A. Veryga atkirto į konservatorių išsakytą kritiką: jie serga Alzheimeriu | KaunoDiena.lt

A. VERYGA ATKIRTO Į KONSERVATORIŲ IŠSAKYTĄ KRITIKĄ: JIE SERGA ALZHEIMERIU

Ketvirtadienį įvyko opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) inicijuotas Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdis.

Parlamentarai susitiko su medikų profesinių sąjungų ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovais, kurie šiuo metu derasi dėl naujos kolektyvinės sutarties, numatančios medikų atlyginimų didinimą, pasirašymo.

Tačiau valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų politikai dėl stringančių naujos sutarties pasirašymo derybų kaltina „valstiečius“, kurie neva neskyrė pakankamai lėšų dar 2018 m. pasirašytos Vyriausybės ir profsąjungų pasirašytos sutarties įgyvendinimui. Tuo metu buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga konservatoriams diagnozuoja Alzheimerio ligą ir tvirtina, kad konservatoriai tiesiog nesugeba surasti planų ir lėšų, kuriuos jiems paliko LVŽS ministrai.

„Pinigų nebuvo numatyta, arba jų buvo žymiai mažiau, nes kiekvienais metais pagal kolektyvinę sutartį turėjo būti didinami atlyginimai metų pradžioje, bet vienais metais buvo didinama balandžio mėnesį, kitais metais – nuo rugsėjo 1 dienos“,– Eltai tvirtino Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas, pažymėdamas, kad „valstiečiai“ kovai su COVID-19 išnaudojo medikų algų didinimui numatytas lėšas, o tai neva ir yra tikroji medikų profesinių sąjungų ir šios Vyriausybės nesutarimų priežastis.

„Praėjusiais metais tam, kad būtų įveikta pandemija, praktiškai neskyrė papildomų finansų ir buvo išnaudotas virš 400 mln. eurų Privalomo sveikatos draudimo fondo rezervas, kuris turėjo būti atiduotas vaistams ir medikų atlyginimams kelti, tai čia yra pati pradžių pradžia“,– kalbėjo konservatorius.

Visgi A. Veryga į konservatorių kritiką atkirto paprastai: LVŽS ministrai dabartiniams valdantiesiems paliko planus ir pakankamus rezervus medikų atlyginimams, tačiau konservatoriai nesugeba rasti to, ką jiems paliko „valstiečiai“, o tai buvusiam sveikatos apsaugos ministrui panašu į tam tikrą ligą.

Šita Vyriausybė, panašu, susirgo kažkokia liga, kuria sergant nieko neranda.

„Šita Vyriausybė, panašu, susirgo kažkokia liga, kuria sergant nieko neranda. Iš viso, kur jie nepasisuka, nieko neranda – nei planų, nei pinigų, nei priemonių. Kai randi, ko nereikia, tai į kleptomaniją traukia, o kai ištisai nieko neberanda, tai Alzheimeriu serga“,– tvirtino „valstietis“, pridurdamas, kad tokių pasiteisinimų valdantieji greitu metu nebegalės naudoti, nes artimiausiu metu bus formuojamas jų pačių parengtas biudžetas.

„Jau labai neilgai premjerė galės versti kaltę ant buvusios Vyriausybės, liepa yra jau visai šalia, kai bus peržiūrimas biudžetas ir kiek veiksmai sutaps su kalbomis ir pažadais medikų bendruomenei“,– mano A. Veryga.

Opozicija komiteto posėdyje inicijavo nutarimo teikimą, kuriuo Vyriausybė būtų raginama sudaryti darbo ginčų komisiją, kuri turėtų bandyti susikalbėti su derybų dėl naujos sutarties eiga nepatenkintomis profsąjungomis. Pačios medikų organizacijos tikina, kad, nesudarius tokios komisijos, jie ketina imtis vienintelės jiems likusios priemonės – streikų.

Šiai opozicijos iniciatyvai komitetas nepritarė, argumentuojant tuo, kad, į Vyriausybės ir profesinių sąjungų derybas įsikišus parlamentui, būtų pažeisti Darbo kodekse numatyti konfidencialumo reikalavimai. Be to, A. Matulas įsitikinęs, kad opozicijos inicijuotas posėdis ir klausimo dėl Vyriausybės ir profsąjungų kolektyvinės sutarties kėlimas tiesiog yra politikavimas ir bandymas sužlugdyti derybas. Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas tikina, kad vienintelė derybų eiga nepatenkinta profsąjunga yra Lietuvos gydytojų sąjunga.

„Tiek Vyriausybė, tiek Teisės departamentas ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įvardino, kad niekas iš šalies kištis negali, derybas turi vykdyti tik Vyriausybė ir profsąjungos, o spaudimo neturėtumėme daryti. Tas noras sudaryti spaudimą matėsi, bet akivaizdu, kad iš 9 profesinių sąjungų praktiškai 8 ar 7 nori ir yra linkę derėtis bei susitarti“,– tikino konservatorius, akcentuodamas, kad gydytojų streikus neva inicijuoja būtent opozicijai priklausantys politikai.

„Kolega Veryga yra vienas iš iniciatorių, skatinančių, kad profsąjungos nesusitartų, inicijuoja, kad gąsdintų streikais, tai tas akivaizdžiai matosi“,– tikino A. Matulas.

Tuo metu A. Veryga tokius komiteto pirmininko pareiškimus vadina melu ir tvirtina, kad į opozicinius „valstiečius“ su prašymu inicijuoti komiteto posėdį kreipėsi ne tik Gydytojų sąjunga, bet ir dar trys profesinės sąjungos. „Valstiečiui“ taip pat užkliuvo neva nepagarbūs pasisakymai šios profsąjungos vadovo Liutauro Labanausko atžvilgiu.

„Matulas meluoja ir labai negražiai įžeidinėja profesorių Labanauską apie kažkokias karūnas, kurias jam reikia nusiimti, ir kad reikia eit gydyti vaikus, ir kad tai jam neva nelabai gerai sekasi. Tai yra, sakyčiau, mobingas iš parlamentaro gydytojui, kuris dirba savo darbą ir yra profesinių sąjungų atstovas. Aš tai vertinčiau, kaip kišimąsi į profsąjungų veiklą. Tai ne Matulo reikalas, kas ten kam vadovauja“,– tikino A. Veryga.

ELTA primena, kad 2018 m. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir medikų profesinių sąjungų pasirašytos kolektyvinės sutarties šiemet nuspręsta neįgyvendinti, kadangi SAM tvirtina, jog medikų atlyginimų kėlimui nėra pakankamai lėšų. Pati ministerija teigia, kad šiuo metu orientuojamasi į pandemijos valdymą, o dėl medikų darbo užmokesčio didinimo ir derybų dėl naujos sutarties bus galvojama liepos mėnesį.

Tačiau Lietuvos gydytojų sąjunga tvirtina, kad derybos dėl naujos kolektyvinės sutarties pasirašymo turi būti baigtos jau artimiausiu metu, o ne iki 2022 m., kaip tvirtina ministerija. Profsąjungos teigimu, norint, kad 2022 m. įsigaliotų nauja sutartis, iš naujo numatanti medikų algų didinimą, ji turi būti parengta iki pradedant ruošti ateinančių metų valstybės ir savivaldybių biudžeto projektą.

Prieš trejus metus Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinę sutartį pasirašiusios profsąjungos, šiemet nesulaukiančios žadėto atlyginimų didinimo, įteikė darbo ginčo reikalavimą, dėl kurio Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turėjo sušaukti šalių posėdį, tačiau tai padaryti atsisakė. Jeigu iki ateinančio penktadienio nebus sudaryta šalių ginčo komisija, profesinių sąjungų atstovai žada skelbti streiką.

GALERIJA

  • Antanas Matulas
Rašyti komentarą
Komentarai (34)

gandragalviui

veryga,savo pasisakymais nori pasirodyti idiotu,kad nereiktų sėsti į cypę už šimtus numarintų žmonių ir pavogtų milijonų.Bet nepergyvenk.Ne visi psichiatrai debilai.Greit būsi pripažintas pakaltinamu ir bent 5 metams žmonės pailsės nuo idiotiškų kalbų

as

kiek zinau ligoniams ne vieta seime kazka darykit gerb,opozicija

Veryga

visada buvo melagis ir smulkus sukčius ir visos jo melagystės viena po kitos pradeda listi į dienos šviesą...........
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS