tolerancijos komunikacija socialinėse erdvėse. Apie nuveiktus darbus bei ateities užmojus kalba iniciatyvos įkūrėjas Dalius Stankevičius.

– Prabėgo tretieji iniciatyvos metai. Kaip jie atrodė?

– Tretieji iniciatyvos gyvavimo metai buvo iš tiesų kitokie. Kaip ir daugeliui, pernai visokeriopai keitėsi mūsų gyvenimo ritmas, supratimas apie jo trapumą ir laisvės svarbą. Turėjome išsikėlę didelius tikslus ir siekius, padedančius žmonėms iš arčiau susipažinti su tolerancijos samprata bei socialinės atskirties problemomis Lietuvoje.

Socialinės iniciatyvos veikla nėra lengvas užsiėmimas. Esame jauna komanda. Visi turime pagrindinius darbus, mokslus, ne visas kasdienes iniciatyvos užduotis atliekame kupini maksimalaus entuziazmo. Visgi bendras tikslas, atviri pokalbiai, dalijimasis užduotimis padeda siekti tikslų ir svajonių. Žmonių visokiomis formomis ištartas "ačiū" suteikia vilties ir motyvacijos toliau kurti tolerantišką visuomenę.

– Pernai įgyvendinote socialinę kampaniją "Įgalink". Kas tai?

– Sužinoję, jog kas trečias su negalia gyvenantis žmogus Lietuvoje neturi darbo, panorėjome prisidėti prie pokyčio. Vykdėme į visuomenę orientuotą informacinę kampaniją apie negalias, tačiau išsikėlėme tikslą labiausiai koncentruotis į įdarbinimo procesą tiesiogiai lemiančius asmenis – darbdavius. "Įgalink" rezultatu tapo mokymai apie negalią turinčių žmonių įdarbinimo procesą. Nuo teorijos apie visus negalios tipus, iki biurokratinių procesų, valstybės teikiamos pagalbos – visa tai mokymų cikle apžvelgėme ir mokėmės vieni iš kitų.

Ši kampanija tapo iššūkiu ne tik komandai, bet ir prie jos prisidėjusiems partneriams. Svarbūs buvo klausimai: kaip mes sudominsime įmones, galinčias negalią turinčius žmones įtraukti į darbo rinką? Ar darbdaviams tai rūpi? Kas turėtų tapti kampanijos pagrindiniu simboliu? Juo pasirinkome pienės žiedą. Pienė yra piktžolė, tad kvietėme mintis piktžoles naikinti iš savęs, pamatyti, kokia pienė gali būti graži, ryški ir įkvepianti.

Žmonių visokiomis formomis ištartas "ačiū" suteikia vilties ir motyvacijos toliau kurti tolerantišką visuomenę.

– Kiek kampanija buvo sėkminga?

– Manau, jog gana sėkminga. Negalią turinčių žmonių svarbos klausimas visuomenėje buvo keliamas vis dažniau ne tik internetinėje erdvėje, bet ir radijuje, televizijoje bei kitose medijų priemonėse. Kalbant skaičiais, mūsų mokymų ciklą baigė 42 žmonės. Verta paminėti, jog sulaukėme ir mažų verslų, ir didelių įmonių dėmesio.

– Kokia yra "Skirtingų Spalvų" komanda?

– Žodyje "komanda" telpa neišsenkantis bendrystės jausmas. Kai kuriems prisijungimas prie iniciatyvos padeda įprasminti kasdienius sunkumus, padeda jiems save įprasminti, savas idėjas paversti tolerantiškumu, socialiniu jautrumu. Neretai išgirstu, jog mūsų iniciatyvą veikiausiai kuria profesionalai, kurie turi sukaupę patirties versle, komunikacijoje, partnerystėse, organizuojant renginius. O iš tiesų tai visi esame iki 24 metų, su sveikatos temomis iki iniciatyvos neturėję nieko bendra. Profesionalu gali tapti ir jaunas, ir su negalia gyvenantis ar diagnozę turintis asmuo. Esame dėkingi mumis pasitikinčiais verslo ir sveikatos atstovais, esame atviri pasiūlymams, pokalbiui, bendroms idėjoms bei projektams.

Mūsų iniciatyvos tikslas ne tik socialinės atskirties mažinimas. "Skirtingos Spalvos" yra ir apie pažintį su žmogumi bei mūsų pačių empatijos kūrimą. Viskas juda gera linkme – atsiranda vis daugiau iniciatyvų, socialinių judėjimų, kuriuos įkvėpė mūsų idėjos.

– Ką žada 2023-ieji?

– Žinote, yra pasakyta, kad žemę ir dangų skiria ne aukštis, o mūsų pačių požiūris. Manau, jog remdamasi tokia mintimi iniciatyva gyvuos ir šiais metais. Veiksime vedami požiūrio, jog visi esame tam, kad galėtume kurti gyvenimą. Iniciatyva ir toliau pristatys herojaus istorijas, įgyvendins rubrikos "Patarimai" laidas su specialistais, organizuos socialines kampanijas, sveikatos konferencijas. Bandysime ir toliau išlaisvinti žmones iš požiūrio "mes ir jie".

Socialinė iniciatyva "Skirtingos Spalvos" primena, kad daugiau informacijos apie renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti skirtingosspalvos.lt. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, įkvėptus sergančiųjų bendruomenei priklausančių herojų istorijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS