Tėvų pinigai – į šiukšlyną | KaunoDiena.lt

TĖVŲ PINIGAI – Į ŠIUKŠLYNĄ

Tėvams sunerimus dėl vaikų maitinimo mokyklose ir darželiuose, valdininkai dalijo pažadus koreguoti mitybos valgiaraštį. Tačiau po reformos prabėgo pusmetis, bet vaikai iš ugdymo įstaigų vis tiek grįžta urzgiančiais pilvais. Tėvai piktinasi, jog maitinimui skirti pinigai keliauja į šiukšlių dėžę. Negana to, jie priversti mokėti ir už maisto atliekų utilizavimą.

Vietoj sumuštinio – kruopos

Pernai rugsėjį, kai kardinaliai buvo pakeisti valgiaraščiai, ugdymo įstaigas užplūdo nepatenkintų tėvų skundai.

Sveikatos apsaugos ministrui iš vaikų valgiaraščių išbraukus nenaudingus maisto produktus, moksleiviai ir darželinukai vienas po kito atsisako valgyti.

Iš vaikų meniu dingo batonas, padažai, spirgučiai, rūkyti, kepti bei džiūvėsėliais apibarstyti mėsos ir žuvų gaminiai, silkės ir strimelės, šokoladu ar kremu glaistyti produktai, pieno produktai su glajumi, valgomieji ledai.

Taip pat užsimota griežtai riboti cukraus ir druskos, gyvulinės kilmės riebalų kiekį patiekaluose.

Į pusryčių, pietų ir vakarienės racioną įtraukti viso grūdo makaronai, kruopos, dribsniai, didesnis skaidulinių medžiagų kiekis.

Taip pat draudžiami kepti, skrudinti, pervirti mėsos gaminiai.

Juos pakeitė garuose virti, troškinti ar orkaitėje kepti patiekalai.

Į darželius ir mokyklas uždrausta atsinešti menkavertę maistinę vertę turinčių užkandžių, bandelių, sumuštinių.

Šiuos produktus vaikų priešpiečių dėžutėse turėjo pakeisti vaisiai ir daržovės.

Dėl alkio – pilvo skausmai

Įgyvendinus mitybos perversmą ne visi liko  patenkinti tokiais pokyčiais.

Klaipėdietė Inesa susirūpino savo sūnaus sveikata, mat kasdien iš lopšelio-darželio jis grįžta išbadėjęs.

Dėl nuolatinio alkio vaikui sušlubavo sveikata, ėmė skaudėti pilvą.

Kol nebuvo koreguotas valgiaraštis, problemų nekildavo.

"Sūnus skundžiasi, jog maistas darželyje beskonis, paragauja jo ir lėkštę stumia šalin. Berniukui 4 metai, tad nereguliari mityba kenkia sveikatai. Jau kurį laiką vaikas skundžiasi pilvo skausmais. Kol nebuvo koreguotas valgiaraštis, problemų nekildavo", – teigė klaipėdietė mama.

Moteris prisiminė kartą savo akimis regėjusi, kaip atrodo darželinukų vakarienė.

"Į darželį atvykau tuo metu, kai vaikai vakarieniavo. Darželinukų lėkštėse išvydau virtus viso grūdo makaronus. Makaronai nebuvo aplieti nei sūriu nei kitais pagardais. Ar toks maistas yra tinkamas augančiam organizmui? Kas gali tai valgyti?" – piktinosi mama.

Kiekvieną mėnesį – mokestis

Kas mėnesį iš darželio administracijos moteris sulaukia 50 eurų siekiančios sąskaitos.

Sąskaitoje faktūroje nurodyta, jog už maisto gamybą kiekvieną mėnesį tenka atseikėti fiksuotą 15 eurų mokestį.

Maisto produktų kaina vienai dienai – 1,98 euro.

Likusią sumos dalį sudaro papildomos išlaidos.

Tėvai piktinasi, jog vaikų maitinimui skirti pinigai keliauja tiesiai į atliekų konteinerį.

Maža to, jie priversti mokėti ir už maisto atliekų utilizavimą.

Atliekoms perdirbti reikalinga speciali įranga, šaldytuvai, būtina sudaryti sutartis su įmonėmis.

Šios išlaidos gula ne tik ant ugdymo įstaigų, bet ir tėvų pečių.

Nevalgo vis daugiau vaikų

Klaipėdos lopšelio-darželio "Žilvitis" direktorės Jadvygos Šalnienės teigimu, pastaruoju metu siūlomų patiekalų auklėtiniai atsisako vis dažniau.

"Pasikeitimai dideli. Vaikai nevalgo. Labai gaila, kad tenka išmesti tokį kiekį maisto. Dažniausiai mažieji atsisako viso grūdo, bemielės juodos duonos. Pagal griežtus nurodymus turime patiekti būtent šią duoną. Anksčiau taip pat pasitaikydavo atvejų, kai vaikai nevalgydavo tam tikrų patiekalų, tačiau tai nebūdavo masinis reiškinys. Vieni pirmųjų atsisakėme cukraus, visada orientavomės į sveiką gyvenseną, tačiau panašių problemų nekildavo. Žinoma, pastebime ir gerų pokyčių. Mitybos valgiaraštyje atsirado daugiau daržovių patiekalų, mėsos", – teigė direktorė.

J.Šalnienės teigimu, sudarant valgiaraščius, apskaičiuojama augančiam organizmui reikalinga kalorijų norma, tačiau, atsisakydami tam tikrų produktų, vaikai jų suvartoja tik 50–60 proc.

Nevalgo tik vakarienės

Klaipėdos lopšelio-darželio "Inkarėlis" direktorė Rima Savva taip pat pastebėjo, jog, pasikeitus mitybai, dalis vaikų ėmė skųstis apetito stoka.

"Pagal naujus mitybos reikalavimus maitinamės jau seniai. Vis dėlto  lapkritį valgiaraštis buvo patobulintas. Pusryčius ir pietus vaikai valgo noriai, tačiau vakarienės dalis vis vien atsisako. Į valgiaraštį įtraukti retesni produktai, grūdai, košės. Būtent jų mažieji ir nevalgo. Ne visi tėvai mėgsta lęšius, kruopas, tad ir vaikai nepratę taip maitintis. Mažieji teikia pirmenybę estetiniam vaizdui lėkštėje, todėl stengiamės pasitelkti išmonę, gražiai patiekti maistą. Ieškome išeičių, kaip padėti auklėtiniams greičiau adaptuotis prie pokyčių", – pasakojo direktorė.

Klaipėdos lopšelio-darželio "Puriena" direktorės Virginijos Letukienės teigimu,  jaunesni, 2–3 metų, vaikai patiekalus valgo noriai, tačiau vyresniųjų vaikų mityba – problemiška.

"Jauniausių auklėtinių mitybos įpročiai dar nesusiformavę, tad pokyčius jie priėmė lengviau. Vyresnieji – išrankesni. Nemaža dalis maisto sukratoma į atliekų dėžę. Vaikai ne itin noriai valgo vakarienę. Išsakėme pageidavimus dietistams, kad valgiaraščiai būtų koreguojami. Prieš metus turėjome panašų valgiaraštį, tačiau jis nebuvo toks griežtas. Kartu su dietos specialistais stengiamės rasti išeitį, kaip spręsti  šią situaciją. Manau, tai tik laiko klausimas", – vylėsi direktorė.

Virėjus mokys gaminti

Pasipylus nepatenkintų tėvų skundams, buvo parengti nauji teisės aktai.

Drauge su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija nuspręsta parengti pavyzdinius valgiaraščius gydymo ir vaikų ugdymo įstaigoms, apmokyti šių įstaigų virėjus sveiko, maistingo, gardaus ir estetiško maisto gaminimo paslapčių.

Pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas tarp Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos bei Lietuvos dietologų draugijos.

Kvalifikuotiems, žinomiems šalies virėjams pavesta sudaryti sveiko maisto valgiaraščius, kurie būtų skelbiami internete.

Nemokamais receptais galės naudotis ugdymo įstaigos, gyventojai.

Pasinaudojant ES lėšomis, planuojama vykdyti programinį virėjų mokymą.

Su sveikos mitybos principais bus supažindinami ir mokinių tėvai, visuomenės sveikatos specialistai, už maitinimų konkursų organizavimą atsakingi savivaldybių darbuotojai.

Iš darželio – 10 kg atliekų

Iki praeitų metų rugsėjo maisto atliekų surinkimu Klaipėdos regione rūpinosi bendrovė "Branda LT".

Pasak bendrovės direktoriaus Evaldo Stakės, duomenų, kiek maisto atliekų atgabenta iš ugdymo įstaigų, nėra, kadangi atliekos buvo surenkamos iš mokyklų, darželių, visuomeninio maitinimo įstaigų, kavinių ir barų.

"Iš viso per savaitę maisto atliekų sulaukdavome apie tris tonas. Kiek jų atkeliavo iš vaikų ugdymo įstaigų, atsakyti negalėčiau", – teigė E.Stakė.

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos atstovų teigimu, dauguma mokyklų ir lopšelių-darželių auklėtinių prie pakitusio maisto raciono jau spėjo priprasti.

Maitinimą ugdymo įstaigose kontroliuojantys inspektoriai pažeidimų ir nusiskundimų lavinos teigė nesulaukę.

Pernai iš darželinukų tėvų gauti 5 skundai. Dėl netinkamai organizuojamos maitinimo tvarkos buvo pranešta tik kartą.

Minėtu atveju tėvai piktinosi dėl per mažų darželinukų maisto porcijų.

Įstaigos pateiktais apytiksliais duomenimis, vienas uostamiesčio lopšelis-darželis per mėnesį išmeta apie 10 kilogramų maisto atliekų.

GALERIJA

  • Išlaidos: tėvai piktinasi, jog tenka mokėti ne tik už maistą, kurio vaikai atsisako, bet dar ir už jo perdirbimą.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

Anonimas

kas gali valgyt kukurūzų košę be druskos, bulvių košę su špinatais ir t,t, per tris mėnesius 2 metukų vaikas numetė beveik1 kg, iš ligų neišlipa. galėtų duoti pasirinkti maistą, gi negali visi mėgti tą pačią košę.

Anonimas

Gal tarp vaikų sumažės tų nutukusių meitėlių ?

Mama

Mes už sveiką mitybą, bet ji turi būti protingai vaikams parinkta!!! Lęšių kotletų, žiedinių kopūstų ploktainio vaikai nevalgo! Nelaikykit mūsų vaikai alkanų!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS