Vietoje skandalingo plakato Šiauliuose – skiepijimo skatinimo kampanija už 30 tūkst. eurų | KaunoDiena.lt

VIETOJE SKANDALINGO PLAKATO ŠIAULIUOSE – SKIEPIJIMO SKATINIMO KAMPANIJA UŽ 30 TŪKST. EURŲ

  • 7

Antradienį bendrovės „Owexx“ reklaminiame stende Šiauliuose patalpintas asociacijos „Petys už laisvę“ plakatas skelbiantis abejones skiepijimo nauda šįvakar jau buvo nukabintas, o bendrovė planuoja reklaminiuose ekranuose didžiuosiuose šalies miestuose neatlygintai skelbti skiepytis skatinančią kampaniją, kurios vertė sieks iki 30 tūkst. eurų.

„Tenka pripažinti, kad mano žmonės matė reklaminį turinį, su teisininkais vertino galimą jo riziką. Tačiau akivaizdu, kad situacija nebuvo įvertinta tinkamai. Tai buvo klaida. Mano, kaip įmonės vadovo, pozicija tokia, kad tokių skelbimų viešinti neturime. Todėl asociacijos „Petys už laisvę“ tentą nukabinome. Kartu „Owexx“ lauko reklamos ekranuose neatlygintinai patalpinsime skiepytis skatinančius skelbimus – esame Sveikatos apsaugos ministerijai pateikę prašymą pasidalinti tinkama vizualine medžiaga“, ‒ sako „Owexx“ vadovas Viktoras Tolvaiša.

Preliminariai planuojama, kad skiepytis skatinantys skelbimai bus rodomi devyniuose reklamos ekranuose: keturi ‒ Vilniuje, du ‒ Kaune, du ‒ Klaipėdoje ir vienas ‒ Šiauliuose. Numatoma šios kampanijos vertė siektų iki 30 000 eurų.

V. Tolvaiša sako, kad nuo šiol bendrovė nuodugniau vertins partnerių siūlomą medžiagą bei įsives papildomus jos vertinimo saugiklius, kad panašūs incidentai nepasikartotų.

Žurnalistas Andrius Tapino savo feisbuko paskyroje pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti pusiau nukabintas skandalingas plakatas. „Neilgai muzika grojo. Šiaulių plakatas nukabintas, reklamos bendrovė „Owexx“ pripažįsta klaidą ir skirs 30 000 eurų skiepų infokampanijai savo reklaminiuose ekranuose. Tai negali sakyti, kad gustukai su savo „Petys už laisvę“ asociacija neprisideda prie skiepų sklaidos. Ačiū jiems už iniciatyvą. Šiauliai šviečia, Artūrai Visockai, galite ramiai slidinėti toliau, viskas gerai!“ – socialiniame tinkle rašė A. Tapinas.

„Gustuko picerijos“ „Facebook“ nuotr.

„Jei po dviejų poveikis yra nulinis, tai kaip trečias gali tą nulį pastiprinti? Po dviejų skiepų antivakseriu tapęs Andrius“, – štai šie žodžiai, išdėstyti Šiauliuose iškabintame lauko stende, traukė miestiečių žvilgsnius ir kėlė aistras socialiniuose tinkluose. Tai – asociacijos „Petys už laisvę“, kurios vadovas yra prieš galimybių pasą pasisakančios „Gustuko picerijos“ direktorius, plakatas. Gali būti, kad dėl „Petys už laisvę“ šūkio kilusios painiavos teks pasisakyti ir teismui.

Portalui kauno.diena.lt pabandžius susisiekti su „Gustuko picerijos“ vadovu Mantu Zemecku, kuris yra ir asociacijos „Petys už laisvę“ vadovas, buvo teigiama, kad jis su žiniasklaida nebendrauja. „Nesusisieksite, nes kontaktų neturiu leidimo duoti. Jis šiuo metu su žurnalistais nenori kalbėtis. Jeigu domina, galite parašyti į feisbuką, jis perskaito žinutes, norės – pats atrašys“, – sakė picerijos administratorė.

Šūkis „Petys už laisvę“ yra naudojamas skiepytis nuo COVID-19 raginančiai kampanijai, tačiau „Gustuko picerijos“ savininkas M. Zemeckas įkūrė asociaciją tokiu pačiu pavadinimu, mat šūkis „Petys už laisvę“ nebuvo oficialiai registruotas.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė Neringa Mikėnaitė teigė, kad šūkio „Petys už laisvę“ kūrėjai (VšĮ „Stiprūs kartu“), ministerijos turimais duomenimis, planuoja imtis atitinkamų teisinių priemonių dėl visuotinai žinomo žodžių junginio pasisavinimo.

VšĮ „Stiprūs kartu“ vadovas Edmundas Jakilaitis portalui kauno.diena.lt teigė, kad painiavos dėl šūkio „Petys už laisvę“ nepaliks ramybėje. „Kiek žinau, tą plakatą nuima pats savininkas, – trečiadienio rytą sakė E. Jakilaitis. – O dėl prekės ženklo, kurį mes neatlygintinai suteikėme SAM, o kažkas jį panaudojo, tai greičiausiai dar šiandien parengsime kreipimąsi į teismą dėl prekės ženklo pasisavinimo“, – komentavo E. Jakilaitis.

Šiaulių miesto savivaldybės Viešųjų ryšių koordinatorius Vitalis Lebedis teigė, kad į šią situaciją dėl stendo taip pat nenumos ranka.

Anot savivaldybės atstovo, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyrius, išduodamas leidimus įrengti išorinę reklamą atskirai stovintiems išorinės vaizdinės reklamos įrenginiams, derina tik planuojamos įrengti reklamos plokštumos plotą, kadangi skleidžiama informacija nuolat keičiasi. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos išduodami leidimai įrengti išorinę reklamą nustato, kad leidimo turėtojas privalo laikytis Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo, Išorinės reklamos įrengimo taisyklių ir kitų teisės aktų, nustatančių reklamos naudojimo reikalavimus.

„Šiuo atveju galimai pažeistos LR reklamos įstatymo 4 str. 2 dalies 3, 5, 6 dalys, kuriose nurodyta, kokia reklama draudžiama (dezinformuojama, skatinamas elgesys, keliantis grėsmę sveikatai, piktnaudžiaujama žmonių pasitikėjimu, jų patirties ar žinių stoka). Šio pažeidimo nagrinėjimas LR reklamos įstatyme priskirtas Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai (VVTAT). Savivaldybės atstovai, užfiksavę minėtą reklamą, nedelsiant perduos duomenis minėtai tarnybai. Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai nustačius Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimą, Šiaulių miesto savivaldybės administracija galėtų taikyti reklamos turėtojui sankcijas ir iš savo pusės – panaikinti leidimo įrengti išorinę reklamą galiojimą (jei nebūtų reaguojama į įspėjimą ir pažeidimas nebūtų pašalintas). Savivaldybių institucijos yra įgaliotos nagrinėti tik su reklamos turiniu nesusijusius LR reklamos įstatymo 12 straipsnio 1, 3, 5, 15 ir 16 dalių nuostatų pažeidimus (kai reklama įrengiama tam neskirtose vietos, neturint leidimo ir pan.)“, – portalui atsiųstame laiške rašė V. Lebedis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Danko

Antivakseriai trypia mano širdį. Jiems šviesa nereikalinga.

Katalikiškos mokyklos mokinys.

Ta prasme dezinformacija yra,kad valdantieji vakserius,kurie nesileidžia 3 dozės padarė antivakseriais?! Ar tai,ką žmonės patyrė susileidę eksperimentinės genų inžinerijos chemijos irgi dezinformacija?O gal dezinformacija,kai po vakcinacijos žmonės mirė dienos-dviejų bėgyje savo artimųjų akivaizdoje?!Deja,bet tai tiesa!

Anonimas

Administracinio poveikio dar niekas nepanaikino.Valdžia jau senai pradejo savo agitacine ir prievartine kompanija bet vis dar niekaip nepajegia tų netikinčių mokslu itikinti kad 3 ar 4 dozės tai žymiai geriau negu 1 ar2.Idomu kiek liko Lietuvoje nevakcinuotu ir nesusirgusių .NE prieš vakcinas o už laisve pasirinkti ir aiškias žaidimo taisykles o taip kaip dabar kai žaidimas vyksta be jokių taisyklių,šiandien viena rytoj kita.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS