Vilkaviškio rajono ūkininkės žemėje – karo laikų sprogmuo | KaunoDiena.lt

VILKAVIŠKIO RAJONO ŪKININKĖS ŽEMĖJE – KARO LAIKŲ SPROGMUO

  • 1

Vilkaviškio rajono ūkininkė savo žemėje aptiko Antrojo pasaulinio karo laikų sprogmenį.

Ketvirtadienio vidurdienį į valstybės sieną su Rusija saugančius Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardos pareigūnus telefonu kreipėsi Vilkaviškio rajono Girėnų kaimo gyventoja.

61-erių moteris pranešė, kad lauke netoli savo namų rado įtartiną daiktą, primenantį sprogmenį.

Kaip pranešė VSAT, pasieniečiai nedelsdami ėmėsi saugoti šią vietą ir aplinkinę teritoriją, pranešė Bendrajam pagalbos centrui ir policijai. Netrukus atvyko ugniagesiai gelbėtojai ir medikai. Kaip įprasta tokiais atvejais, pavojingoje vietovėje buvo įvestas planas „Skydas“.

Į įvykio vietą atvykę Lietuvos kariuomenės pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai nustatė, kad rastas sprogmuo – Antrojo pasaulinio karo 82 mm vidutinio minosvaidžio mina. Įvertinę jo būklę, išminuotojai pavojingą radinį nuvežė į Lakštučių karjerą ir ten sprogmenį sunaikino.

Šią savaitę tai jau antras kartas, kai Pagėgių pasienio rinktinės veikimo teritorijoje randamas sprogmuo. Trečiadienį Šakių rajone, Gluobių kaimo apylinkėse patruliavę Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos pareigūnai Šešupės pakrantėje aptiko Antrojo pasaulinio karo laikų 105 mm vokišką artilerijos sviedinį.

Šį sprogmenį taip pat išsivežė ir sunaikino kariuomenės išminuotojai.

Minosvaidis – dažniausiai lygiavamzdis pabūklas, šaudantis stačia (45–85° vamzdžio pakylos kampu) trajektorija specialiais plunksnomis stabilizuotais sviediniais, vadinamais minomis.

Jos dažniausiai būna verpstės, rečiau – cilindro formos. Uodeginė dalis paprastai pailginta, sudaro stiebelį, kuris baigiasi plunksnotu stabilizatoriumi. Minosvaidžiai plačiai naudoti per abu pasaulinius karus.

Lietuvos kariuomenės ginkluotėje yra 120 mm ir 60 mm minosvaidžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ukininke

nera girdejusi apie metalo supirktuves!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS