„Transparency International“ ragina Lietuvos institucijas atverti duomenis visuomenei | KaunoDiena.lt

"TRANSPARENCY INTERNATIONAL" RAGINA LIETUVOS INSTITUCIJAS ATVERTI DUOMENIS VISUOMENEI

  • 0

Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos "Transparency International", kovojančios su korupcija, Lietuvos skyrius (TILS) ragina Lietuvos institucijas būti atviras ir atskleisti savo duomenis visuomenei.

"Nors Lietuva yra pasižadėjusi atverti savo duomenis verslui ir visuomenei, Lietuvos institucijos tai daro vangiai ir vis dar nesiima duomenų atvėrimui būtinų veiksmų", - nurodoma organizacijos pranešime.

TILS primena, kad patogus ir paprastas duomenų teikimas visuomenei yra vienas iš Europos Sąjungos skaitmeninės darbotvarkės prioritetų, už kurį yra atsakinga ES Tarybai pirmininkaujanti Lietuva.

"Tarptautinė praktika rodo, kad atvėrus duomenis, galima efektyviau kovoti su šešėliu, teikti viešąsias paslaugas, skatinti smulkų verslą, inovacijas, skaidrumą ir piliečių dalyvavimą", - tvirtina TILS.

Siekdama paskatinti Lietuvos viešąjį sektorių imtis atitinkamų veiksmų, TILS Lietuvos institucijoms pateikė rekomendacijas, parengtas pagal tarptautinių organizacijų pristatytas gaires.

Pagal rekomendacijas, tam, kad duomenys būtų laikomi atvirais, jie turi būti pateikti atvirais ir nepatentuotais formatais, kuriuos būtų galima nuskaityti kompiuteriu - ne tik įprastais PDF ar DOC formatais, bet ir CSV, XML, JSON.

Be to, institucijoms rekomenduojama leisti kuo plačiau naudoti duomenis pakartotinai, ir tai daryti nemokamai arba už mokestį, neviršijantį duomenų surinkimui reikalingų kaštų.

Duomenys turėtų būti sukaupti sistemiškai, o jų rinkiniai turi turėti nuoseklią struktūrą. Viešai pateikti rekomenduojama visus duomenis, priklausančius tam tikram rinkiniui.

"Jei tam tikro tipo duomenys ar jų rinkiniai nėra teikiami, institucijoms rekomenduojama paaiškinti priežastis", - nurodo TILS.

Institucijos skatinamos paviešinti informaciją kuo greičiau nuo jos surinkimo ir be papildomo apdorojimo: nemodifikuojant, neinterpretuojant ir kitaip nepažeidžiant jų autentiškumo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS