A. Veryga atkirto S. Čaplinskui: tik slapstėsi po liga ir išnaudojo išmokas | KaunoDiena.lt

A. VERYGA ATKIRTO S. ČAPLINSKUI: TIK SLAPSTĖSI PO LIGA IR IŠNAUDOJO IŠMOKAS

  • 21

Pirmadienį buvo pranešta, jog pasibaigus nuo lapkričio mėnesio trukusiam nedarbingumui, atleidžiamas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Sauliaus Čaplinskas.

Pareigų netekęs ULAC vadovas neketina nuleisti rankų. Jis kaltina neteisėtą sprendimą jį atleisti priėmusį buvusį sveikatos ministrą Aurelijų Verygą ir žada dėl atleidimo teisybės ieškoti teisme. Į tokius S. Čaplinsko pareiškimus sureagavo A. Veryga. Buvęs ministras tvirtina įžvelgiantis piktnaudžiavimą siekiant išvengti atleidimo, be to, ragina imtis reformų sujungiant šią įstaigą su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC).

S. Čaplinską atleisti nuspręsta dar lapkričio 5 dieną, tačiau jis turėjo nedarbingumą.

Jis pats atleidimą vadina neteisėtu ir primena dėl to jau pateikęs ieškinį teismui.

„Aš esu kūrėjas. O su griaunančiais – man buvo, yra ir bus nepakeliui. Todėl ieškinys dėl mano neteisėto atleidimo jau prieš gerą mėnesį yra patiektas teismui“, – savo feisbuko paskyroje pirmadienį vakare parašė S. Čaplinskas.

Buvęs ULAC vadovas taip pat kaltino sprendimą jį atleisti priėmusį buvusį sveikatos ministrą A. Verygą, jog šis nutarė „sunaikinti ULAC“. Anot jo, jis pats ir įstaiga patyrė „įvairių formų mobingą: pradedant įvairiomis patyčiomis, kompetencijų menkinimu, kaltinimų fabrikavmu, garbės ir orumo pažeidimais, diskriminacija“.

„Pandemija nesibaigė. Stebėsiu visus sprendimus. Nuo rytojaus galėsiu nevaržomai ir atviriau teikti ekspertines įžvalgas įvairiais ligų prevencijos, sveikatos politikos ar reformų klausimais“, – tvirtino jis.

Nenutylėjo ir A. Veryga

Buvęs sveikatos ministras A. Veryga ULAC vadovo žodžiuose įžvelgia bandymą jį kompromituoti ir nusprendė atsakyti į S. Čaplinsko kaltinimus. A. Veryga pirmiausia primena net kelis mėnesius trukusį S. Čaplinsko nedarbingumą ir teigia, kad tai buvo „slapstymasis“ nuo atleidimo. ULAC vadovas vengė grįžti į darbą tik todėl, kad žinojo, jog bus atleistas ir stengėsi išnaudoti visas galimas valstybės išmokas, socialiniame tinkle rašo A. Veryga.

„Galvojau nebesivelsiu į komentarus ir nebekalbėsiu apie S. Čaplinską, kurio „slapstymasis“ nuo sprendimo pagaliau baigėsi ir jis yra atleistas iš ULAC vadovo pareigų. Bet po publikacijų, kuriose jis bando kompromituoti mane ir kaltinti kažkokiais institucijų naikinimas, manau privalau parašyti.

Pirmiausia ir įdomiausia tai, kad aš iki šiol negavau atsakymo iš „Sodros“ dėl S. Čaplinsko darbingumo jo „nedarbingumo metu. Tokią užklausą „Sodrai“ išsiunčiau sausio 6 dieną.

Galiu ir klysti, bet mano versija labai paprasta. Vadovas vengė grįžti į darbą tik todėl, kad žinojo, jog bus atleistas ir stengėsi išnaudoti visas galimas valstybės išmokas. Puikus valstybinės institucijos vadovo elgesys. O apie „Sodros“ gebėjimą atsakyti iš viso patylėsiu. Kiek tokių vadovų vengė ar vengia atsakomybės slapstydamiesi po liga ir gaudami išmokas? Atsakymo nebesitikiu“, – apie negautą „Sodros“ atsakymą rašė buvęs ministras.

Kiek tokių vadovų vengė ar vengia atsakomybės slapstydamiesi po liga ir gaudami išmokas?

Kritikavo kaip vadovą

A. Veryga negaili aštrių kritikos žodžių S. Čaplinskui kaip vadovui. Politikas tvirtina, kad S. Čaplinskas vadovaudamas ULAC nevykdė Vyriausybės sprendimų, jiems aktyviai prieštaravo ir sabotavo, o taip pat nevykdė savo tiesioginio vadovo – ministro, pavedimų, nesugebėjo pasirūpinti savo institucijos informacinių sistemų atnaujinimu, o tai sukėlė rimtų problemų susidūrus su koronaviruso pandemija.

„O dabar konkrečiai dėl S. Čaplinsko. Tik priminsiu, kad čia tas pats vadovas, kuris jaunas žurnalistes apie jų orgazmus klausinėjo. To žinoma galima klausti, kai esi seksualinės medicinos specialistas ir konsultuoji pacientą, kuris atėjo prašyti pagalbos dėl seksualinio gyvenimo problemų. Kitais atvejais, tai… Ai, bet spręskite patys.

Tai tas vadovas, kuris per kasmetinį vadovo vertinimą ir pokalbį, kurio metu yra formuluojamos vadovo užduotys ateinantiems metams, gavęs užduotį pasiekti konkrečius gyventojų (konkrečiai vaikų) vakcinacijos rodiklius pavadino tai patyčiomis. Spėju, kad apie tokį mobingą jis kalba straipsniuose.

Tai tas vadovas, kuris būdamas SAM pavaldžios institucijos vadovas nevykdė Vyriausybės sprendimų, jiems aktyviai prieštaravo ir sabotavo, o taip pat nevykdė savo tiesioginio vadovo – ministro, pavedimų.

Tai buvo vadovas, kuris teigia, kad subūrė puikią komandą. Sunkų būtų prieštarauti, nes tiesiogiai pavaldi vadovaujančias pareigas užimanti žmona visuomet yra gera komanda. Dar daugiau, kaip suprantu, darbuotojai visaip buvo gąsdinami ir bauginami ministerija. Prisimenu žmonių, pasitelktų COVID valdymui iš ULAC į ministeriją reakcijas ir kaip jos keitėsi padirbėjus su ministerijos komanda.

Tai buvo tas vadovas, kuris per kelis dešimtmečius nesugebėjo pasirūpinti savo institucijos informacinių sistemų atnaujinimu, o tai sukėlė rimtų problemų atkeliavus COVID. Galų gale nesugebėjo, o ir nenorėjo bei aktyviai sabotavo šitų sistemų perdavimą NVSC.

Iš esmės elgėsi taip, lyg ULAC būtų jo ar jo šeimos asmeninė įmonė. Ir deja, bet jis nėra vienintelis toks.

Aš neturiu nieko prieš S. Čaplinską, kaip mokslininką, dėstytoją ar virusologą. Tačiau jis, vadovaudamas valstybės institucijai, prieštaravo tuo metu teisėtiems Vyriausybės ir savo tiesioginio vadovo sprendimams. Iš esmės elgėsi taip, lyg ULAC būtų jo ar jo šeimos asmeninė įmonė. Ir deja, bet jis nėra vienintelis toks.

Jei S. Čaplinskas ULAC tapatina su savo asmeniu ir mano, kad ULAC ir jo potencialas sunyks jam nebesant vadovui, tai tik patvirtina, kad jo kaip vadovo ten nereikia. Tai tik reiškia, kad jis neužaugino naujų stiprių lyderių, neleido jiems įgyti tarptautinio svorio, nes pats stengėsi visur būti pagrindine „žvaigžde“. Tai yra ne lyderio, o autokrato bruožai.

Seime su kolegomis registravome įstatymo pataisas, kurios numatytų kadencijas ir tokiems vadovams, kad neatsitiktų taip, jog per 30 vadovavimo metų į vadovo kėdę iš vienos kūno vietos išleidžiamos šaknys“, – socialiniame tinkle rašo A. Veryga.

Ragina sujungti ULAC ir NVSC

A. Veryga tvirtina, jog nepakeičiamųjų nėra, ir ragina naująjį sveikatos ministrą ryžtis reformai sujungti ULAC ir NVSC ir išrinkti naują kompetentingą įstaigos vadovą.

„Neabejoju, kad ULAC kolektyvas yra puikus ir ten yra daug kompetentingų ir reikalingų specialistų, atsidavusių savo institucijai ir savo darbui. Linkiu naujajam sveikatos apsaugos ministrui užbaigti mano neužbaigtą darbą sujungiant ULAC ir NVSC, išsaugant ten dirbančius darbuotojus, išlaisvinant juos iš autokratinės vadovavimo sistemos ir išrenkant kompetentingą bei aukštu emociniu intelektu pasižymintį vadovą. Nebus lengva, bet verta.

O dešimtmečiais su vadovo kėde suaugusių vadovų era turi vieną kartą baigtis. Nepakeičiamų nėra. Nepakeičiamieji yra organizacijos augimo ir vystymosi stabdis“, – tvirtina A. Veryga.

Rašyti komentarą
Komentarai (21)

Anonimas

,,ISVADA IR KLAUSIMUKAS tai tik pries mirti galima gydytis ?

Pagaliau

Čeplinskas išsėdėjo šiltoje kėdėje 30 metų,bet taip ir sedejo nieko nekeisdamas,alga didele,taip ir prasedejo tiek metų,senai turejo pakeisti,VERYGA PER DAUG TOLERANTISKAS, niekada nekanfliktuodavo,nors ir buvo jam kenkiama ,puolama is visų pusiu,

>>>cha cha cha \\\\\.../////

>>>Kreipkis į Verygą,jis durnius gydo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS