Vaiko teisių linija per metus sulaukė 8 tūkst. skambučių, registravo tūkstantį pažeidimų | KaunoDiena.lt

VAIKO TEISIŲ LINIJA PER METUS SULAUKĖ 8 TŪKST. SKAMBUČIŲ, REGISTRAVO TŪKSTANTĮ PAŽEIDIMŲ

  • 4

Vaiko teisių linija per metus veiklos sulaukė daugiau nei 8 tūkst. skambučių, registruota apie tūkstantis galimų vaiko teisių pažeidimų, ketvirtadienį skelbia Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba.

Pasak jos, skambinusiems rūpėjo pasikalbėti apie tėvystės iššūkius, pranešti apie galimus vaiko teisių pažeidimus, o patiems vaikams – pasitarti ar paprašyti pagalbos.

„Nors pagrindiniai informacijos šaltiniai, kurie praneša apie galimus vaiko teisių pažeidimus, išlieka policija, ugdymo, gydymo bei socialines paslaugas teikiančios įstaigos, visgi iš Vaiko teisių linijos per pirmuosius jos veiklos metus buvo sulaukta ir registruota virš 1 tūkst. tokių pranešimų“, – nurodė tarnyba.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė pastebi, jog kasmet pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų skaičius auga: 2021-aisiais vaiko teisių gynėjai sulaukė virš 40 tūkst. pranešimų, pernai – daugiau nei 45 tūkst. o besibaigiant 2023-iesiems prognozuojama, kad bus užfiksuota beveik 50 tūkst. pranešimų.

Labiausiai įsimena tie pokalbiai, kurių metu vaikai pasisako apie šeimoje patiriamą smurtą ir net sutinka atskleisti savo asmeninius duomenis, kad vaiko teisių gynėjai turėtų galimybę reaguoti dėl galimo vaiko teisių pažeidimo.

Pasak I. Skuodienės, ši tendencija rodo, kad „visuomenė tampa vis atidesnė sunkumams, su kuriais susiduria vaikai ir aktyviau apie juos informuoja“.

Pasak Vaiko teisių linijos vadovės Jolantos Griškonienės, kas mėnesį augantį Vaiko teisių linijos žinomumą patvirtina ir vis didėjantis skambučių bei laiškų kiekis, kuris pasiekia iš pačių vaikų: per metus buvo sulaukta beveik 400 jų paklausimų.

Pastebima, jog vaikai ir paaugliai dažniausiai nori pasikalbėti apie iššūkius mokykloje, bendravimo su artimaisiais sunkumus, taip pat paprašyti pagalbos dėl patiriamo smurto.

„Labiausiai įsimena tie pokalbiai, kurių metu vaikai pasisako apie šeimoje patiriamą smurtą ir net sutinka atskleisti savo asmeninius duomenis, kad vaiko teisių gynėjai turėtų galimybę reaguoti dėl galimo vaiko teisių pažeidimo – nuvykti į šeimą, išklausyti vaikų nuomones, pasikalbėti su tėvais, o pastebėjus galimus sunkumus, inicijuoti visą reikalingą pagalbą“, – sako J. Griškonienė.

Jos teigimu, besikreipiantys vaikai užduoda pačių įvairiausių klausimų, į kuriuos ne visuomet pavyksta atsakyti iš karto: pavyzdžiui, vaikas bando suprasti, kodėl tėvai neatsako į klausimą, kuris iš vaikų jiems labiau patinka. Taip pat jiems svarbu sužinoti, kokias teises jie turi bendraujant su skyrium gyvenančiu mama ar tėčiu, arba pasikonsultuoti, kaip geriau pasielgti tam tikrose situacijose, kai tenka priimti sprendimus šeimoje, mokyklos aplinkoje ar draugų kompanijoje.

Kilus klausimams, vaiko teisių gynėjai kviečia žmones pasikonsultuoti skambinant nemokamu tel. 8 800 10 800, taip pat galima rašyti žinutę interneto svetainėje vaikoteises.lrv.lt esančiame pokalbių laukelyje. Pranešti apie vaiko teisių pažeidimą galima artimiausiame vaiko teisių apsaugos skyriuje, užpildant formą Tarnybos interneto svetainėje arba skambinant bendruoju pagalbos numeriu 112.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rasa

Įsteigti ir skundikai kurie už tai gauna pinigus

JONAS

VISI TIE SKUNDAIM PRIKURTI TU PAČIU GROBIKU KAD GROBSTYTOJU FIRMA NEUŽSIDARYTU

Persekiota šeima

Vaiko teisėse gavo prieglobstį sadistai, kurie niekur kitur nepritapo. Susivienijo su korumpuotos valdininkijos sarginiais šunimis teisėsaugoje ir ėmėsi "verslo" iš susipykusių tėvų perimti jų NT jeigu dar turi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS