Teisėjams – daugiau kompensacijų už keliones? | KaunoDiena.lt

TEISĖJAMS – DAUGIAU KOMPENSACIJŲ UŽ KELIONES?

Nuo liepos įsigaliojant teismų reformai, Vyriausybė šią savaitę numatė daugiau kompensacijų teisėjams už keliones tais atvejais, kai jie išvyksta iš savo įprastinės faktinės darbo vietos nagrinėti bylos į kitas teismo rūmų patalpas.

Šiuo metu 12-oje apylinkių teismų veikia 48 teismo rūmai. Po reformos 11-oje apylinkių ims veikti didesnes teritorijas aptarnaujantys teismo rūmai, kurių bus 27.

„Kadangi buvusių teismo rūmų pastatai bus naudojami toliau, juose vyks teismo posėdžiai, numatoma, jog pasitaikys atvejų, kai tų pačių apylinkės teismo rūmų teisėjams reikės vykti nagrinėti bylas iš vienų teismo rūmų patalpų į kitas patalpas. Tam buvo reikalinga patvirtinti nuostatas, kurios leis kompensuoti teisėjų važiavimo į teismo posėdžius išlaidas. Iki šiol tokios kompensacijos tvarkos nebuvo“, – BNS šią savaitę sakė teisingumo ministrės patarėjas Paulius Žeimys.

Reforma įsigalios nuo liepos 1 dienos.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad tokių atvejų, kai vieni teismo rūmai apimdavo daugiau nei vieną miestą, anksčiau nebūdavo. Teismų reforma tokias prielaidas sukuria, dėl to reikėjo išplėsti kompensavimo mechanizmą“, – sakė patarėjas.

Anot jo anksčiau pasitaikydavo atvejų, kai teismas nusprendžia, jog byla operatyviau ir ekonomiškiau bus išnagrinėta kitose patalpose. Tokiu atveju teisėjui irgi reikdavo važiuoti į kitą miestą.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad tokių atvejų, kai vieni teismo rūmai apimdavo daugiau nei vieną miestą, anksčiau nebūdavo.

„Toks važiavimas taip pat būdavo kompensuojamas Vyriausybės nutarimu. Ir tvarka nesikeičia, tas nutarimas galioja panašiems atvejams ir dabar“, – kalbėjo ministrės atstovas.

Kompensuojamų išlaidų dydis bus apskaičiuojamas atsižvelgiant į trumpiausią atstumą iki tarnybos vietos ir atgal, vidutinę degalų sunaudojimo 100-ui kilometrų normą ir degalų kainą.

Remiantis 2023 metų duomenimis, teisėjų važiavimo išlaidos be šiuo metu patiriamų biudžeto išlaidų kasmet papildomai pareikalaus apie 20 tūkst. eurų.

Nacionalinės teismų administracijos skaičiavimais, pokyčiams įgyvendinti nebus reikalingos papildomos valstybės biudžeto lėšos. Ši suma bus padengiama iš reformos sutaupymų.

Seimas apylinkių teismų reformą priėmė pernai birželį.

Teisingumo ministerijos teigimu, tai pirmiausia leido didžiąją dalį bylų, apylinkės teismuose nagrinėjamų rašytinio proceso tvarka, automatizuotai paskirstyti visiems apylinkių teismams Lietuvoje, įvertinus visų teismų krūvį. Tokiu būdu buvo suvienodinti didžiųjų šalies miestų apylinkių teismų ir regioninių teismų ir juose dirbančių teisėjų darbo krūviai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS