VLKK apdovanojimai – gamtos mokslininkui, lituanistinės mokyklos Barselonoje steigėjai | KaunoDiena.lt

VLKK APDOVANOJIMAI – GAMTOS MOKSLININKUI, LITUANISTINĖS MOKYKLOS BARSELONOJE STEIGĖJAI

  • 0

Lietuvos mokslų akademijoje Vilniuje antradienį dešimtą kartą bus įteikti Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) skiriami apdovanojimai už lietuvių kalbos puoselėjimą.

Skulptūrėle „Sraigė“ šiemet bus apdovanotas Gamtos tyrimų centro mokslininkas Valerijus Rašomavičius, Lietuvių kalbos draugijos Kuršėnų skyriaus pirmininkė Vida Ragauskienė, lituanistinės mokyklos Barselonoje steigėja ir vadovė Solveiga Stankevičiūtė bei Kauno technologijos universiteto leidyklos „Technologija“ redaktorė Eglė Dumskytė.

Jie įvertinti už reikšmingus lietuviškos terminijos kūrimo darbus, mokslo kalbos puoselėjimą ir visuomenės kalbinį švietimą, pranešė VLKK.

V. Rašomavičiui apdovanojimas skirtas už reikšmingą indėlį kuriant ir puoselėjant gamtos mokslų srities lietuvišką terminiją. Mokslininkas ypatingą dėmesį skiria lietuviškiems augalijos pasaulio struktūrų pavadinimams. Jis yra pasiūlęs augalijos sintaksonų (klasių, eilių, sąjungų, asociacijų ir subordinuotų vienetų) lietuviškąją nomenklatūrą, įdiegęs į vartoseną gamtinių buveinių lietuviškų pavadinimų, daug prisidėjo prie augalų lietuviškų vardų tarptautinės sklaidos.

V. Ragauskienė – bibliotekininkė, kraštotyrininkė, Kuršėnų krašto kultūrinių iniciatyvų skatintoja ir puoselėtoja. Dirbdama Kuršėnų bibliotekoje, ji nuolat palaikė ryšius su kalbininku Vytautu Vitkausku (1935–2012), buvo viena iš knygos „Atsiminimai apie Vytautą Vitkauską“ iniciatorių, daug prisidėjo prie medžiagos jai rinkimo, informacijos apie šį leidinį sklaidos. V. Ragauskienė daug metų Šiaulių rajone ir Kuršėnų mieste rengia dviračių žygius po vietoves, kur gyveno ir dirbo įžymūs žmonės, puoselėję lietuvių kalbą ir kultūrą.

S. Stankevičiūtė įsteigė ir vadovauja lituanistinei mokyklai Barselonoje, rūpinasi visomis Ispanijoje veikiančiomis lituanistinėmis mokyklomis: aktyviai bendradarbiauja su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, rengia renginius, skirtus lituanistinių mokyklų mokytojams ir vadovams, rašo projektus, skirtus lituanistiniam švietimui gerinti ir plėsti.  Jos, kaip mokyklos vadovės, organizuojamose Kalėdų šventėse kasmet dalyvauja apie 100–150 žmonių.

E. Dumskytė jau 20 metų redaguoja fizinių, socialinių ir humanitarinių mokslo sričių, ekonomikos, sociologijos, vadybos ir administravimo, chemijos, fizikos, informatikos ir kitų mokslo krypčių leidinius – mokslo monografijas, mokslo studijas, tų krypčių vadovėlius ir mokomąsias knygas, taip pat mokslo žurnalus, konferencijų medžiagą. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS