Viceministras: kitąmet miško kenkėjų pažeisti plotai bus purškiami | KaunoDiena.lt

VICEMINISTRAS: KITĄMET MIŠKO KENKĖJŲ PAŽEISTI PLOTAI BUS PURŠKIAMI

Lietuvoje sparčiai augant kenkėjų pažeistų miškų plotams aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus žada, kad kitais metais tokios teritorijos bus purškiamos.

 

„Turime sprendimą kitais metais, jeigu situacija nesikeis, bandyti purškimus, tam numatyti lėšų“, – trečiadienį Seimo Kaimo reikalų komitete, kur svarstyta šalies miškų sanitarinė būklė, teigė viceministras. 

Jam apgailestaujant, kad Lietuvoje nėra registruota cheminių preparatų, Lietuvos augalų apsaugos asociacijos vadovė Zita Varanavičienė sako, kad jų yra nuo verpikų ir pjūklelių.  

„Lietuva labai maža rinka ir kol nėra žinios, kad gali būti purškimai, niekas jų neregistruoja“, – kalbėjo viceministras. 

Z. Varanavičienė posėdyje tvirtino, kad naikinti verpikui skirtas biologinis preparatas „Bacillus thuringiensis“, o  pjūkleliui –  cheminis produktas „Decis Mega“: „Jis („Bacillus thuringiensis“ – BNS) registruotas purkšti iš oro ir puikiai galėtų būti panaudotas“.

Ji pabrėžė, kad augalų purkšti dronais negalima, tačiau siūlė siekti išimties.

„Tokia galimybė panaudota Norvegijoje, nes į bulvių laukus nebuvo galima įvažiuoti“, – pabrėžė Z. Varanavičienė.  

Aplinkos ministerijos Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Lapinskienė tvirtino, kad specialistai iki šiol nerekomendavo purkšti insekticidų iš oro. 

Aplinkos ministerijos Miškų politikos grupės vadovo Nerijaus Kupstaičio teigimu, labiausiai plinta žievėgraužis tipografas,  arba kinivarpa, kuri veisiasi ir naikina eglynus.    

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

kitamet... Klizma nabasnykui jau kitamet tie purskimai bus

ttt

Iki ko prisiritome per tuos draudimus. kodėl nepurkšta kai tik buvo pradžia? Kodėl galima purkšti tik rankiniais purkštukais o nesinaudojama naujausiomis technologijomis? Kodėl toks abejingumas Lietuvos gamtai? Gėda Lietuvos valdininkams nesugebantiems adekvačiai ir savalaikiai reaguoti į atsiradusias problemas.

D.

NE KITĄMET, o JAU PERNAI ar net užpernai TAI turėjo būti padaryta ! Subingalviai sėdi valdžioje : "okupantai" purkšdavo miškus ir nebuvo jokių problemų dėl kenkėjų, o "savi" leidžia pažeisti tiek egles, tiek pušis, kad dėl "sanitarinių kirtimų,esant pažeistiems dideliems plotams", galima būtų iškirsti ir išvežti kuo daugiau Lietuvos turto - miškų skandinavams. Anie nėra durni : savo miškus saugo ir puoselėje, o kerta "klumpių" žemėje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS