Svarstoma švelninti izoliacijos taisykles: pasakė, kam ji būtų taikoma | KaunoDiena.lt

SVARSTOMA ŠVELNINTI IZOLIACIJOS TAISYKLES: PASAKĖ, KAM JI BŪTŲ TAIKOMA

Svarstoma švelninti izoliacijos taisykles, kad izoliuotis reikėtų tik koronavirusu užsikrėtusiųjų šeimos nariams, kai kuriems bendradarbiams.

Kaip spaudos konferencijoje antradienį teigė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Jurgita Pakalniškienė, konkretūs algoritmai „dar dėliojami“, tačiau besąlyginės izoliacijos išplitus omikron atmainai neliktų.

„Planuojama mažinti tų asmenų, kuriems izoliacija yra privaloma, skaičių, koncentruojantis į tuos, kurie turi pačią didžiausią riziką užsikrėsti, t.y. tie, kurie gyvena su asmeniu, kuriam patvirtinta COVID-19 infekcija. Papildomos rekomendacijos ir reikalavimai, siūlymai bus numatyti ir dėl kritinių tarnybų darbuotojų ar tais atvejais, kai kontaktas turėtas darbo vietoje“, – teigė J. Pakalniškienė.

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė informavo, kad pakeitimai, įskaitant izoliacijos trumpinimą iki septynių dienų sveikatos apsaugos ir kai kuriems kitiems specialistams, turėtų įsigalioti dar šį penktadienį.

„Naujoji sutrumpinta izoliavimo tvarka, su apimtimi šeimos nariams ir darbuotojui, kurie ypatingai nedidelėje aplinkoje dirba, nedideliu atstumu – atskirai įvertinus bus keičiamos taisyklės (...) nuo šio penktadienio“, – pabrėžė ji.

Ji priminė, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ekspertai nebeskambins COVID-19 užsikrėtusiems gyventojams, o prašys detaliai užpildyti anketą internete.

„Bus labai svarbu, kad kiekvienas žmogus, kuriam patvirtinama koronavirusinė infekcija, užpildytų atvejų anketą, pateikdami visą reikalingą informaciją, taip pat nurodydami kontaktinius asmenis, t.y. savo šeimos narius, kurie gyvena kartu, tam, kad žmonėms, kuriems yra reikalingas nedarbingumas, galėtų kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir gautų nedarbingumą dėl izoliacijos tvarkos“, – sakė ji.

Lietuvoje koronaviruso atvejų skaičius pradėjo sparčiai augti praėjusią savaitę, nepaisant to, situacija ligoninėse, pasak jų vadovų, kol kas išlieka stabili.

Ekspertai įspėja, jog omikron atmaina plinta greičiau nei pasaulyje šiuo metu dominuojanti delta atmaina. Viena to priežasčių – mažesnis vakcinų veiksmingumas.

Vis dėlto, remiantis ankstyvaisiais duomenimis, susirgimas šia atmaina sukelia ne tokius sunkius simptomus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ona

Jau sveiko proto žmogui sunku suvokti nuolat besikeičiančius reikalavimus , neįmanoma susigaudyti šioje painiavoje- apsispręskit vieną kartą ir taškas!

Anonimas

Grybelis smegenyse jau auga, pas tuos karantino griežtininčius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS