Tikintieji ragina bažnyčios vadovybę tirti dvasininkų seksualinio smurto atvejus | KaunoDiena.lt

TIKINTIEJI RAGINA BAŽNYČIOS VADOVYBĘ TIRTI DVASININKŲ SEKSUALINIO SMURTO ATVEJUS

  • 4

Maždaug 70 Lietuvos tikinčiųjų kreipėsi į šalies Katalikų bažnyčios vadovybę, ragindami sudaryti nepriklausomą komisiją tirti dvasininkų seksualinio smurto atvejus.

Ketvirtadienį BNS perduotą viešą laišką pasirašė 72 tikintieji. Tarp jų – Vilniaus universiteto docentas Nerijus Šepetys, publicistas Donatas Puslys, „Naujasis Židinys-Aidai“ vyr. redaktorius Antanas Terleckas, Seimo narys Andrius Navickas, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto lektorius Mariuszas Antonowiczius, kiti žinomi žmonės, visuomenininkai.

Kaip rašoma laiške, pastarieji atvejai dėl įtariamų kunigų seksualinių nusikaltimų sukrėtė katalikų bendruomenę Lietuvoje.

Laiške nėra minimi jokie konkretūs dvasininkų seksualinio smurto atvejai, tačiau žiniasklaida pastaruoju metu viešino vaikino parodymus apie palaikytus intymius santykius su Vilniaus arkivyskupijos kancleriu Kęstučiu Palikša.

„Tikintiesiems kyla daug neatsakytų klausimų, slopsta visuomenės pasitikėjimas institucine Bažnyčia“, – nurodoma laiške.

Tikintiesiems kyla daug neatsakytų klausimų, slopsta visuomenės pasitikėjimas institucine Bažnyčia.

„Todėl raginame skubiai steigti tokią komisiją Lietuvoje iš teisininkų, psichologų, medikų, sociologų, kriminalistų, Bažnyčios istorikų, socialinės pagalbos praktikų“, – teigiama jame.

„Būtinas visiškas Komisijos nepriklausomumas – jai vadovauti turi nešališkas aukščiausios kompetencijos akademinis ekspertas, asmuo, turintis visuomenės pasitikėjimą ir nesusijęs su Bažnyčia kaip institucija“, – rašoma laiške.

Pasak laiško, vyskupai ordinarai turėtų įsipareigoti bendradarbiauti su komisija, suteikti jai prieigą prie visų duomenų, įskaitant archyvinius.

„Lygia greta būtina kurti efektyvią, o ne formalią prevencijos, pranešimų apie nederamą elgesį ir pagalbos aukoms sistemą“, – teigia tikintieji.

Portalas „Delfi“ gegužės pabaigoje paskelbė 19-mečio jaunuolio liudijimą, kad su Vilniaus arkivyskupijos kancleriu ir parapijos rezidentu K. Palikša palaikė intymius santykius, kai jam tebuvo 15 metų. Už tai jis teigė ne vienerius metus gaudavęs itin dideles pinigų sumas.

Teisėsauga tuomet pradėjo tyrimą dėl vertimo lytiškai santykiauti, atliko kratas. Galiausiai dvasininkui skirta bauda už pornografinio turinio laikymą, o kaltinimai dėl privertimo lytiškai santykiauti panaikinti, neįrodžius, jog jaunuolis tai daryti buvo verčiamas.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė gegužės pabaigoje nusprendė atnaujinti ikiteisminį tyrimą dėl K. Palikšos įtariamų seksualinių nusikaltimų prieš nepilnametį.

Vilniaus arkivyskupija teigė neturėjusi informacijos apie anksčiau teisėsaugos atliekamą tyrimą K. Palikšos atžvilgiu, apgailestavo neišsiaiškinusi tikrųjų kratos arkivyskupijos kurijoje priežasčių bei pridūrė pradėjusi vidinį tyrimą dėl šio atvejo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Koks smurtas, babcės prisigalvoja

Čiagi LGBTQI!

.........

Slopsta pasitikėjimas tik gomoroskatalikas..

O jeigu

prisnekinai geruoju - cia smurtas!? O jei paskui nesumokejai!?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS