Viceministras: Lietuva pasirengusi prisidėti kovojant su teroristais | KaunoDiena.lt

VICEMINISTRAS: LIETUVA PASIRENGUSI PRISIDĖTI KOVOJANT SU TERORISTAIS

  • 3

Lietuva yra pasirengusi tiek dvišaliu pagrindu, tiek kolektyviai prisidėti Prancūzijai kovojant su terorizmu, sako krašto apsaugos viceministras Marijus Velička, Europos Sąjungai (ES) sutarus dėl tokios pagalbos.

„Palaikome Prancūziją ir jos tautą šią sunkią valandą ir esame pasirengę dvišališkai ir kolektyviai prisidėti kovojant su teroristais“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime antradienį cituojamas viceministras.

ES antradienį vienbalsiai pritarė Prancūzijos prašymui dėl pagalbos po kruvinų teroro išpuolių Paryžiuje.

Prancūzija artimiausiu metu per dvišalius kontaktus informuos valstybes nares apie reikalingą pagalbą. M.Velička BNS sakė, kad dvišalės konsultacijos tarp Lietuvos ir Prancūzijos atstovų turėtų vykti šią arba kitą savaitę. Jo teigimu, Prancūzijos poreikiai kovojant su terorizmu yra ekonominiai, humanitariniai ir kariniai.

„Jeigu jie tą karinį poreikį identifikuos, Lietuva savo ruožtu spręs, ar ji gali, turi tokį pajėgumą ir ar ji prisidės“, - sakė viceministras.

Jis taip pat nurodė, kad Lietuvoje įmanoma rasti resursų išsiųsti instruktorius kovai su grupuote „Islamo valstybė“.

M.Velička pridūrė, kad tik oro smūgiai prieš šią ekstremistinę organizaciją efektyvaus rezultato neduoda, be to, jie yra labai brangūs.

„Teroristai slepiasi dideliuose miestuose, po civiliais, todėl šiai dienai be sausumos pajėgų, be specialiųjų operacijų pajėgų kovoti su šitu priešu yra be galo sudėtinga. Tai yra mano asmeninė nuomonė“, - BNS sakė viceministras.

ES formatu dokumentai dėl dvišalio solidarumo agresijos atveju aktyvuoti pirmą kartą. Kritikai teigia, kad ES gilesnė karinė integracija gali susilpninti Europos ryšius su Jungtinėmis Valstijomis ir taip susilpninti NATO.

Tačiau M.Velička sakė nemanantis, kad ES karine prasme „šiandien padarytų ką nors tokio, kas mus nutolintų nuo mūsų grėsmių ir jų vertinimo“.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad Prancūzija dėl konsultacijų arba dėl karinės paramos kovojant su terorizmu gali kreiptis ir NATO formatu.

„NATO formate šiandien dar nėra kreipimosi, bet nėra visiškai ir atšaukta informacija, kuri „vaikšto“ koridoriais, kad tokio kreipimosi nebus“, - sakė M.Velička.

Per virtinę kruvinų teroro atakų praėjusį penktadienį Paryžiuje žuvo mažiausiai 129 žmonės, daugiau kaip 350 sužeista. Atsakomybę dėl šių išpuolių prisiėmė „Islamo valstybė“.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaimietis

nu galim duoti koki 20 sakiu is viso kaimo gal suringciau

Laimis

su savim pasitare ir nusprende. niekas cia nepasirenge ;D juokajat jus cia labai juokaujat ;D

kaunas

Nereikia stengtis padet tenais,nes paskui teroristai ras tokia Lietuva zemelapiuose ir uzpuls mus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS