Už šiukšlinimą – į kalėjimą: piniginės baudos niekšų jau neatgraso | KaunoDiena.lt

UŽ ŠIUKŠLINIMĄ – Į KALĖJIMĄ: PINIGINĖS BAUDOS NIEKŠŲ JAU NEATGRASO

  • 6

Apie atliekų krūvas viename žaliausių Vilniaus mikrorajonų pranešė patys gyventojai. Šiemet pasirodžius naujai internetinei svetainei žmonės jau užfiksavo daugiau nei 400 šiukšlių atvejų gamtoje, praneša LNK.

„Pastebim keletą rūšių. Tai, pirmiausia, buitinės, statybinės šiukšlės ir antroje vietoje tikriausiai yra padangos“, – sakė Aplinkos apsaugos departamento direktorius Giedrius Kadziauskas.

Anot valdžios, dideliais kiekiais gamtoje išmestos šiukšlės leidžia išvengti atliekų tvarkymo kaštų, o piktybiškų šiukšlintojų dabartinės piniginės baudos neatgraso.

„Ne per dieną, bet tokius gamtos niekšelius tikrai išgaudysime, o tai yra visų mūsų labui“, – teigė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Seimas nutarė nuo kitų metų sausio šiukšlintojus bausti griežčiau. Įmonėms baudos didės daugiau kaip du kartus – iki 84 tūkst. eurų. Pinigines paploninti turės ir teršiantys gyventojai.

„Iki kelių tūkstančių auga baudos administraciniam nusižengime, taikoma fiziniams asmenims“, – aiškino Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

.

„Ne bausti, o atgrasyti žmones nuo to. Juk mūsų sistema atliekų surinkimo yra pakankamai gera, visi mokam už atliekų surinkimą, tai nejaugi taip sunku išmesti išrūšiuotas šiukšles į konteinerius ir reikia vis dėlto vežti į pamiškes?“ – kiek kitokios nuomonės buvo pataisų iniciatorius Vilius Semeška.

Nuo kelių nedidelių priekabų pavojingų atliekų iki neteisėto supilto sąvartyno nepavojingų šiukšlių laukia piniginės baudos. Tačiau šią ribą viršijus, gyventojams ir įmonėms jau grės baudžiamoji atsakomybė.

„Bus signalas tiems sunkiausiems pažeidėjams. Šiandien Aplinkos apsaugos departamentas turi tokių klientų, kuriems administracinė atsakomybė ir išrašomos baudos „kaip vanduo nuo žąsies“. Turi nesumokėtų baudų Lietuvos valstybei ir toliau užsiima šia taršia ir nelegalia veikla“, – kalbėjo G. Kadziauskas.

Už šiukšles – į kalėjimą. Tokia griežta bausmė Lietuvoje įsigalioja pirmą kartą. Opozicijos nariui kyla daug abejonių, ar lazda neperlenkta.

Ne per dieną, bet tokius gamtos niekšelius tikrai išgaudysime.

„Turime dabar Kretingoje potvynį ir jeigu Aplinkos apsauga atlikus tyrimą nustatys, kad buvo išmesta daugiau negu 15 kb. m. nepavojingų atliekų, na, tai ar meras, ar Kretingos vandenų direktorius, ar galbūt abu kartu bus pasodinti metams į kalėjimą“, – sakė Seimo narys Kęstutis Mažeika.

Klausimų K. Mažeikai kyla ir dėl to, kiek pavyks sukontroliuoti pažeidėjus. Esminė problema, kad šiukšlintojų dažnai nepavyksta pagauti laiku ir vietoje.

„Aplinkos apsaugos sistemos reforma, darbuotojų trūkumas, mažėjimas, demotyvacija – turbūt pirmiausiai reikėtų spręsti šitą sritį, o toliau jau kalbėti apie baudas“, – patarė K. Mažeika.

Dėl netinkamai išmestų atliekų šiemet gauta 800 pranešimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Cha

Kam tie miškai ? Tik erkėms veistis ..

Anonimas

kokie ziaurumai laukia gamtos terseju... tik misku naikintojams nieks negresia

Pajuris

Na taip zinoma..Gentvilas sugaudys visus varguolius einancius pro siuksliu kruvas ir susudys i kalejimus.O tuo tarpu nei Masiulis (jo draugelis) nei priVatnykai verslininkai(irgi is jo biciuku) per savo fabrikelius tersiantys ora, dirvozemi ir vandeni nebus niekuo apkaltinti ir patraukti atsakomyben. Sekmes Simuk kertant Lietuvos draustinius(miskai jau iskirsti..:D)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS