Teisininkė: vaikai negali būti priežastis neišnuomoti būsto | KaunoDiena.lt

TEISININKĖ: VAIKAI NEGALI BŪTI PRIEŽASTIS NEIŠNUOMOTI BŪSTO

Beveik prieš dvejus metus Lygių galimybių įstatyme atsirado draudimas diskriminuoti šeiminės padėties pagrindu, tačiau pasitaiko atvejų, kai to nepaisantys būstų savininkai vengia juos išnuomoti šeimoms su vaikais.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkė Laima Vengalė-Dits tvirtino, kad tokių skundų tarnyba kol kas sulaukia nedaug: „Įstatymo pakeitimas dar gana naujas, skundų bei paklausimų gauname mažai, todėl sunku spręsti apie visą tendenciją. Per praėjusius metus sulaukėme keleto kreipimųsi dėl patirtos diskriminacijos socialinės padėtis pagrindu bandant išsinuomoti gyvenamąjį būstą, tad galime teigti, kad sudėtingiausia daugiavaikėms šeimoms ir šeimoms su mažais vaikais“.

Teisininkė pridūrė, kad kartais tokią diskriminaciją įrodyti sunku, tačiau įmanoma: „Jeigu yra būsto nuomos skelbimo tekstas ar susirašinėjimai su nuomotoju, kuriuose aiškiai išreiškiamas nenoras nuomoti būtent dėl vaikų, tai galimos diskriminacijos požymiai yra labiau akivaizdūs. Susiduriame su sunkumais tik bandant identifikuoti būsto nuomotoją ar savininką, nes kartais skelbimuose pateikiamas tik asmens telefono numeris, tada sunkiau nustatyti tapatybę“.

Laima Vengalė-Dits. M. Ambrazo nuotr. 

Neteisėtais veiksmais galėtų būti laikomi papildomi mokesčiai, užstatai ar padidinta nuomos kaina, kai jie taikomi tik nuomininkams su vaikais, nes neva baiminamasi vaikų padarytos žalos būstui. 

L. Vengalė-Dits akcentavo, kad draudžiama atsisakyti nuomoti gyvenamąjį būstą žmonėms dėl jų šeiminės padėties bei kitų Lygių galimybių įstatyme įtvirtintų pagrindų: „Vaikai negali būti priežastis, dėl kurios atsisakoma išnuomoti būstą. Taip pat neteisėtais veiksmais galėtų būti laikomi papildomi mokesčiai, užstatai ar padidinta nuomos kaina, kai jie taikomi tik nuomininkams su vaikais, nes neva baiminamasi vaikų padarytos žalos būstui. Būstą besinuomojančias šeimas su vaikais ir nėščias moteris nuo diskriminacijos ar mažiau palankių nuomos sąlygų saugo ne tik Lygių galimybių įstatymas, bet ir Civilinio kodekso nuostatos“.

Teisininkė primena, jog pagal Lygių galimybių įstatymą, įgyvendindamas lygias galimybes paslaugų teikėjas privalo visiems vartotojams sudaryti vienodas sąlygas gauti tokias pačias paslaugas ir taikyti vienodas apmokėjimo sąlygas bei garantijas už tokias pačias ir vienodos vertės paslaugas, nepaisydamas socialinės (šeiminės) padėties, lyties, rasės, tautybės ir kitų tapatybės bruožų.

Žmones, kurie susidūrė diskriminacija nuomojantis būstą dėl socialinės padėties, rasės, kilmės, religijos bei kitų Lygių galimybių įstatyme įtvirtintų pagrindų, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba kviečia konsultuotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ir

dar kaip gali. Ir niekas manęs neprivers nuomoti buto asmenims su vaikais. Viskas daroma labai paprastai. Per pokalbį su nuomininku paklausi ar gyvens vaikai. Jei sako gyvens, tada sakai : nuomos kaina 0,5 mln mėnesiui, užstatas už tris mėnesius 1,5 mln. Ir viskas, negyvens vaikai.

Tarnyba

žiūri labai trumparegiškai. Tik per nuomininkų teisių prizmę, neįvertėdama nuomotojo teisių. Galėtų susipažinti su iškeldinimo iš buto teisminio proceso trukme ir išlaidomis, pasidomėti kiek tokiais atvejais pavyksta prisiteisti iš tokių šeimų su vaikais, per kiek laiko tokios šeimos atlygina padarytą žalą.

Teisininkei

Tai gal dar privers mane nuomoti mano būstą šeimoms su vaikais už mažesnę kainą ? Debilizmas kažkoks. O šuo gali būti priežastis neišnuomoti būsto ? Ar tai taip pat gali būti pažeistos kokios nors gyvūnų teisės ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS