Teisėsauga baigė tyrimą dėl neskaidrių „Sodros“ konkursų | KaunoDiena.lt

TEISĖSAUGA BAIGĖ TYRIMĄ DĖL NESKAIDRIŲ „SODROS“ KONKURSŲ

  • 2

Teisėsauga baigė 2016 metų pradžioje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl socialinio draudimo fondo „Sodra“ viešųjų pirkimų – šiame tyrime įtarimai pareikšti ir informacinių sprendimų bendrovės „Alna“ vadovui Tomui Milakniui.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovė spaudai Renata Endružytė BNS pranešė, kad tyrimas baigtas, Vilniaus apygardos prokuratūra šiuo metu rašo kaltinamąjį aktą ir vėliau visa medžiaga bus perduota teismui, apie tai bus pranešta visuomenei. Generalinės prokuratūros atstovė Rita Stundienė BNS negalėjo pasakyti, kiek užtruks kaltinamojo akto rašymas.

Pasak R. Endružytės, byloje yra 4 įtariamieji – vienas „Sodros“ darbuotojas, du privačios bendrovės atstovai ir vienas juridinis asmuo. Jų pavardžių ir pavadinimų ji nesutiko atskleisti.

Dar 2016 metais skelbta, jog įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti „Sodros“ Informacinės sistemos plėtros skyriaus vedėjui Dainiui Kumpiui ir „Alnos“ vadovui T. Milakniui – jis įtariamas bendrininkavimu piktnaudžiaujant tarnyba. „Sodros“ teigimu, šiuo metu D. Kumpis „Sodroje“ jau nebedirba.

STT ir prokurorai tyrė „Sodros“ skelbtą viešą konkursą, kai vienai įmonei buvo sudarytos išskirtinės sąlygos jį laimėti. Tokiu būdu „Sodra“ įsigijo prekių už gerokai didesnę kainą nei kita konkurso dalyvė – pastaroji dėl galbūt neteisėtų „Sodros“ darbuotojų ir kitų asmenų veiksmų atsiėmė savo pasiūlymą.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavusi Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Vilma Vidugirienė yra sakiusi, kad tyrimas yra nemažos apimties, o jame figūruoja ne vienas viešasis pirkimas.

T. Milaknis anksčiau teigė šią istoriją laikantis konkurentų spaudimu. Žiniasklaidai jis yra sakęs, jog ji yra susijusi su viena kompanija, kuriai „mūsų dalyvavimas tam tikruose procesuose yra neparankus“.

T. Milaknio advokatas Mindaugas Dūda yra teigęs, jog T. Milaknis nepripažįsta savo kaltės.

„Verslo žinios“ yra skelbusios, jog daugelyje „Sodros“ konkursų „Alnos“ grupės įmonės konkuravo su bendrove „InnoForce“.

„Sodra“ su „Alnos“ įmonėmis 2012–2016 metais pasirašė 4 sutartis už beveik 1,5 mln. eurų.

Specialiuoju liudytoju tyrime buvo apklaustas ir „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius, tačiau šis statusas vėliau jam buvo panaikintas.  

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pasvarstymui

Iš “Sodros” vadovas nelaukia teismo sprendimo, o laimi konkursą į kitą valstyės įmonę, taip gali būti tik Lietuvoje, nu dar gal Albanijoje.

Makas

Sleifas taip ir tesiasi nuo pat isikurimo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS