Statutinių tarnybų vadovai atsargiai vertina idėją steigti kolegiją | KaunoDiena.lt

STATUTINIŲ TARNYBŲ VADOVAI ATSARGIAI VERTINA IDĖJĄ STEIGTI KOLEGIJĄ

Statutinių tarnybų vadovai ir kiti atstovai atsargiai vertina Vidaus reikalų ministerijos (VRM) iniciatyvą steigti pareigūnų kolegiją.

Įstaigos iš esmės pritaria idėjai, tačiau ragina ministeriją neskubėti priimti sprendimų ir toliau užtikrinti gerai funkcionuojančią pirminės grandies pareigūnų rengimo sistemą specialiose statutinių įstaigų mokyklose.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla tvirtina, kad policija buvo „turbūt pirma institucija, kuri labai aiškiai pasakė, kad pareigūnams reikalingas kolegijinis mokymas, kad reikalinga policijos kolegija“.

„Dabar tarpinis sprendimas yra toks. Iš principo, pritariu ministrei, kad toks pareigūnams kolegijinis mokymas reikalingas, o kokia forma tai bus pasiekta, yra politikų apsisprendimas“, – žurnalistams birželio pradžioje sakė R. Požėla.

BNS Policijos departamentas patikslino, kad diskusijų kyla dėl siūlymo įgyvendinimo formos ir kad policija planuoja „aktyviai dalyvauti šiose diskusijose su savo argumentais“.

„Taip pat būtina sąlyga – palikti pirminį policininko parengimą, išlaikant dabartinę Lietuvos policijos mokyklą“, – teigia departamentas.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas svarsto, kad tobulinti mokymosi procesą „gal būtų ne pro šalį“, bet VSAT pareigūnų rengimą, anot jo, visiškai užtikrina pasieniečių mokykla.

„Valstybės sienos apsaugos tarnyboje, kai šiuo metu mūsų pasieniečių mokykla užtikrina pirminės grandies pareigūnų mokymą, iš principo, visi mūsų poreikiai yra patenkinami. Tad po statuto pakeitimo mums to kolegijinio išsilavinimo tikrai nereikia tiek daug, mūsų pirminė grandis visiškai gali būti parengta mūsų mokyklos“, – sakė jis.

Anot jo, visos tarnybos „turi savo specifiką“ bei prašo į tai atsižvelgti politikų svarstant planus kurti kolegiją ir nedaryti sprendimų paskubomis.

„Esame patenkinti esama sistema. Bet jei pakeitimai iš tikrųjų suteiktų galimybę dar pagerinti mūsų pareigūnų parengimą, vidurinės grandies, tai tikrai būtumėme už. Mes vertiname tai atsargiai – svarbiausia, kad esamai sistemai nebūtų neigiamų pasekmių. Turime gerą mokymosi bazę, tikrai nesinorėtų, kad šiek tiek ta kokybė pablogėtų“, – tvirtino R. Liubajevas.

Muitinės departamento atstovai teigia taip pat dalyvaujantys diskusijose, bet galutinio sprendimo, kaip turėtų atrodyti kolegija, dar nerandama.

„Muitinės atstovai dalyvauja darbo grupėje dėl šio projekto, dalyvauja diskusijose, bet šiuo metu sprendimas dar nepriimtas, nes lieka daug neaiškių detalių dėl veiklos vykdymo, plėtros, neišsiaiškinta iki galo dėl kolegijos vizijos, misijos, ateities“, – BNS sakė Muitinės departamento atstovas spaudai  Vitas Volungevičius.

Kalėjimų departamentas pozicijos šiuo klausimu nepateikė.

Steigti statutinę aukštojo mokslo kolegiją, kurioje būtų rengiami vidaus tarnybos sistemos pareigūnai, Vyriausybė nusprendė gegužę. Reikalingiems teisės aktų pakeitimams dar turės pritarti Seimas.

Planuojama, kad įsteigus kolegiją bus optimizuotas statutinių profesinių mokymų įstaigų tinklas. Įstaiga, pagal Vyriausybės patvirtintus planus, Lietuvos policijos mokyklos patalpose Kauno rajone galėtų pradėti veikti 2021-ųjų rugsėjį.

Policijos mokykla taptų statutinės kolegijos filialu, o vėliau kolegijos filialais taptų ir Pasieniečių mokykla, Muitinės mokymo centras bei Kalėjimų departamento Mokymo centras.

Anot vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, tai „reikalingas ir ilgai planuotas žingsnis“, kuris užtikrintų statutinių įstaigų pareigūnų rengimą ir kvalifikacijos tobulinimą vienoje mokymo įstaigoje. Ministerija tvirtina, kad Lietuvoje iki šiol nėra aukštojo neuniversitetinio ugdymo įstaigos, rengiančios pareigūnus.

MRU – už trijų grandžių pareigūnų rengimą

Mykolo Romerio universitetas, vykdantis keturias studijų programas, skirtas policijos, pasieniečių ir Kalėjimų departamento pareigūnų rengimui, ragina Vyriausybę išlaikyti trijų pakopų pareigūnų rengimą, t. y. specialiose mokyklose, kolegijoje ir universitete.

„MRU palaiko pakopinį pareigūnų rengimo modelį, kuriame labai svarbu užtikrinti studijų tęstinumą ir kokybę visose trijose pakopose, o MRU su aukštais akademiniais standartais užtikrina būtent universitetinio išsilavinimo kokybę“, – komentare BNS sakė MRU Viešojo saugumo akademijos dekanė Snieguolė Matulienė.

Anot jos, universitetas ne vienus metus palaiko „labai dalykiškus ir konstruktyvius santykius“ su statutinėmis institucijomis – policija, VSAT, Kalėjimų departamentu dėl studijų organizavimo ir kokybės, t. y. leidžia partneriams dalyvauti planuojant ir tobulinant programų turinį bei atsižvelgia į siūlymus.

„Šios institucijos įvardija pareigūnų parengimo poreikį, su jomis universitetas pasirašo trišalę studijų sutartį. Kaip partneriai statutinės institucijos besąlygiškai įsitraukia ir dalyvauja pareigūnų rengimo procese“, – tvirtino MRU atstovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nuomone

Każkam pażadėta śilta vieta ir minkśta kėdė. Turbùt kokiam aukśtam statutiniui ar nepapuolusiam i Seimą. Jaunimas bega i użsienį uż didesnę algą o kas mokysis jai algos statutinių mažos ir nėra paklausos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS