Valstybinių ežerų ir upių vandens naudotojai nuo 2024-ųjų turės registruotis | KaunoDiena.lt

VALSTYBINIŲ EŽERŲ IR UPIŲ VANDENS NAUDOTOJAI NUO 2024-ŲJŲ TURĖS REGISTRUOTIS

Šalies gyventojai ir įmonės, per parą sunaudojantys nuo 10 iki 100 kubinių metrų vandens iš valstybinių ežerų, upių ir kitų vandens telkinių, nuo kitų metų privalės registruotis.

Tokiems vartotojams Aplinkos apsaugos agentūra kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, per sausrą, galės apriboti vandens naudojimą. Aplinkos ministerija sako, kad kol kas jų apmokestinti neketinama.

„Jokių apmokestinimo planų nėra. Apmokestinimas numatytas tik nuo 100 kubų“, – BNS teigė ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės patarėjas Tomas Želvys.

Ministerijos parengtas vandens naudojimo apskaitos tvarkymo reikalavimų projektas įsigalios, kai jį pasirašys ministras, o iki liepos 19-osios laukiama pastabų.    

Planuojama registracija, pasak T. Želvio, bus paprasta: Aplinkos apsaugos agentūrai reikės nusiųsti prašymą registruotis paviršinio vandens naudotoju ir nurodyti per parą suvartojamo vandens kiekį.   

„Niekas nestovės, už rankos nelaikys ir nežiūrės, kiek kubų sunaudota – 9 ar 11“, –  tvirtino T. Želvys.

Niekas nestovės, už rankos nelaikys ir nežiūrės, kiek kubų sunaudota.

„Pats vartotojas, kuris ims vandenį, turės laisva forma vesti sau kažkokį failiuką ar žurnaliuką, kiek ir kokią dieną vandens paėmė. Kad atėjęs tikrintojas matytų. Bus tokia kontrolė, bet vis tik labiau moralinė“, – sakė jis.

Dabar, pasak jo, nėra jokios apskaitos, kas ir kiek sunaudoja savo reikmėms vandens, kurį pasiima iš ežerų, upių ir kitų telkinių. 

„Matysime skaičių tų žmonių, kurie naudoja paviršinį vandenį. Dabar nežinome, kas naudoja iki 100 kubų vandens ir kiek. Agentūra, matydama bendrą vaizdą, sausros metu galės mėnesiui, savaitei ar kelioms dienoms apriboti vandens paėmimą iš konkretaus vandens telkinio, kad jam nebūtų padaryta žala, nes ji turės informaciją, tokią kaip ir špargalkę, kas yra to vandens naudotojai“, –  kalbėjo T. Želvys.

Ministerijos atstovo duomenimis, nauja tvarka aktuali ūkininkams, kurie neturi požeminių gręžinių, daržovių augintojams, sodų bendrijoms.

Šiuo metu gyventojai ir ūkininkai, jei iš vandens telkinio kas mėnesį išpumpuoja daugiau negu 100 kubų, moka 0,3 cento už kiekvieną kubą. 

Seimas prieš metus nustatė naują tvarką, kaip nuo 2024 metų bus galima naudoti upių ar ežerų vandenį. Tada labiausiai nerimauta, kad naujas mokestis bus taikomas smulkiems sodininkams ir daržininkams.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Tam kuris gyvena daugiabutyje

Pirma išsiaiškino kas sudaro tavo vandens kainą. I ją įeina elektros sąnaudos, kad tas vanduo iki tavęs atiitekėtų, vanduo filtruojamas ir chloruojamas. skaitiklių pastatymas ir jų prieziura, vamzdyno tiesimas ir priežiūra, administracinės išlaidos ir PVM. Gaunasi visas komplektas paslaugų už kurias ir moki Soduose , eigu egzistuoja tokios paslaugos ir ne pats gyventojas iš savo pinigų nusitiese vandentiekį - tada irgi reikėtų mokėti. Turtingas ar neturtingas neturi reikšmės, nes niekas nenori mokėti už kitus, kurie nori gyventi tik iš labdaros. O vandens telkiniai čia ne I temą .

Klpd.

o aš jeigu nueisiu į pajūrio pliažą ar turėsiu registruotis?;D)

Nuomonė

Orą taip pat kvėpuojame.Galimai, irgi bus atitinkamu metu apribotas?O gal valdančiųjų draugeliai jau ir oro skaitiklius gamina? Tuoj ir juos,galimai, bus privaloma įsigyti...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS