A. Veryga apie brangius medikų mokymus: panašių greitų alternatyvų niekas nepasiūlė | KaunoDiena.lt

A. VERYGA APIE BRANGIUS MEDIKŲ MOKYMUS: PANAŠIŲ GREITŲ ALTERNATYVŲ NIEKAS NEPASIŪLĖ

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad 1,2 mln. eurų kainavę nuotoliniai medikų mokymai, kaip gydyti koronavirusu sergančius pacientus, turėjo būti perkami itin skubiai, o tuo metu panašių alternatyvų niekas daugiau nepasiūlė.

Taip ministras sureagavo į LRT skelbiama tyrimą, jog nuotolines medikų mokymo paslaugas iš privačios Lietuvos sveikatos mokslo universiteto atstovų įkurtos įmonės Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldi įstaiga pirko keliasdešimtkart brangiau, nei vėliau iš Vilniaus universiteto (VU).

„Visiškai nekorektiškas palyginimas su vėliau kitos akademinės institucijos vykdytais mokymais. Šuo atveju svarbu lyginti apimtį, mokymų atlikimo greitį ir laiką, kada jie vyko. Tik priminsiu, kad tuo metu per labai trumpą laiką, saugiu nuotoliniu būdu reikėjo profesionaliai apmokyti tūkstančius sveikatos darbuotojų, kaip teikti pagalbą kritinės būklės pacientams, kurie gydomi nuo koronaviruso“, – feisbuke ketvirtadienį parašė A. Veryga.

Kaip skelbė LRT, mokymo paslaugos pirktos kovo 25-ąją – dieną, kai šalyje dėl koronaviruso plitimo paskelbtas karantinas.

A. Veryga teigia, kad tuomet „neturėjome savaičių“ ir reikėjo skubių sprendimų.

„Jei būtumėme laukę, kol sudėtingi mechanizmai ir dabar kritikuojantys ekspertai pasiruoš, mokymų galėjo ir nebereikėti, nes pagal tuometines ligos plitimo prognozes medikams būtų tekę mokytis praktikoje, darant klaidas. Taigi, pasirengimo greitis, nuotolinio apmokymo galimybė, didelis apmokomųjų skaičius ir apmokymo įvykdymo trukmė ir buvo labai svarbūs kriterijai, perkant paslaugą. Tuomet niekas panašių alternatyvų nesiūlė“, – tvirtino A. Veryga.

Jis taip pat pabrėžė, kad mokymai įvyko ir dėl jų kokybės „niekas priekaištų neturėjo“.

LRT tyrime teigiama, kad Neskelbiamų derybų būdu kovo 25-ąją iš vieno dalyvio išrinktas laimėtojas – Krizių tyrimo centras, su juo pasirašyta 1,2 mln. eurų sutartis. Vieno mediko dviejų valandų trukmės mokymai pagal sutartį kainavo 375 eurus – į paslaugą įskaičiuotas ir 40 darbo vietų sukūrimas nuperkant įstaigoms planšetinius kompiuterius.

LRT nurodo, kad po kelių savaičių iš Vilniaus universiteto įsigytų panašių „gyvų“ mokymų valanda kainavo 8 eurus arba 16 eurų už 2 valandas.

Krizių tyrimo centro vadovai ir savininkai yra LSMU Ekstremaliosios medicinos katedros darbuotojai –  šis padalinys turi galimybes organizuoti tokius mokymus. Pasak paslaugas pirkusio Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centro vadovės Elenos Ramelienės, universitetas dėl užimtumo „nesileido į kalbas“, tuo metu LRT Tyrimų skyriui pats LSMU nurodė, kad tokio kreipimosi nebuvo gavęs.

Universitete iki tapdamas ministru dirbo Aurelijus Veryga. Jis sako nesuprantantis, kodėl jam prikaišiojamas šis faktas, kurio jis neslepia.

„Be to, ar norima pasakyti, kad jei ministru yra žmogus, anksčiau dirbęs kažkurioje institucijoje, tai ji ministravimo metu turi užsidaryti ir nieko nedaryti? Pavyzdžiui, jei ministru taptų profesorius Vytautas Kasiulevičius, Vilniaus universitetas ir Santaros klinikos turėtų užsidaryti? Nedalyvauti projektuose, neplanuoti naujų korpusų statybų, nepriimti pacientų, studentų ir t.t.?“, – piktinosi A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

>

Jo,negi ,sito veikejo, issisukinejimai-visu durninimai,limpa prokurorams,stt,fntt ,eiliniam policinkui(kuris privalo uzkardyti nusikaltima-us) ? P.S O pinigu -Euru-MUSU milijonu, tai jau ner,jie,milijonai, realus milijonai isisavinti ? Koks "coronos" gydymas,jei vaistu nera,koks gydymas kai net simptomu nera,o jei yra,tai simtomai "gydomi",kokiu mokymu cia reikejo ?

Pederastu

gimes juo ir mirsi !!!

Patikslinimas

Karantinas prasidejo kovo 16 dieną, o ne kovo 25 dieną , kaip rašoma ministro komentare, taip , kad lygiai 10 dienu, turejote laiko, suorganizuoti mokymus, Neklaidinkite visuomenės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS