Sodininkų bendrijos pyksta, kad savivaldybių priežiūrai neperduodami bendrijų keliai | KaunoDiena.lt

SODININKŲ BENDRIJOS PYKSTA, KAD SAVIVALDYBIŲ PRIEŽIŪRAI NEPERDUODAMI BENDRIJŲ KELIAI

Sodininkų mėgėjų bendrijos, kurių per 1200, skundžiasi Seimo aplinkos apsaugos komitetui, kad savivaldybių priežiūrai vis dar neperduodami bendrijų keliai, nors įstatymas priimtas prieš metus.

Esą tuo savivaldybės nesuinteresuotos. Savivaldybių asociacijų atstovai tikina, kad trūksta aiškios tvarkos ir lėšų.

Septynias gatves turinti Vilniaus rajone įsikūrusi sodų bendrija, pasak pirmininko, pati įsirengė keliukus, pati ir prižiūri. Čia kiek daugiau nei 100 sklypelių šeimininkų, iš jų ketvirtadalis gyvena nuolat.

Kone prieš metus priimtos įstatymo pataisos numato, kad nuo šių metų rugpjūčio bendrijų prašymu sodų keliai turėtų būti perduodami savivaldybėms pagal vyriausybės ar įgaliotos institucijos nustatytą tvarką.

Tačiau „Beržo“ bendrijos vadovas sako, kad labai retai kur bendrijos yra išsipirkusios ir kelius, dažniausiai jie yra valstybės žemėje.

„Šiuo atveju, kad gatvę perimtų savivaldybė, turėtų viską daryti Nacionalinė žemės tarnyba, ir savivaldybės jas perimti, kaip įstatymas numato“, – sako Vilniaus susivienijimo „Sodai“ valdybos narys Pranas Kupčikas.

Aplinkos ministerijos skaičiavimu, iš viso gali tekti perimti 10 ar 15 tūkstančių kilometrų bendrijų kelių. Kol kas taip padarė tik Raseinių ir Kelmės savivaldybės. Kitur darbai stringa, ypač prie didžiųjų miestų, kur ir sodų bendrijų daugiausiai.

„Mes Kaune pradėjome pagal tą įstatyme numatytą tvarką įgyvendinti. Pradėjome matavimo projektus, pradėjome bandyti registruoti. Paaiškėjo, kad bendros tvarkos nėra. Registrai nori vienos tvarkos, Žemės tarnyba – kitos, o Aplinkos ministerija dar kitos“, – teigia Kauno susivienijimo „Sodai“ pirmininkas Romualdas Šeštakauskas.

„Reikėtų pirmiausiai parengti ir patvirtinti tuos teisės aktus, kuriuos numato įstatymas. Kai tie aktai bus patvirtinti, tuomet bus aiški to perdavimo seka ir numatytos lėšos, kurios turėtų būti skirtos kelių perdavimui. Ir tada turėtų procesas pajudėti“, – tikina Savivaldybių asociacijos atstovė Vida Ablingienė.

Šią problemą aptariant Seimo aplinkos apsaugos komitete, Aplinkos ministerijos valdininkai aiškino, kad tam tikra tvarka savivaldybėms perimti bendrijų kelius parengta, bet nepatvirtinta vyriausybės.

„Jie parengė programą, bet vyriausybės kanceliarija dėl kažkokių priežasčių jos nepriėmė ir nurodė Aplinkos ministerijai parengti taisykles. Kol kas ji negali jų rengti, nes tai ne tik Aplinkos ministerijos, bet ir Žemės ūkio, Teisingumo ministerijų  kompetencijos“, – sako Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys Darius Ulickas.

Kodėl stringa ši tvarka, Aplinkos apsaugos komitetas žada aiškintis kitame posėdyje. Bus kviečiami vyriausybės kanceliarijos, Žemės tarnybos bei Registrų centro atstovai.

Vėluojant nustatyti, kokia tvarka iš sodų bendrijų turi būti perimami keliai, geriausiu atveju tam lėšų būtų skirta 2017 m. Tuomet savivaldybės iš Kelių fondo galės finansuoti ir perimtų kelių priežiūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

a

uzsitvere slagbaumais nei praeit nei pravaziuot ir dar nori,kad uz visu pinigus tvarkytu ar ne per daug gudrus

rinkimai arteja!!!

Klaidelė įstatymas apie kelių perėmimą įstatymas galioja nuo 2009 metų (suku priažinti?? Atsiverskite LRS.Lt sodininkų įstatymas 6 straipsnis ir jo kaita)ir ką ? nieko , prieš kiekvienus rinkimus tas pats – na, čia tuojgi ir dabar - BET po rinkimų išrinkite mane/mus,-TIK ta pati panelė tik kita suknelė! Nejuokinkit, nesinori pasitraukti nuo lovio? paskaičiuojam 1200 bendrijų (oficialu) na , minimaliai po 100 narių, turim 120000, padauginkim bent iš dviejų šeimos narių turim 240000 RINKĖJŲ, o tai jau daug, suvystom, pažadam ir bankas mūsų!!! naivus ir kvaili ?žinoma ,žadama nuo 2009 metų jauką pakabinom, na ir kibkite kvailiai dideli ir mažiukai, o po to dar viena kadencija , o jus visi ten pat ant pažadų kabliuko!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS