A. Veryga: restoranai gali būti visiškai atidaryti dar galiojant karantinui | KaunoDiena.lt

A. VERYGA: RESTORANAI GALI BŪTI VISIŠKAI ATIDARYTI DAR GALIOJANT KARANTINUI

Restoranai, kavinės ar barai gali būti visiškai atidaryti dar galiojant karantinui, sako sveikatos apsaugos ministras. Pasak Aurelijaus Verygos, sprendimai turėtų būti priimti artimiausiu metu.

„Dėl galimybės valgyti kavinių, restoranų ir barų viduje, matyt, kad artimiausiu metu toks sprendimas bus svarstomas ir tikrai nebus laukiama karantino pabaigos. Bet dar nėra suderinti nei reikalavimai, nei sąlygos, kaip reikėtų ten elgtis. Tikrai yra įvairių pasiūlymų ir svarstymų“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Pasak jo, klausimą dar planuojama suderinti su Ekonomikos ir inovacijų ministerija bei ekspertais.

Ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas laikinai einantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad su Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija ieškoma „techninio kompromiso“, o sprendimai gali būti priimti dar šią savaitę.

„Ieškome sprendimo, kuris būtų ir techniškai galimas įgyvendinti, bet principas yra tas, kad turi būti užtikrinta maksimali sauga. Bet tie, kurie pasiruošę, galėtų veikti. Dabar ir ieškome techninių, sakykime, kompromisų, kurie leistų tokiuose parametruose vykdyti veiklą“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

Tikrai nebus laukiama karantino pabaigos.

„Jeigu sutarsime dėl apsaugos priemonių taikymo viduje, būtent restoranuose, tokiu atveju sprendimas gali būti ir šią savaitę. Jeigu nesutarsime – tai to sprendimo dar šią savaitę nebus“, – pridūrė ministras. 

Pradėjusią savaitę Ž. Vaičiūnas BNS sakė, kad sprendimai dėl tolesnio restoranų veiklos atlaisvinimo turėtų būti priimti „dar gegužės mėnesį“.

BNS žiniomis, buvo siūloma restoranams ir kavinėms leisti veikti tik iki 23 valandos, išskyrus išsinešti skirto maisto gamybą.

Restoranų, kavinių ir barų veikla iš dalies atnaujinta balandžio pabaigoje – sušvelninusi karantino sąlygas Vyriausybė leido jiems dirbti tik lauke laikantis dviejų metrų atstumo tarp staliukų ir prie vieno staliuko sėdint ne daugiau kaip dviem žmonėms arba vienos šeimos nariams.

Iki tol restoranai ir kitos maitinimo įstaigos galėjo gaminti tik maistą išsinešti.

Svarstoma švelninti karantino sąlygas asmeniniams renginiams

Vyriausybės trečiadienį svarstys galimybę švelninti karantino sąlygas asmeniniams renginiams ir šventėms, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Bus svarstomi Vyriausybėje trečiadienį tam tikri siūlymai dėl asmeninių renginių ir švenčių. Pirmiausia, kalbama bus apie tam tikras atviras erdves, ne uždaras erdves, nustatant tam tikrus reikalavimus“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Vis dėlto A. Veryga rekomenduoja tokias šventes atidėti.

„Kviesčiau ir raginčiau labai neskubėti, prisiminkim, kad šiuo atveju kalbam apie šeimos šventes, kur dažnu atveju, matyt, nesusilaikys apsilankyti ir vyresnio amžiaus žmonės, kurie yra rizikos grupėje“, – sakė jis.

Praėjusį trečiadienį Vyriausybė sušvelnino karantino sąlygas ir nuo gegužės 18 dienos leido renginius lauke, kai dalyvauja ne daugiau nei 30 dalyvių, o vienam dalyviui užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų plotas bei ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas tarp asmenų.

Nuo gegužės 30 dienos leisti renginiai tiek atvirose, tiek uždarose erdvėse, ribojant dalyvių skaičių iki 30 asmenų, nustatant jau anksčiau minėtus reikalavimus plotui bei atstumui tarp dalyvių.

Praėjusį ketvirtadienį teisingumo ministras Elvinas Jankevičius atšaukė nurodymą, kad registruojant santuokas gali dalyvauti ne daugiau kaip penki žmonės.

Konkrečius apribojimus turi nusistatyti patys civilinės metrikacijos skyriai, jie įpareigoti užtikrinti saugų atstumą tarp žmonių. 

Dėl koronaviruso plitimo karantinas Lietuvoje paskelbtas nuo kovo 16 dienos. Šiuo metu jis pratęstas iki vasaros pradžios.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

nensene

gal turbut nuosavu kaviniu ir restoranu kruvas turi kad taip uoliai rupinasi ju atidarymu

Marija

Nieko nebesuprantu...karantino pradžioje Veryga sakė, kad kaukės nepadeda, nereikalinga nešioti...dabar jau būtinybė pasidarė. Būtina laikytis atstumo...atidarė kavines, kaip susėsti prie staliuko laikantis atstumo? kažkokie paistalai...pasapnuos ir vėl viskas pasikeis, matyt koronas išplovė smegenis.

15 07

I bažnyčia aikit, aukokit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS