URM Baltarusijai išsiuntė notą dėl pristabdytos lietuviškos mokyklos veiklos | KaunoDiena.lt

URM BALTARUSIJAI IŠSIUNTĖ NOTĄ DĖL PRISTABDYTOS LIETUVIŠKOS MOKYKLOS VEIKLOS

Užsienio reikalų ministerija (URM) penktadienį išreiškė protestą dėl Baltarusijoje pristabdytos lietuviškos mokyklos veiklos.

Ministerija nurodo išsiuntusi oficialią notą Baltarusijos ambasadai Vilniuje, išreikšdama „protestą dėl Baltarusijos institucijų veiksmų, nukreiptų į Lietuvos valstybės išlaikomos Pelesos vidurinės mokyklos uždarymą“.

„Šie veiksmai yra kryptingo Baltarusijos valdžios siekio eliminuoti lituanistinį švietimą Baltarusijoje tąsa bei pažeidžia dvišalius Lietuvos ir Baltarusijos susitarimus bei tarptautines konvencijas, nustatančias teisę tautinių mažumų atstovams mokytis gimtąja kalba“, – nurodo URM.

Baltarusijos priešgaisrinės apsaugos inspekcijos pareigūnams nustačius galimų pažeidimų pristabdyta lietuviškos Pelesos vidurinės Baltarusijoje veikla, jos direktorius žada trūkumus pašalinti.

Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) duomenimis, baltarusių pareigūnų vizito mokykloje sulaukta ketvirtadienį.

„Mums yra žinoma, kad priešgaisrinės apsaugos inspekcijos pareigūnai vakar apsilankė ir užfiksavo galimus pažeidimus Pelesos vidurinėje mokykloje. Pateiktas siūlymas pristabdyti mokyklos veiklą iki tol, kol bus pašalinti užfiksuoti trūkumai. Atkreipiame dėmesį, kad ankstesniais kartais apsilankę pareigūnai tokių trūkumų nenustatė“, – penktadienį pranešė ministerija.

Pasak jos, mokyklos direktorius įsipareigos pašalinti trūkumus.

Baltarusija, priėmusi savo švietimo kodekso pakeitimus, nuo šių metų rugsėjo 1 dienos nebeužtikrins mokymo lietuvių kalba lietuviškose mokyklose, esančiose Rimdžiūnuose ir Pelesoje.

Kaimyninėje valstybėje iki šiol veikė keturios tautinių mažumų mokyklos – dvi lenkiškos ir dvi lietuviškos.

Nuo 1992 metų veikianti Pelesos vidurinė mokykla yra pastatyta Lietuvos lėšomis ir visiškai jos išlaikoma. Lietuva žada ir toliau finansuoti šią įstaigą.

Pasak ŠMSM, Lietuva siekė išsaugoti galimybę vaikams mokytis lietuviškai Pelesos vidurinėje mokykloje, tačiau Baltarusija laikosi savo naujojo Švietimo kodekso principo, kad visose mokyklose ugdymas gali vykti tik rusų arba baltarusių kalbomis.

Pelesos mokyklos mokiniai, kaip nurodo ministerija, nuo kitų mokslo metų mokysis rusų kalba. Lietuvių kalba galės būti vedamos tik lietuvių kalbos ir literatūros pamokos, popamokinė veikla, toliau dirbs ir lietuviai mokytojai.

Tuo metu Rimdžiūnų mokykla yra valstybinė Baltarusijos mokykla, ji pastatyta 1996 metais Lietuvos lėšomis. Mokykla finansuojama Baltarusijos. Ji sujungiama su tame pačiame pastate esančia maža (apie 20 mokinių) mokykla, kurioje mokomasi baltarusių kalba, ir nuo naujų mokslo metų visi mokiniai mokysis baltarusių kalba.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija išreiškė griežtą protestą dėl Baltarusijos veiksmų, „pažeidžiančių dvišalius susitarimus ir tarptautinius įsipareigojimus dėl tautinių mažumų teisių užtikrinimo“. Šis klausimas iškeltas Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje.

ŠMSM nurodo, kad Baltarusija atmetė visus jos siūlymus, kaip užtikrinti deramas sąlygas tautinei mažumai mokytis savo kalbos.

„Įvertinant visas aplinkybes Švietimo, mokslo ir sporto ministerija jau priėmė sprendimą tęsti mokymą Pelesos vidurinėje mokykloje, kad mūsų tautiečiai turėtų bent minimalias galimybes mokytis gimtosios kalbos. Tačiau neteisėti Baltarusijos valdžios veiksmai bus ir toliau pristatomi tarptautinėse bei regioninėse organizacijose ir bus siekiama užtikrinti geresnes sąlygas mūsų tautiečiams mokytis lietuvių kalbos ir puoselėti savo tautinę tapatybę“, – teigia ministerija.

Pelesos vaikų darželyje-vidurinėje mokykloje lietuvių mokomąja kalba iki šiol mokėsi 127 mokiniai, dirbo 23 pedagogai, iš jų 11 – Lietuvos piliečių, Rimdžiūnų darželyje-vidurinėje mokykloje buvo 82 mokiniai, dirbo 18 pedagogų, iš jų 14 – Lietuvos piliečių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

...neuprantomo gerumo Lietuvos politika ---tiek !! leido bulbanosu -imigrantu "uzsiveisti "" musu valstybeje svetimtauciai bialorusiai Lietuvoje tai tas pats ! slaptu kontru "iteisinimas " savo valstybeje,, Riaus von [[sakytu vokietis] kolchozniko isperos is musu ZEMES ,nes tai trojos arklio "imigracija" po "paklode"

Anonimas

Cha,laptiozniko komentas--sapalione!! Sikt nori lietuviai ant bulbasiu -laptiozniku ""piktumu""" zabaliai nusmurge

Nuomonė

Baltarusijos mokyklose dėstoma tik valstybine kalba. Visokius imigrantus- apgręžti ir pirmyn i tėvynę Lietuvą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS