Teismas atmetė Alytaus kolegijos ir KU prašymą atšaukti kolegijų pertvarką | KaunoDiena.lt

TEISMAS ATMETĖ ALYTAUS KOLEGIJOS IR KU PRAŠYMĄ ATŠAUKTI KOLEGIJŲ PERTVARKĄ

  • 5

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė Alytaus kolegijos ir Klaipėdos universiteto (KU) prašymą panaikinti Vyriausybės nutarimą dėl kolegijų tinklo pertvarkos, kuriame atsisakyta sujungti šias dvi įstaigas.

Kaip BNS pranešė teismas, teisėjų kolegijos sprendimu paliktas nepakeistas rugpjūtį Vilniaus apygardos administracinio teismo priimtas sprendimas. Vilniaus apygardos administracinis teismas rugpjūčio 18 dienos nutartimi atsisakė priimti švietimo įstaigų skundą.

KU ir kolegija motyvavo, kad pirmos instancijos teismo atsisakymas priimti skundą yra nepagrįstas, neargumentuotas, neproporcingai ribojantis pareiškėjų teisę kreiptis į administracinį teismą ir nurodė, kad šis teismas dėl nutarimo panaikinimo yra vienintelė galima pareiškėjų pažeistų teisių gynimo priemonė.

Tuomet teismas nustatė, kad ginčijamu nutarimu Vyriausybė patvirtino 2023–2024 metų valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo veiksmų planą, kuriame nutarė reorganizuoti Alytaus kolegiją prijungiant ją prie Kauno kolegijos.

Teismas konstatavo, kad Vyriausybė, priimdama nutarimą, veikė pagal Konstituciją ir kitus įstatymus. Teismas nurodė, kad, pagal Vyriausybės įstatymą ji, remdamasi įstatymais, disponuoja valstybės turtu, nustato jo valdymo ir naudojimo tvarką. Teismo vertinimu, tokia Vyriausybės veikla yra susijusi ne su individualaus pobūdžio galimai pažeistomis asmenų teisėmis ir laisvėmis ar jų padariniais, o su Vyriausybės įgyvendinama valstybės valdžia.

Teismas taip pat pažymėjo, kad aktų, priimtų Vyriausybei įgyvendinant valstybės valdymą, teisėtumo klausimą sprendžia Konstitucinis Teismas. Administracinis teismas nenagrinėja tokio pobūdžio ginčų. Teismas padarė išvadą, kad pareiškėjų keliamas ginčas nepriskirtinas administracinių teismų kompetencijai.

Anot LVAT, švietimo įstaigos skunde turėjo pagrįsti, kad yra kilęs viešojo administravimo srities ginčas dėl jų konkrečių materialinių teisių ir laisvių pažeidimo, kurį lėmė ginčijamas nutarimas.

Teismas motyvuoja, kad iš skundo argumentų matyti, kad pareiškėjai grindžia Vyriausybės nutarimo neteisėtumą iš jo prieštaravimo Konstitucijai, įstatymams bei iš teisėtų lūkesčių pažeidimo. LVAT nutartis – neskundžiama.

Vyriausybė gruodžio pabaigoje galutinai nusprendė prijungti Alytaus kolegiją prie Kauno kolegijos. 

Anksčiau KU rektorius Artūras Razbadauskas BNS teigė, kad Alytaus kolegija norėjo jungtis prie Klaipėdos universiteto, tačiau į tai nebuvo atkreiptas dėmesys.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) paskelbtus kolegijų jungimo planus A. Razbadauskas vadino „demokratijos vaidinimu“.

Ministerijos sudaryta komisija išnagrinėjusi pateiktą Alytaus kolegijos siūlymą konstatavo, kad ši įstaiga ir KU vykdo per daug skirtingas studijas, kad sinergija tarp jų duotų naudą tiek akademinei bendruomenei, tiek darbo rinkai.

Kolegijų jungimas vykdomas pagal 2023–2024 metų valstybinių kolegijų tinklo stiprinimo planą, jame numatyta sujungti apie dešimt įstaigų, dėl dalies įstaigų jungimo planuojama apsispręsti vėliau.

Siekiama, kad 2029 metais bet kurioje valstybinėje kolegijoje studijuotų ne mažiau kaip 1,2 tūkst. studentų.

Pertvarkai numatyti beveik 24 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Tam tam to

Varyk ruziškas fašistinė atlieka i ruzzija o tai gyveni Lietuvoj ir šiki ant jos, savo šūdą mėtyt prie kremliaus fašistini spermatozoide, alkoholikės motinos atlieka

Tam iš tiesų

Teisingai parašei, ukrų nacikus rusai sudaužė galutinai marinkoj, paskelbė jau ir jankiu propaganda

Tam to

Klausyk tu buožgalvi neišnešiotas savo motinos aborto liekana pampersus pasikeisk nes matosi kad myžalai visai smegenis užspaudė todėl ir rašliavoji visokius nesamoningus žodžiu kratinius debile
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS