Valdantieji skaičiuoja balsus: prezidento veto atmetimui balsų turėtų pakakti | KaunoDiena.lt

VALDANTIEJI SKAIČIUOJA BALSUS: PREZIDENTO VETO ATMETIMUI BALSŲ TURĖTŲ PAKAKTI

Ateinantį ketvirtadienį paaiškės, ar valdančiajai daugumai Seime pavyks surinkti reikiamą 71 balsą ir atmesti prezidento Gitano Nausėdos veto dėl įstatymo pataisų, numatančių, kad nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19.

Panašu, kad opozicijos paramos valdantiesiems šiuo klausimu neverta tikėtis, todėl vienintelis kelias atmesti šalies vadovo veto – surinkti praktiškai visus valdančiajai daugumai priklausančius narius į Seimo posėdžių salę. Vis dėlto valdančiųjų frakcijų seniūnai tokią galimybę vertina pozityviai ir sako, kad kol kas panašu, jog posėdyje negalės dalyvauti vos vienas parlamentaras – aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigia, kad balsavime dėl prezidento veto atmetimo greičiausiai dalyvaus visi jo vadovaujamos frakcijos nariai, išskyrus aplinkos ministrą S. Gentvilą.

„Turėtų visi dalyvauti, bet, mano žiniomis, Simonas Gentvilas turi iškeliauti į Glazgą, kur vyksta susirinkimas. Tai turbūt jis ten ir keliaus“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

Visgi Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas mano, kad valdantiesiems pavyks atmesti prezidento veto.

„Tiesiog manau, kad reikia tvarkos Lietuvoje, o ne atsistoti vienai valdžios šakai prieš kitas ir sakyti, kad čia kažkoks supriešinimas vyksta, kai savo veiksmais supriešinimą demonstruoja. Manau, kad Seime atsiras ir daugiau panašiai kaip aš galvojančių“, – sakė parlamentaras.

Mes negalime leisti tokios situacijos, kai biudžeto pinigais mokėsime už tuos neatsakingus visai visuomenei vidurinį pirštą rodančius žmones.

„Vadovaujuosi sveiku protu, kad turi veikti argumentai ir suvokimas, jog valstybėje mes negalime leisti tokios situacijos, kai biudžeto pinigais mokėsime už tuos neatsakingus visai visuomenei vidurinį pirštą rodančius žmones. Tai aš tikiu, kad bus sveikai mąstančių ir kitose frakcijose“, – viliasi jis.

E. Gentvilas mano, kad prezidentas, vetuodamas valdančiųjų įstatymo pataisas dėl mokamų testų, „tikrina, ar valdančioji dauguma iš tiesų yra dauguma.“

„Prezidentas čia daro politinį performansą. Vietoje dalykinio bendradarbiavimo vyksta tam tikras trolinimas: na pažiūrėsime, ar jūs turite 71 balsą. Mes turime 74 ir tik kokios nors komandiruotės, ligos gali neleisti surinkti to 71 balso“, – sakė Seimo narys.

Savo ruožtu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad ketvirtadienį vyksiančiame balsavime dėl prezidento veto atmetimo ketina dalyvauti visi jos vadovaujamai frakcijai priklausantys parlamentarai.

„Tą dieną komandiruotės nenumatytos, bet, aišku, niekada nežinai, kaip sveikatos reikalai kam ką lems“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Pandemijos valdymui tikrai skiriame išskirtinį dėmesį ir noras yra kuo greičiau išbristi iš šios situacijos, pasitelkiant įvairias priemones. Tai šioje vietoje mes neatsitraukiame nuo savo pozicijos, kuri buvo priimta dėl testų“, – akcentavo ji.

Politikė taip pat pripažįsta, kad balsavimas dėl veto atmetimo opozicijai tapo proga pademonstruoti savo politinius apsisprendimus. Vis dėlto R. Morkūnaitė-Mikulėnienė viliasi, kad opozicija įvertins pataisos reikiamybę dabartinėje epidemiologinėje situacijoje.

„Tai jau nebe tiek turinio klausimas, bet vėl kažkokių politinių apsisprendimų demonstravimas. Tai norėtųsi, kad visi susitelktume į pandemijos valdymą, tačiau, matyt, bus tų, kurie mato šį klausimą kitaip ir atitinkamai tai išreikš savo balsavimu. Bet mums svarbu, kad tos priemonės, kurias Vyriausybė siūlo pasitarusi su ekspertais ir atsižvelgusi į tarptautinę praktiką, kad jos galėtų būti taikomos ir Lietuvoje“, – sakė TS-LKD frakcijos seniūnė.

„Tai jeigu opozicija randa savyje jėgų prisidėti prie šių klausimų sprendimo, tai labai džiugu ir sveikintina, jeigu ne, tai jau jų pasirinkimas“, – teigė ji.

Laisvės frakcijos Seime seniūnė Ieva Pakarklytė taip pat tikina, kad balsavime turėtų dalyvauti visi frakcijai priklausantys parlamentarai.

„Mūsų frakcija įprastai tokiais klausimais vieninga yra, tai ir čia tas vieningumas bus, ir visi 11 Seimo narių turėtų dalyvauti, frakcijos pozicija yra vieninga“, – Eltai teigė I. Pakarklytė.

Politikė galimybę, kad prezidento veto bus atmestas, vertina pozityviai.

„Aišku, kad realu ir dėsime visas pastangas, kad pavyktų. Taip, 71 balsas yra daug, dėl to, kad tiesiog gali įvairūs ir nenumatyti dalykai įvykti, kaip ligos ar panašiai, bet dėsime visas pastangas, kad tas sprendimas būtų priimtas“, – sakė I. Pakarklytė.

ELTA primena, kad prezidentas trečiadienį vetavo įstatymo pataisas, pagal kurias nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19. G. Nausėda, argumentuodamas sprendimą vetuoti įstatymą, ragino vengti visuomenę skaldančių sprendimų, mažinančių žmonių pasitikėjimą valstybe.

Vis dėlto Seimas ketvirtadienį apsisprendė iš naujo svarstyti prezidento G. Nausėdos vetuotas įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19. Už tai, kad šalies vadovo grąžintas įstatymo projektas būtų svarstomas iš naujo, balsavo 68 parlamentarai, 60 balsavo prieš.

Ar atmesti prezidento veto, parlamentarai galutinai apsispręs plenariniame posėdyje kitą ketvirtadienį. Tam reikės 71 balso.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Rus

Butinai šaika turi dalyvauti su tuo kiauliasnukiu.

Kažin

jeigu Seime būtų slaptas balsavimas ar valdantieji būtų tokie užtikrinti.

dėdė Ignas

Gerb. Seimo Pirmininke, prašau įskaityti ir mano balsą - aš ,,UŽ" Prezidento veto atmetimą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS