Visos dienos mokykla pradinukams – galvos skausmas kai kuriems tėvams ir mokytojams | KaunoDiena.lt

VISOS DIENOS MOKYKLA PRADINUKAMS – GALVOS SKAUSMAS KAI KURIEMS TĖVAMS IR MOKYTOJAMS

  • 1

Kol pradinukai atostogauja, politikai kuria planus, kaip mažuosius moksleivius mokyklose užimti visą dieną, praneša Info diena.

Seimas imasi svarstyti visos dienos pradinių mokyklų modelį. Anot jų, toks mokymas padėtų efektyviau mokyti vaikus. „Visos dienos mokyklos yra labai svarbios ypatingai vaikams, kurie žemesnio socialinio, ekonominio, kultūrinio statuso“, – sakė Seimo narė Vilija Targamadzė.

Tokios mokyklos jau veikia. Vilniuje šiais mokslo metais jas lanko beveik 20 tūkst. mokinių. Tačiau pradinukų mokytojai turi abejonių. Jie mano, kad visoje šalyje įkurti visos dienos mokyklas stigs pinigų.

„Mums kaip vadovams neaiškumas pirmiausia yra finansavimas, nes visos dienos mokyklos modelis yra papildomi kaštai ir etatai“, – kalbėjo Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos direktorė Jūratė Mikulskienė.

Įstatymą siūlantys parlamentarai įsitikinę, kad pinigai netaps našta nei savivaldybėms, nei žmonėms. „Vaikas turi neformalaus švietimo lėšas, taip pat yra kultūros paso lėšos ir kitos lėšos. Tai konsoliduoji lėšas ir kartais savivaldybei nereikia arba reikia labai neženkliai prisidėti. Ir atsiranda galimybė taip pat na, ir tėveliams prisidėti“, – aiškino V. Targamadzė.

Tuo tarpu, specialistai sako, kad dienos mokyklos reikalingos, bet jas atidaryti kiekvienoje savivaldybėje bus sunku. „Sprendžiami klausimai dar ir visiškai netiks su ugdymo turiniu kaip reiškiniu, bet ir ūkio dalimi, kuri yra taip pat reikšminga sprendžiant tokį kompleksinį momentą“, – sakė ikimokyklinio ir pradinio ugdymo specialistė Daiva Jakavonytė-Staškuvienė.

Kai kurie tėvai baiminasi, kad visa diena mokykloje pernelyg išvargins jų atžalas. Specialistai tėvelius ramina – visos dienos mokykla, skirta ir neformaliam ugdymui, ir priežiūrai, kol tėvai darbe.

„Ikimokyklinio ugdymo įstaigoje vaikai būna iki 18 val. Yra du pedagogai. Tai čia – lygiai tas pats, jeigu mes kalbame apie tokį pradinį ugdymą, mes kalbame apie ilgesnį – visos dienos ugdymą ir visą išdėliojimą tiek formalios, tiek neformalios veiklos į visą dieną“, – aiškino Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos direktorė.

Tačiau specialistai pripažįsta – pedagogų trūkumas mokyklose – vis dar problema ir visos dienos mokyklų modelis šį trūkumą privers pajausti dar labiau. „Jeigu mes kalbame apie visos dienos mokyklos modelį, vienoje klasėje reikėtų dviejų pedagogų“, – kalbėjo J. Mikulskienė.

„Šiandienos atveju, tai prilyginta labiau vaikų priežiūros funkcijai nei, kad ugdymui – kai kuriose savivaldybėse ir dėl to tada susidaro tam tikri iššūkiai, nes labai nedidelis atlygis už tą darbą“, – ikimokyklinio ir pradinio ugdymo specialistė.

Pritarus siūlymui, pokyčiai įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rim

Butinai reikia, nes kur deti pirmokelius, kol tevai darbe? Ir dabar eina i prailginta grupe, mokame uz tai pinigus ir tiek, galetu buti visiems sudaryta tokia galimybe

SUSIJUSIOS NAUJIENOS