Vasaros laiko saulėlydis? | KaunoDiena.lt

VASAROS LAIKO SAULĖLYDIS?

Iki rugpjūčio vidurio visi Europos Sąjungos gyventojai, taip pat ir kiekvienas Lietuvos pilietis, turi galimybę pareikšti savo nuomonę dėl vasaros laiko būtinybės. Teigiama, kad ši apklausa turės įtakos, ar ateityje mums ir toliau teks sukioti laikrodžius dukart per metus.

Klausia piliečių nuomonės

Europos Komisija (EK) pradėjo viešas konsultacijas dėl laikrodžių persukimo dukart per metus, siekiant prisitaikyti prie dienos šviesos valandų pokyčių.

Komisija esą reguliariai gauna piliečių atsiliepimų apie vasaros laiką, kuriuose dažnai nurodomas neigiamas laiko keitimo poveikis sveikatai, tačiau kai kurie piliečiai taip pat prašo, kad esama tvarka būtų išsaugota, nes, jų nuomone, ji turi teigiamų aspektų.

Būtent todėl Europos piliečiai ir organizacijos raginami išsakyti savo nuomonę dėl vasaros laiko įvedimo.

Tam iki rugpjūčio vidurio reikia atsakyti į internetinės apklausos klausimus.

Klausimynas pateiktas visomis oficialiosiomis ES kalbomis.

"Iki rugpjūčio 16 dienos kiekvienas pilietis ar organizacija gali atsakyti į kelis klausimus internetu dėl vasaros laiko. Bus sumuojami rezultatai ir vertinama, kokią nuomonę ES piliečiai palaiko, ar palikti, kaip dabar, persukant laiką dukart per metus, ar atsisakyti laiko sukinėjimo visose ES šalyse", – paaiškino Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje Ryšių su žiniasklaida grupės vadovė Agnė Kazlauskaitė.

Taupymui ir saugumui

Pagal ES vasaros laiko susitarimus reikalaujama, kad du kartus per metus būtų persukami laikrodžiai siekiant prisitaikyti prie dienos šviesos valandų pokyčių ir išnaudoti dienos šviesą atitinkamais laikotarpiais.

Dauguma ES valstybių narių vasaros laiko susitarimų laikosi jau ne vieną dešimtmetį – dauguma jų pradėti taikyti dar Pirmojo ar Antrojo pasaulinių karų metais ar per naftos krizę XX a. 8-ajame dešimtmetyje.

Tada vasaros laiko susitarimais siekta taupyti energiją, siekta saugesnio eismo, daugiau laisvalaikio valandų dėl šviesesnių vakarų ar norėta pritaikyti šalyje galiojančią tvarką prie kaimyninių šalių arba pagrindinių prekybos partnerių tvarkos.

Pagaliau išsimiegosime?

ES direktyvoje nustatytos valstybių narių prievolės pereiti prie vasaros laiko paskutinį kovo sekmadienį ir grįžti prie žiemos laiko paskutinį spalio sekmadienį.

Bėgant metams, buvo atlikta įvairių tyrimų (dėl vidaus rinkos, energetikos, sveikatos, eismo saugumo, žemės ūkio), siekiant įvertinti ES vasaros laiko susitarimus.

Šių metų vasarį Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją prašydamas EK atlikti vasaros laiko vertinimą.

Rezoliucijoje taip pat patvirtinta, kad būtina išlaikyti vienodą ES laiko režimą net ir nusprendus nebepersukinėti laiko du kartus per metus.

Savo nuomonę dėl laiko įvedimo galima pareikšti internetu, prisijungus prie Europos Komisijos svetainės https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=LT.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

to "Visiems"

Ką čia kalbi neįsigilinęs į situaciją!!!!? Balsavime nėra galimybės pasisakyti "už vasaros laiką". Yra tik kaitaliojimas arba tik žiemos laikas. Tad gal geriau keičiamas nei nuolatinis žiemos laikas?

Valentinas

Palikti vasaros laiką

Visiems

Tai prisijunkit ir balsuokit, o ne maldaukit.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS