A. Tapinas: medikė respiratorius turėjo perduoti ligoninei, bet ėmė juos pardavinėti | KaunoDiena.lt

A. TAPINAS: MEDIKĖ RESPIRATORIUS TURĖJO PERDUOTI LIGONINEI, BET ĖMĖ JUOS PARDAVINĖTI

  • 119

„Laisvės TV“ iniciatyva „Laikykitės, medikai“ rinkti lėšas ir pirkti medikams būtinas apsaugos nuo koronaviruso priemones sulaukė ir ne itin geranoriškų savanorių.

Anot Andriaus Tapino, viena medikė, užuot perdavusi respiratorius ligoninei, ėmė juos pardavinėti.

„Šitas įrašas labai nemalonus ir man nemalonu tai rašyti, bet, matyt, neišvengiama. Suprasdami mūsų skirstomų priemonių medikams kainą juodojoje rinkoje ir iš to kylančias pagundas mes įkūrėme Kontrolės tarnybą tikėdamiesi, kad jos žmonės neturės, ką veikti ir užsiims tuo, jog spaus administraciją perduoti priemones iš sandėliuko medikams“, – šiandien feisbuke rašė A. Tapinas, atsidusęs, kad „deja, ilgai netruko“.

Minimo asmens siuntoje pasigesta 20-ties respiratorių.

Jis nurodė, kad šią savaitę medikei Gabijai Valauskaitei buvo perduoti 100 respiratorių, kuriuos ji turėjo perduoti Respublikinei Vilniaus psichiatrijos ligoninei.

„Vakar mūsų stebėjimo tinkle pasirodė informacija, jog Gabija pardavinėja tokio tipo priemones po 10 eurų. Vienas iš kontrolės darbuotojų susisiekė su ja, sutarė dėl kainos ir paprašė nuotraukos. Gavęs nuotrauką palygino su mūsų sandėlio nuotraukoms, įsitikino, kad atitinka ne tik vizualiai, bet ir serijos numeriai“, – rašė A. Tapinas.

A. Tapino feisbuko nuotr.

Jis sakė, kad dėl šio įvykio bus dar labiau griežtinama patikra. Jau ir dabar nemažai savanorių tikrina skelbimų portalus, feisbuko grupes, kur perkama ir parduodama. 

„Aš suprantu, kad kai kur galėjo būti tokia kultūra, kad kas valstybės, tai kaip ir visų, o kas nukrito nuo stalo, tai mano, bet su mūsų priemonėmis, pirktomis už žmonių pinigus, taip nebus. Nevogsit jų. O jeigu savinatės, nenustebkit, kad atsidursite dėmesio centre. Kare buvo tokia „profesija“ – marodieriai. Tai jų nelabai kas mėgo“, – pridūrė A. Tapinas.

Vienas iš kontrolės darbuotojų susisiekė su ja, sutarė dėl kainos ir paprašė nuotraukos. Gavęs nuotrauką palygino su mūsų sandėlio nuotraukoms, įsitikino, kad atitinka ne tik vizualiai, bet ir serijos numeriai.

Iš pradžių „Laikykitės, medikai“ atstovams nepavyko susisiekti su medike, tačiau vėliau pačiam A. Tapinui pavyko su ja šnektelėti.

„Ką tik kalbėjau telefonu su panele Gabija, ji reikalavo, kad įrašas būtų išimtas. Paklausta, ar susirašinėjimai tikri ir ar siuntė mūsų kaukių nuotraukas, patvirtino, kad taip, bet sakė, kad nė vienos kaukės nepardavė. Tai tik perduodu bendrai žiniai. Šiuo metu svarstoma kreiptis ir į teisėsaugos institucijas“, – komentavo A. Tapinas.

Be to, žurnalistas, matydamas didžiulę aplinkinių reakciją į šią situaciją, prašo šiek tiek emocijų suvaldymo.

„Teisėsauga ir akademinė bendruomenė sureaguos ir jau reaguoja, įstaigos taip pat. Nereikia tempti malkų į laužus ir rašyti žinučių, kurių po to patiems nesinorės skaityti“, – netrukus savo įrašą feisbuke papildė jis.

Komentaruose po įkeltomis nuotraukomis pasisakė ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Kiekviename kare pasitaiko marodierių ir išdavikų. Svarbu neleisti tam bujoti. Ačiū“, – dėkojo meras.

Vilniaus universiteto rezidentų taryba feisbuke pateikė savo poziciją:  „Labai nemalonu dalintis tuo, kas nutiko, tačiau pritariame, kad tokie poelgiai turi būti viešinami ir negali būti toleruojami. Reaguodami į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją apie gydytoją rezidentę, pardavinėjusią iš „Laisvės TV“ gautą paramą, Vilniaus universiteto rezidentų taryba nedelsiant kreipsis į VU Akademinės etikos komisiją siekiant, kad būtų priimtas atitinkamas sprendimas už rezidentės elgesį, nederantį su Vilniaus universiteto akademinės etikos kodekse įtvirtintais sąžiningumo reikalavimais.“

Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės vadovas Arūnas Germanavičius socialiniame tinkle patvirtino, kad ligoninė gavusi tik 80 respiratorių iš žadėtų 100. „Minimo asmens siuntoje pasigesta 20-ties respiratorių. Šiuo metu aiškinamės situaciją“, – teigė vadovas.

„Noriu pabrėžti, kad vertiname kiekvieną gautą apsaugos priemonę, vedame detalią jų apskaitą. Suprasdami medikų nerimą, leidome jiems įsitraukti į paramos paieškos procesus – labai gaila, kad atsiranda norinčių šia galimybe papiktnaudžiauti. Tikimės, kad tai nepasikartos ir dėkojame tiems, kurie sąžiningai prisidėjo“, – rašė A. Germanavičius.

Pasisakė Saulius Skvernelis

Premjeras Saulius Skvernelis šiandien teigė paprašęs vidaus reikalų ministrės "užtikrinti, kad policija ir kitos atsakingos struktūros itin atidžiai stebėtų, užkardytų, o prireikus griežtai baustų asmenis, niekšiškai siekiančius pasinaudoti pandemijos situacija".

"Visų pirma kalbu apie tuos, kurie siūlo pirkti kaukes, respiratorius ir kitas apsaugos priemones už trigubą ar penkiagubą kainą. Panašiai elgiasi ir veikėjai, peršantys dezinfekcinį skystį. Jau atsirado gudročių, siūlančių įsigyti „greituosius COVID – 19 testus“.

Aferistų visais laikais buvo ir bus. Ypatingai kriziniais laikotarpiais. Todėl kreipiuosi į žmones su prašymu nesusivilioti jų gundymais.

Parduotuvių ir vaistinių lentynos palaipsniui pildosi dezinfekciniu skysčiu. Primenu, jog Ekonomikos ir inovacijų ministerijai jau duotas pavedimas užtikrinti, kad tiek skysčiai, o svarbiausia – kaukės bei kitos apsaugos priemonės būtų prieinamos VISIEMS Lietuvos gyventojams. Dar šiek tiek kantrybės, visa tai bus laisvai prieinama.

Nepirkite iš lupikautojų, nesuteikite jiems galimybės lobti Jūsų sąskaita, o apie galimai nesąžiningai veiklą nedelsiant praneškite policijai arba FNTT.

Šiandien Andriaus Tapino paviešintas atvejis akivaizdžiai parodė, jog privalome atidžiai stebėti ir gydymo įstaigas, kuriose dirbantiems medikams tiek valstybė, tiek visuomeniniai judėjimai bei iniciatyvos tiekia apsaugos priemones.

Sunku patikėti, bet net medikų tarpe gali atsirasti vienas kitas (tikiuosi, jog tik tiek) nesąžiningas asmuo, kuris savinasi gydytojams skirtus daiktus ir prekiauja jais internete... Esu tikras, jog tiek išaiškinti, tiek užkardyti tokius atvejus geriausiai padės pilietinis aktyvumas, sąmoningumas ir viešumas. Ačiū tiems, kurie tai daro", – teigė Premjeras.

Portalui kauno.diena.lt su G. Valauskaite dar nepavyko susisiekti. Jei mergina sutiks pateikti komentarą, publikaciją papildysime.

Po pietų G. Valaitytės paskyra feisbuke jau buvo nepasiekiama.

GALERIJA

  • A. Tapinas: medikė respiratorius turėjo perduoti ligoninei, bet ėmė juos pardavinėti
  • A. Tapinas: medikė respiratorius turėjo perduoti ligoninei, bet ėmė juos pardavinėti
  • A. Tapinas: medikė respiratorius turėjo perduoti ligoninei, bet ėmė juos pardavinėti
  • A. Tapinas: medikė respiratorius turėjo perduoti ligoninei, bet ėmė juos pardavinėti
  • A. Tapinas: medikė respiratorius turėjo perduoti ligoninei, bet ėmė juos pardavinėti
A. Tapino feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (119)

...

Ir už ką tuos medYkus gerbt?.. :s

Negaliu rašyti

Perskaičiau ir straipsnį ir komentarus. Pagal daugelį komentarų aišku,kad vogė medikė,bet kaltas Tapinas...na dar kartais Lansbergis...

Ra

Negerai pasielgė,bet tas Tapinas kaip koks tarakonas visur landzioje !!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS