VPT: Lietuva kovai su COVID-19 skirtoms priemonėms ir įrangai išleido 77 mln. eurų | KaunoDiena.lt

VPT: LIETUVA KOVAI SU COVID-19 SKIRTOMS PRIEMONĖMS IR ĮRANGAI IŠLEIDO 77 MLN. EURŲ

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) žada tikrinti kai kurias viešojo sektoriaus sutartis įsigyjant apsaugos nuo koronaviruso priemones neskelbiamų derybų būdu.

VPT duomenimis, Lietuva kovai su COVID-19 skirtoms priemonėms ir įrangai jau išleido per 77 mln. eurų.

Laikinoji VPT vadovė Jovita Petkuvienė sako, kad šiuo metu nagrinėjama informacija dėl kai kurių tiekėjų, kurie medicinines ir asmens apsaugos priemones ėmė pardavinėti tik kilus koronaviruso protrūkiui, nors iki tol užsiėmė kita veikla. Neskelbiamos derybos institucijoms leidžia pačioms susirasti vieną tiekėją ir su juo derėtis dėl prekių ar paslaugų įsigijimo.

„Pasirinkome tam tikrą kryptį, žiūrime, kaip tam tikri tiekėjai patenka į tas neskelbtinas derybas. Nes pastebime tendenciją, kad yra tiekėjų, kurie niekada nesivertė tam tikra sutartims reikalinga veikla, ir staiga iš jų perkamos medicininės priemonės ar panašios. Tad šiuo aspektu kol kas situaciją nagrinėjame ir gali būti, kad pradėsime tam tikrus tikrinimo veiksmus“, – BNS sakė J. Petkuvienė.

Kai pažiūrime į įmonių veiklos pobūdį, mums kol kas kyla abejonių.

Anot jos, užsakymus gauna informacinių technologijų, pervežimų kompanijos, renginių organizatoriai, taip pat konkrečios veiklos nenurodančios įmonės.

„Kai pažiūrime į įmonių veiklos pobūdį, mums kol kas kyla abejonių dėl to, kokiu būdu perkančioji organizacija iš viso sužinojo, kad iš šio tiekėjo galima nusipirkti tam tikras reikalingas priemones“, – tvirtino VPT vadovė.

Viešųjų pirkimų duomenimis, priemonėms kovai su koronavirusu valstybė šiemet jau išleido per 77 mln. eurų, didžioji dalis jų skirta apsauginiams kombinezonams (25,2 mln. eurų), 16,3 mln. išleista neįvardintoms apsaugos priemonėms, 9,4 mln. – medicinos įrangai. Beveik 5 mln. eurų išleisti apsauginiams antveidžiams, 2,7 mln. eurų – medicinos reikmenims, 2,6 mln. eurų – saugos įrenginiams, 2,1 mln. eurų – dezinfekcijos priemonėms.

Didžiausią 24,6 mln. eurų sutartį asmens apsaugos priemonėms įsigyti Sveikatos apsaugos ministerijos ekstremalių situacijų centras sudarė su Kinijos gamintoju „Harbin Shangyang Trading Co.“. Dar už beveik 3,5 mln. eurų įsigyti dirbtinės plaučių ventiliacijos įrenginiai iš  „Jiangsu Sainty Machinery & Exp Co.“.Trečioji pagal dydį – Vilniaus savivaldybės 2,1 mln. eurų asmens apsaugos priemonių įsigijimo sutartis su Lietuvos medicinos prekių tiekėju „Essmedi“.

Gairės: koronavirusas, koronavirusas pasaulyje, VPT, įranga, apsaugos priemonės, išleisti pinigai, COVID-19 karantinas, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

liuks

:) :) :)

Anonimas

Na,bet Lietuva išleido 16,3mln.eurų neįvardintoms apsaugos prekėms...kas tai?Gal tuos mln.pasidalino už savo 'stropų"darbą?

L

Pilnai pritariu tomui .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS