Ugniagesius savanorius vilios socialinėmis garantijomis | KaunoDiena.lt

UGNIAGESIUS SAVANORIUS VILIOS SOCIALINĖMIS GARANTIJOMIS

  • 0

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) tikisi, kad suteikus ugniagesiams savanoriams socialines garantijas išaugs jų skaičius ir profesionalumas.

Nuo kitų metų įsigalios savanorišką ugniagesių veiklą įteisinantys įstatymai, kuriuose bus numatyta savanorių ugniagesių socialinė apsauga. Be to, jiems numatomos kompensacijos už darbą.

Pagal naująją tvarką, savanoriai turės dalyvauti privalomuose apmokymuose.

„Yra tam tikros žaidimo taisyklės, kurių tu turi laikytis, nes kitaip tu gali tik pakenkti“, - BNS trečiadienį PAGD direktoriaus pavaduotojas Vygandas Kurkulis.

Vidaus tarnybos pulkininkas pasakojo matęs atvejį, kai neprofesionalus ugniagesys savanoris netyčia nukreipęs vandens srovę sužeidė profesionalų ugniagesį: „Jis neišmanė, kokia tai yra galia ir kad tai yra pavojinga“.

Papildomų pinigų iš valstybės Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas savanorių socialiniam draudimui, kompensacijoms ar apmokymams neprašo.

V.Kurkulis sakė, kad norintis tapti ugniagesiu savanoriu asmuo turės kreiptis į savanorių rinktinę, nes tik ši galės jį apdrausti ir mokėti jam kompensacijas, išduoti apsaugos priemones, uniformas.

PAGD direktoriaus pavaduotojas teigė, jog departamentas po naujos tvarkos įsigaliojimo tikisi reikšmingo ugniagesių savanorių padidėjimo.

„Jeigu per visas savivaldybes veiktų savanoriai ir neprastėtų jų darbo kokybė, valstybė galėtų taupyti iki 3 mln. eurų per metus, nes neįvykęs gaisras irgi yra pelnas“, - sakė V.Kurkulis.

Šiuo metu Lietuvoje yra daugiau nei pusė tūkstančio ugniagesių savanorių, o profesionalų - apie 2700. Daugumą savanorių, pasak jo, sudaro tie patys ne tarnybos metu veikiantys profesionalūs ugniagesiai. Pulkininko teigimu, tikimasi, kad ateityje į savanorių komandas prisijungs ir savivaldybių darbuotojai, be to, tokį norą yra išreiškę ir kai kurie savivaldos politikai.

V.Kurkulis pridūrė, kad ugniagesių savanorių kultūra pasaulyje yra kur kas populiaresnė, nei Lietuvoje.

„Kolegos juokauja, kad jei Lenkijos Seime esantys ugniagesiai savanoriai būtų susibūrę į vieną koaliciją, jie galėtų burti Vyriausybę. Čia rimtas dalykas“, - sakė PAGD direktoriaus pavaduotojas.

„Ne aš, ne jūs, o jis pats pirmiausia turi rūpintis savo saugumu. Valstybė turi tik tam sudaryti prielaidą ir tai yra esminė ugniagesių savanorių idėja“, - pridūrė jis.

Prieš penkerius metus įsikūrusios Šiauliuose esančios Rėkyvos ugniagesių savanorių draugijos pirmininkas Arvydas Aukščionis BNS pasakojo, kad jo vadovaujama draugija gesina gaisrus ir atlieka jų prevenciją Rėkyvos ežero pakrantėje.

Daugiausiai toje pakrantėje savanoriai gesina laužus, tačiau per keletą savo gyvavimo metų jiems teko talkinti ir ugniagesiams profesionalams gesinant didelius gaisrus, pasakojo jis. Tačiau atlyginimo už savo veiklą A.Aukščionis negauna, kaip ir kiti likę savanorių ugniagesių draugijos nariai.

„Kai pamatai, kad aplinkui dūmai ir aplinkui nieko gero, kažkaip nebegalvoji už tuos pinigus“, - sakė ugniagesys savanoris.

Šiaulių Žalgirio jachtklubą, kurio patalpos ir įsikūrusios Rėkyvos ežero aukštapelkėje, įsteigęs A.Aukščionis teigė, jog į klubui priklausančius katerius draugija savo lėšomis įmontavo dvi motopompas. Taip pat Rėkyvos savanoriai ugniagesiai turi nusipirkę keletą žarnų ir tai yra visų jų įranga ir ekipuotė.

„Kai ugniagesiai daro pratybas, tai per asfaltą su batais vaikšto, o mes tarp gyvačių lakstome su „pliažankėm“, - pasakojo ugniagesių savanorių draugijos vadovas.

Rėkyvos ugniagesių savanorių draugiją sudaro 22 žmonės, daugiausiai tai - į atsargą išėję ugniagesiai profesionalai, kariai, šiuo metu dirbantys miškų urėdai, policininkai. A.Aukščionis pasakojo tarp draugijoje esančių ugniagesių budėjimo laiką sėkmingai paskirstantis taip, kad Rėkyvos ežero pakrantė būtų prižiūrima visą parą.

Tuo metu neseniai ugniagesiu savanoriu tapęs ir nuo 2016-ųjų savo veiklą galėsiantis pradėti dainininkas Jurgis Didžiulis pasakojo jau praėjęs dvi dienas trukusius savanorių mokymus. Ten jis su savo komanda mokėsi ugniagesiams reikalingos teorijos, buvo supažindintas su įranga ir su realiomis gaisro sąlygomis.

„Mes nepakeisime tų profesionalų, bet paremti, padėti, nebūti tik stebėtojais mes galime“, - BNS sakė J.Didžiulis.

„Manau, kad tikrai bus ne vienas atvejis, kur aš sudalyvausiu“, - pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS