V. Rupšys: siekiant apginti kiekvieną NATO centimetrą, naujos brigados Lietuvoje nepakaks | KaunoDiena.lt

V. RUPŠYS: SIEKIANT APGINTI KIEKVIENĄ NATO CENTIMETRĄ, NAUJOS BRIGADOS LIETUVOJE NEPAKAKS

Siekiant įgyvendinti sąjungininkų pažadą neatiduoti nė centimetro Aljanso teritorijos, reikės „daugiau nei brigados“, todėl Lietuva turi būti pasiruošusi plėsti priimančios šalies pajėgumus, sako kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys.

„Faktas yra, kad, jei nė centimetro neatiduoti, reikia daugiau negu brigados. Todėl mes, kaip valstybė, turėsime pasirūpinti priimančios šalies pajėgumų vystymu“, – žurnalistams penktadienį sakė generolas leitenantas.

Pasak jo, tai aktualu ir siekiant kuo greičiau pinai priimti tarptautinę NATO brigadą Lietuvoje.

Anksčiau šią savaitę krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pareiškė, kad NATO sutaria dėl brigados dydžio sąjungininkų vieneto vystymo Lietuvai, tačiau galutinės formuluotės paaiškės per Aljanso viršūnių susitikimą Madride.

Faktas yra, kad, jei nė centimetro neatiduoti, reikia daugiau negu brigados.

Anot ministro, dalis Berlyno vadovaujamos brigados būtų dislokuota Lietuvoje, dalis – Vokietijoje. Tačiau Vilnius sieks, kad ilgainiui brigada būtų pilnai dislokuota šalyje.

Pasak V. Rupšio, iš karto visą brigadą dislokuoti Lietuvoje apsunkina logistinės galimybės.

„Dabar svarstomi įvairūs variantai. Galiu tik paremti ministrą dėl to, kad greičiausiai bus numatyta tai, kad artimiausioje perspektyvoje pilnai brigados nebus dislokuota dėl įvairiausių priežasčių. Viena – dėl logistikos, dėl infrastruktūros“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Lietuva iki brigados dydžio vieneto prašo didinti 2017 metais dislokuotą sąjungininkų batalioną, motyvuojant išaugusia Rusijos grėsme po jos invazijos Ukrainoje.

Gvardija padės pasirengti naujam sraigtasparnių platformos įdiegimui

Po susitikimo su JAV Nacionalinės gvardijos vadu generolu Danieliu R. Hokansonu Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas V. Rupšys pabrėžė, kad Lietuva yra aiškiai nusibrėžusi planus dėl tolesnio bendradarbiavimo su JAV karinėmis pajėgomis. V. Rupšys pažymi, kad ypatingas dėmesys bus skiriamas naujam sraigtasparnių platformos įdiegimui.

„Esame jau aiškiai nusistatę planus, pagrindines kryptis. (...) Mes ypatingą dėmesį skiriame mūsų įdiegimui naujos sraigtasparnių platformos, 60 „Black Hawk“. Pensilvanijos nacionalinė gvardija tikrai mums padės rengti tiek pilotus, tiek techninį personalą“, – po susitikimo žurnalistams teigė V. Rupšys.

Taip pat, pažymėjo Lietuvos kariuomenės vadas, ketinama derėtis dėl pagalbos suteikimo į ginkluotę integruoti nepilotuojamus orlaivius.

„Kitas dalykas, kad mes integruojame į savo ginkluotę nepilotuojamus orlaivius, žvalgybines platformas, tą, ką Nacionalinė gvardija eksploatuoja anksčiau, todėl taip pat mes žiūrime ir deramės, kalbamės ir planuojame, kokią pagalbą galėtų Nacionalinė gvardija pateikti“, – komentavo V. Rupšys.

V. Rupšys teigė gavęs JAV Nacionalinės gvardijos vado patikinimą dėl pagalbos bendradarbiaujant ir su kitomis valstybėmis.

„Šiandien buvau patikintas generolo, kad jei Pensilvanijos Nacionalinė gvardija neturės pajėgumų, kad mums suteiktų atitinkamą pagalbą, bus žiūrima plačiau ir, siekiant bendradarbiavimo, gali pasitelkti ir kitų valstybių nacionalines gvardijas“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad Lietuvoje šią savaitę lankosi JAV Nacionalinės gvardijos vadas generolas D. R. Hokansonas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Turi,armiją,kuri gauna

į skudurus nuo ukrainiečių.O pas mus kariuomenė, nežinojai trolšuni?

Anonimas

Armijos iš 500 000 norim, kad apgintų mūsų turčius.

Ne i tema

Ko tie trys gazpromo darbuotojai buvo atvaziave i Ukraina? Gal putleris jiems liepe?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS