Sveikatos apsaugos viceministrė apie Galimybių pasą ir testavimą | KaunoDiena.lt

SVEIKATOS APSAUGOS VICEMINISTRĖ APIE GALIMYBIŲ PASĄ IR TESTAVIMĄ

  • 13

Apie Galimybių pasą ir testavimą LNK žinioms papasakojo Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Numatyta, kad nuo rugsėjo 13 d. laisvai naudotis visomis paslaugomis galės tik turintieji Galimybių pasą. Šį pasą galės gauti asmenys, pasiskiepiję pagal visą vakcinacijos programą, persirgę COVID-19 arba turintys ne anksčiau nei prieš 48 valandas atliktą neigiamą galiojantį COVID-19 testą.

- Nepasiskiepiję žmonės, kurie nori testuotis, susiduria su problema, kad PGR testo atsakymo tenka laukti parą, dvi, o jam užsiregistruoti šiuo metu galima po 7-8 dienų. Tai norint gauti Galimybių pasą, reikėtų laukti savaitę, o jei į parduotuvę reikia eiti jau rytoj. Tai ką tokiu atveju ministerija siūlo daryti? Ir ką daryti, jei PGR atsakymą gausi tik po paros, pusantros, tai lieka tik kelios valandos tuo pasu pasinaudoti?

- Galimybių pasas, išskyrus išimtis, įsigalios nuo rugsėjo 13 dienos. Laiko dar yra registruotis įvairioms kavinėms, kino teatrams, juridiniams asmenims, kurie nori veiklą vystyti su Galimybių pasu. Tada išnyksta antigenai, lieka tik GPR ir jie tampa mokami. Todėl mobiliuosiuose punktuose eilių tikrai nebus.

Atsakymą bus galima gauti per trumpesnį laiką ir nereikės laukti savaitės.

- Ar eilių nebeliks tik todėl, kad visi testai bus mokami?

- Visur testai bus mokami. Veiks daugiau laboratorijų ir bus mažesnės eilės.

- Bet kaip jums atrodo, ar tiems žmonėms, kurie negali skiepytis dėl tam tikrų priežasčių, ar jiems etiška dar mokėti už testus, kad galėtų gyventi įprastą gyvenimą?

- Asmenys, kurie negali skiepytis dėl sveikatos problemų, taip pat besilaukiančios moterys, turi galimybę atlikti tyrimus mobiliuose punktuose nemokamai. Nuo pirmadienio nėščioms moterims punktuose bus atskiras takelis. Nėščioms moterims reikės turėti dokumentą iš poliklinikos, kad jos laukiasi.

- Senjorai piktinasi, kad jie nežino, kaip tą Galimybių pasą išsiimti. Ką jiems pasakysite?

- Tie, kas neturi elektroninės bankininkystės, jei jiems negali padėti artimieji, Galimybių pasą gali atsiimti Registrų centre. Sprendžiama, kad būtų kuo daugiau vietų, kur būtų galima atsiimti: paštas, vaistinės.

Kurie turi vakcinaciją ar yra persirgę, jiems pasus išduos Registrų centras, Asmens sveikatos priežiūros įstaigos. Nuo rugsėjo 13-osios su šiuo dokumentu bus galima eiti į parduotuves.

- Ne visi verslininkai patenkinti būsima tvarka, Kai kurie jų teigia, kad įsileis nesiskiepijusius žmones. Kas gresia tokiems verslams po rugsėjo 13 d.?

- Yra numatytos administracinio nusižengimo baudos.

- Artėja rugsėjo 13-oji. Kokias permainas matote vakcinavimo procese?

- Vakcinavimas šiuo metu yra suaktyvėjęs. Tikimės, kad sąmoningi žmonės skiepysis aktyviai.

 

 

 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

> o jei turi EU pažymėjimą

Aš turiu pasiėmęs ir tą, ir aną. Lietuviškas galioja iki spalio galo, o tas europinis net nežinau iki kada. Tai kuris dabar yra svarbesnis???

V

Mes esam laisvi žmonės.neskaito konstrukcijos. .

o jei turi EU pažymėjimą

ar dar reikia lietuviško galimybių paso?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS