Tyrimas: Lietuvoje migrantams kyla daugiau kliūčių nei galimybių | KaunoDiena.lt

TYRIMAS: LIETUVOJE MIGRANTAMS KYLA DAUGIAU KLIŪČIŲ NEI GALIMYBIŲ

Per pastaruosius penkerius metus įvykusių pokyčių migrantų ir prieglobsčio gavėjų integracijos srityje šalyje įgyvendinama politika yra vertinama tik 37 taškais iš 100. Toks vertinimas yra gerokai žemesnis nei kitų tyrime dalyvavusių šalių vidurkis (50 taškų iš 100). Vadinasi, šalyje gyvenantiems migrantams ir naujai į šalį gyventi atvykstantiems užsieniečiams kyla daugiau kliūčių nei galimybių.

Kita vertus, lyginant su ankstesniais MIPEX 2015 tyrimo rezultatais, bendras Lietuvos vertinimas pakilo keturiais taškais. Tuo tarpu kitų tyrime dalyvavusių šalių vertinimas vidutiniškai kilo tik dviem taškais.  Tokios išvados daromos nevyriausybinės organizacijos „Diversity Development Group“ tyrime „Migrantų integracijos politikos indeksas“ (MIPEX 2020).

Pirmadienį, minint Tarptautinę tolerancijos dieną, pristatomi tyrimo rezultatai, vertinantys nacionalinę integracijos politiką Lietuvoje. Renginio metu taip pat bus pristatomos Lietuvos visuomenės nuostatų tyrimo išvados įvairių etninių ir socialinių grupių atžvilgiu.

Tai, kad visuomenės nuostatos įvairių migrantų grupių atžvilgiu yra labiau neigiamos, nei teigiamos, atskleidžia ir 2020 m. rudenį atliktos visuomenės nuostatų apklausos rezultatai. Tyrimo duomenimis, 69 proc. gyventojų mano, kad pabėgėliai gali padidinti nusikalstamumo lygį šalyje, 62 proc. įvardijo, kad pabėgėliai gali sukelti socialinius neramumus šalyje. Be to, du trečdaliai (66 proc.) respondentų mano, kad dauguma pabėgėlių, atvykstančių į Lietuvą, yra ekonominiai (darbo) migrantai. 

Kita vertus, beveik 7 iš 10 (68 proc.) šalies gyventojų pritartų, kad Lietuva priimtų gyventi Baltarusijos piliečius, atvykstančius į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių. Beveik pusė (48 proc.) respondentų pritaria, kad valstybė turėtų skirti daugiau dėmesio į Lietuvą atvykstančių pabėgėlių integracijai.

Tyrimų rezultatai bus pristatomi lapkričio 16 d. virtualaus renginio metu, kuris nuo 13.00 val. bus transliuojamas organizacijos feisbuko paskyroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS