V. Rupšys: jei Lietuvai kiltų grėsmė, ją gintų ne brigada, o daug gausesnės NATO pajėgos | KaunoDiena.lt

V. RUPŠYS: JEI LIETUVAI KILTŲ GRĖSMĖ, JĄ GINTŲ NE BRIGADA, O DAUG GAUSESNĖS NATO PAJĖGOS

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys tikina, kad Vokietijos karių Lietuvoje ateityje „tikrai daugės“, tačiau galutiniai sprendimai dėl gausesnio karių dislokavimo dar nepriimti – jie turėtų paaiškėti po NATO viršūnių susitikimo Madride.

Lietuvos kariuomenės vadas užtikrina, kad kilus grėsmei regioną gintų ne brigada, kurios nuolatinio buvimo Lietuvoje siekiama, o kur kas gausesnės NATO pajėgos.

„Vokiečių karių tikrai daugės, bet dabar tai grynai politiniai sprendimai, kurie šiuo metu nėra galutiniai. Tai yra viešai paskelbtas Vokietijos įsipareigojimas (...), kad tie pajėgumai didės, ir Vokietijos, kaip NATO valstybės, įsipareigojimai bus vykdomi. Bet dabar reikia laukti Madrido viršūnių susitikimo, kur bus NATO kontekste pasakyta, kas bus“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė V. Rupšys.

„Tada mes kaip kariai pradėsime planuoti ir tas apimtis skaičiais, ginkluote, vieta, laiku ir t.t.“, – teigė jis.

Jei kiltų grėsmė Lietuvai, būtų net ne brigada, o žymiai daugiau pajėgų mūsų regione iš Vokietijos ir iš kitų valstybių.

Kol kas generolas leitenantas atskleidė, kad NATO rengiamuose planuose Vokietija įsipareigojusi dislokuoti dideles karines pajėgas. Todėl, jei Lietuvai iškiltų didelė rizika būti užpultai, ją gintų gausios sąjungininkų pajėgos, sako kariuomenės vadas.

„Jei kiltų grėsmė Lietuvai, būtų net ne brigada, o žymiai daugiau pajėgų mūsų regione iš Vokietijos ir iš kitų valstybių“, – pažymi V. Rupšys.

Pasak jo, Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo įsipareigojimas siekti, kad Vokietija turėtų stipriausią kariuomenę Europoje bei taptų viena didžiausių viso Aljanso jėgų, itin svarbus patiems vokiečiams bei „labai daug ką sako“ sąjungininkams, išgirdusiems Berlyno pažadą NATO planų įgyvendinimui skirti daugiau savo karinių pajėgų.

„Tai tikrai yra didžiulis lūžis. Po šito pasakymo turbūt atsiveria rankos ir kariuomenėms tuos pajėgumus plėtoti ir nustatyti naujas tarptautinio bendradarbiavimo perspektyvas“, – svarstė V. Rupšys.

ELTA primena, kad antradienį Lietuvoje viešėjęs O. Scholzas susitiko su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda bei aptarė Vokietijos indėlį stiprinant Lietuvos saugumą ir Vokietijos karinių pajėgų didinimą šalyje.

Politikai paskelbė komunikatą, kuriuo sutarė dėl Vokietijos karinių pajėgų skaičiaus didinimo Lietuvoje.

Komunikate, kaip praneša Prezidentūra, teigiama, kad Lietuvos ir Vokietijos vadovai pritaria siekiui toliau stiprinti rytinę NATO dalį, kad Aljansas užtikrintų patikimą atgrasymą ir gynybą regione. Taip pat pabrėžiama, kad Vokietija įsipareigoja sukurti brigadą Lietuvoje. Tai bus stipri ir išskirtinai tik šiam tikslui sukurta kovinė struktūra, pasirengusi būti greitai dislokuota ir vykdyti užduotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Žiūrint į Vokietijos kanclerio snukį

Aš nelabai tuo tikiu.

Byyyy Rka DEJĘS

Byyyy by dejau aš ant GYNIMO !!!! TEGU PYZZZDINA GYNTI LANDZBERKOS IR VISI KAS LOJA CHUI BELEKA

Anonimas

Nesvaikit labusiniai pridurkai. Liaudis tai tikrai neis ginti vagiu, banditu, landzberginiu naciku. Nei Europa nei Amerika pirsto nepajudins kaip ir per visa labusyno egzistavimo laika. Jiems patiems subine pypke ruko. Taigi DVESIT VIENI.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS