Tragiška situacija Vilniaus psichiatrijos ligoninėje: 42 lovas turintis skyrius turi du gydytojus | KaunoDiena.lt

TRAGIŠKA SITUACIJA VILNIAUS PSICHIATRIJOS LIGONINĖJE: 42 LOVAS TURINTIS SKYRIUS TURI DU GYDYTOJUS

  • 8

Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė – dar viena gydymo įstaiga, iš kurios masiškai traukiasi darbuotojai, praneša LNK.

„Nesame linkę eiti į viešumą. Tai – paskutinis lašas, dėl kurio einame į viešumą. Bet kokie pokalbiai su direktoriumi vykdavo tik tada, kai būdavo pateikiami skundai į SAM“, – sakė profesinės sąjungos valdybos narė Aurelija Vaitkevičienė.

Profsąjunga skundžiasi ne tik administracijos abejingumu, bet sako, kad daugiu nei pusšimtis Respublikinės Vilniaus psichiatrinės darbuotojų išėjo, neapsikentę dėl darbo sąlygų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Visai neseniai išėjo mūsų labai patyrusi psichologė, kuri dirbo daugiau nei 30 metų Taip pat išėjo viena iš skyrių vadovių, kuri dirbo daugiau nei 20 metų“, – teigė A. Vaitkevičienė.

„Vyksta toks dalykas, kurį matau ir švietimo sistemoje. Vyksta migracija į privatų sektorių“, – kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto narys Aurelijus Veryga.

„Problema yra ne tokio mąsto, kaip profsąjungos sako“, – sakė Respublikinės Vilniaus Psichiatrijos ligoninės vadovas Arūnas Germanavičius.

Medikai sako, kad ligoninėje darbo krūvis yra per didelis. Į gydymo įstaigą suvežami sudėtingiausi pacientai iš visos Lietuvos. Darbuotojus kamuoja perdegimas, prasta psichologinė aplinka.

„42 lovas turintis skyrius turi du gydytojus“, – teigė A. Vaitkevičienė.

O jei vienas iš dviejų suserga arba atostogauja, tai likusiam tenka dirbti dvigubai. Tuo ruožtu įstaigos vadovas nedaro iš to tragedijos ir tikina, kad tokia situacija buvo, bet tik viename skyriuje ir tik laikinai.

„Išėjo skyriaus vedėja ir ji išsivedė kelis darbuotojus į naują įstaigą. Turėjome skubiai spręsti šią situaciją ir prašyti kitų gydytojų, kurie laikinai pavadavo. Noriu pabrėžti, kad už visus pavadavimus mes atsiskaitėme, mokėdami 30 proc. priedą“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

Sako, kad iš 68 darbuotojų, išėjo tik penki gydytojai ir du skyrių vedėjai. Nesutinka ir dėl darbuotojų psichologinės būklės.

„Psichologinio klimato vertinimai yra geresni nei buvo per pandemiją“, – kalbėjo A. Germanavičius.

Sveikatos apsaugos ministerija patikina, kad anksčiau apie šios ligoninės problemas nieko negirdėjo.

„Ministerijai tokie faktai nebuvo žinomi. Praeitais metais darėme įstaigų krūvio ataskaitą ir ši įstaiga niekuo neišsiskyrė“, – sakė Psichikos sveikatos skyriaus patarėja Marija Oleškevičienė.

Apie sudėtingą situaciją ligoninėje Sveikatos komiteto pirmininkas žinojo jau anksčiau.

„Man keista, kad tas pats įstaigos vadovas prieš kokius septynerius metus varstė komiteto duris ir vardino įstaigos problemas“, – kalbėjo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Tai normali darbuotojų kaita“, – sakė ligoninės vadovas.

Tai normali darbuotojų kaita.

Sveikatos apsaugos ministerija gavo profsąjungos skundą, tačiau nori patikrinti skundus. Mat, normali darbuotojų kaita gydymo įstaigose turėtų siekti 7 proc., o šioje įstaigoje jų išeina jau 11 proc.

Profsąjungos pyksta ir dėl darbo užmokesčio. Pacientai – itin sudėtingi, dalis apskritai atsisako gydytis, juos sunku suvaldyti.

„Įvertinus profesinę riziką, didžiajai daliai šių skyrių priklausytų 15 proc. papildomas priedas prie algos“, – teigė A. Vaitkevičienė.

„Sistema turėtų ieškoti būdų, kaip motyvuoti žmones likti viešajame sektoriuje. Jei liksime be jo, privatus nusirinks uogeles. Gali būti, kad sveikatos paslaugų teikimas bus labdaringų organizacijų reikalas“, – kalbėjo A. Veryga.

Pastaruoju metu dalis darbuotojų paliko Zarasų ir Raseinių ligonines.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

nuskriaustasis

Matosi, kad komentarai ne šiaip kokių kvailių, kaip dažniausiai būna, o kaip ir profesionalų iš šios srities.Žmogų, daug pasiekusį, turintį gilų analitinį žvilgsnį kaltina pasipūtimu ir neprofesionalumu.Tik man įdomu, ar devintame bendrame skyriuje dar tebėra tualetas, kaip viešieji tualetai Senovės Romoje, na, be jokių atsiribojimo įtaisų.Čia gydymo dalis-turi nesidrovėti per daug nei kitų, nei savęs.Esu žmogus, ir viskas, kas žmogiška, man nesvetima.Taigi, manau, neįsižeisit, rezidentų ir daktarų komanda, kad visiem jums pasakysiu-eikit Jūs šikt...

Vienintelis

Juokiasi psichiatrai ir mokslininkai. Vaikšto Germanavičius po universitetą ir SAM, ir visiems aiškina, kad jis yra vienintelis psichiatras tikras mokslininkas. Ir visi jam pritaria, kad jis yra vienintelis profesorius neparuošęs nei vieno doktoranto, nei vieno mokinio. Vienintelis Dulio favoritas. Ką pasakytų Šveikas?

Kadrai

Vasaros psichiatrijos ligoninėje nori dirbti daug baigusių psichiatrų, nors atlyginnimai mažesni nei Naujos Vilnios ligoninėje. Gaila, kad nėra laisvų vietų. Visi etatai užpildyti. O Nauja Vilnia nuo pirmo rezidentūros kurso kiekvienais metais turi po 13-15 rezidentų ir 4-6 vaikų rezidentus ir nesugeba sukomplektuoti pagalbos. Problema ne ligoninėse, o Germanavičiaus didybėje ir nesiskaityme su žmonėmis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS