Turguje špinatų ir bazilikų žmonės nepuola pirkti Pereiti į pagrindinį turinį

Turguje špinatų ir bazilikų žmonės nepuola pirkti

2003-07-10 09:00

Prekyba

Turguje špinatų ir bazilikų žmonės nepuola pirkti

Vasarai įsibėgėjant, vis labiau didėja turguose parduodamų šviežių daržovių, uogų, grybų pasiūla bei paklausa. Nors kai kurių prekių kainos didesnės nei prekybos centruose, dauguma klaipėdiečių traukia į turgavietes, nes, kaip prakalbinti miesto gyventojai minėjo, žino, jog čia nusipirks lietuvišką ir šviežią, ką tik iš sodo ar kaimo atvežtą produktą.

Grybų loterija

Prekeiviai džiaugiasi, jog ši vasara gana palanki tiek daržovėms, uogoms, tiek grybams. Pernai karšti orai ypač “pakišo koją” grybautojams. Pardavinėjami grybai buvo retenybė ne tik vasaros pabaigoje, bet ir rudenį. O šiais metais raudonviršių, baravykų, voveraičių turgavietėse galima nusipirkti jau nuo liepos pradžios.Grybautojai minėjo, jog dar tik sezono pradžia, o vėliau grybų būsią dar daugiau. Prekiautojai minėjo, jog žmonės labai perka grybus, jų manymu, todėl, kad pasiilgo, nes pernai miško gėrybių iš viso nebuvo. Be to, tokių grybų kaip pienės arba ūmėdės galima įsigyti net už 1 litą. Baravykai ir raudonviršiai kainuoja įvairiai: nuo 5 iki 15 litų. O štai Naujojo turgaus prekiautoja Aldona net loteriją surengė: dvi krūveles grybų po 5 litus perki – dar maišelį voveraičių priedo gauni.

Šviežių bulvių – kiek tik nori

Žemdirbiai taip pat džiaugėsi, jog dievulis nepagailėjo geros vasaros. Ne vienas minėjo, jog prekyba daržovėmis gana sėkminga, ypač šeštadieniais. Klaipėdiškiai šviežiomis bulvėmis pasilepinti gali jau kone 2 savaites. Tačiau pasitaikė ir tokių prekeivių, kurie bulves pradėjo pardavinėti prieš mėnesį. Jų kaina priklauso nuo dydžio bei rūšies: nuo 50 centų iki 1 lito. Bulvėmis iš savo kaimo prekiaujanti dvylikametė Ilona taip pat džiaugėsi sėkminga prekyba, sakė, jog per dieną parduoda apie 6 maišus.

Retesnių neperka

Turguje galima nusipirkti bene visų žinomų lietuviškų daržovių: morkų, pomidorų, žirnių, agurkų, svogūnų, krapų, kopūstų. tokie prieskoniai, kaip bazilikai, salierai, špinatai, nėra itin paklausūs. Jais prekiaujantis Adomas prisipažino, jog žmonės nelabai pažįsta šiuos augalus, jais Lietuvos turguose ne taip seniai pradėta prekiauti. Todėl tikriausiai ir neperka. “Bazilikų, špinatų iš manęs dažniausiai perka restoranų ir kavinių savininkai”, - aiškino Adomas.

Nevertina lietuviškų uogų

Juodaisiais serbentais prekiaujantis pensininkas Adolfas mano, jog žmonės, ypač jauni, nelabai vertina lietuviškas uogas. Prekybininkas pradėjo pasakoti, kokie vertingi ir kiek daug vitaminų turi juodieji serbentai, tačiau, jo manymu, populiaresni yra bananai, apelsinai ir kiti užsienietiški vaisiai. Juoduosius serbentus dažniausiai perka senyvo amžiaus žmonės. Šių uogų kaina beveik visur vienoda – 2,50 lito.

Ypač paklausios tarp pirkėjų yra ką tik pasirodžiusios mėlynės. Jų kaina svyruoja nuo 3 iki 4 litų. Į Klaipėdos turgavietes mėlynių atveža net iš Jurbarko miškų.

Klaipėdiečiai taip pat gali pasidžiaugti ką tik prinokusiomis vyšniomis, avietėmis, žemuogėmis bei agrastais. Vyšnių litrą gali įsigyti už 2 litus, agrastų – už 1,50 Lt; stiklinė aviečių turguje kainuoja vieną litą, o žemuogės - po pustrečio lito už stiklinę arba penki litai puslitris.

Tačiau nebeilgai galėsime mėgautis braškėmis. Daugelis prekybininkų minėjo, jog jau turbūt paskutinė savaitė, kai klaipėdiečiai dar galės nusipirkti lietuviškų braškių, kurių kaina dabar svyruoja nuo 2 iki 4 litų už litrą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų