VRM: šalies savivaldybėse – dar 400 priedangos nuo oro pavojaus vietų | KaunoDiena.lt

VRM: ŠALIES SAVIVALDYBĖSE – DAR 400 PRIEDANGOS NUO ORO PAVOJAUS VIETŲ

  • 2

Šalies savivaldybėse papildomai identifikuoti dar 400 pasislėpti oro pavojaus atveju tinkami pastatai.

Iš viso priedangų, skirtų apsisaugoti karinių grėsmių atveju, šalyje yra 2 272, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Jose prireikus galėtų slėptis maždaug 660 tūkst. arba 23 proc. šalies gyventojų. Bendras siektinas rodiklis šalies mastu – kad priedangų užtektų 50 proc. gyventojų: 60 proc. miestų savivaldybėse ir 40 proc. – rajonų.

Nors tiesioginio pavojaus nėra, plečiamas priedangų tinklas.

„Specialiuoju priedangos ženklu pažymima vis daugiau statinių visose šalies savivaldybėse. Pablogėjus geopolitinei ir saugumo situacijai regione, iš naujo įsivertinome Lietuvos civilinės saugos sistemos būklę ir trūkumus. Nors tiesioginio pavojaus nėra, plečiamas priedangų tinklas ir jų žymėjimas leis šalies gyventojams jaustis geriau informuotiems ir saugesniems“, – pranešime teigia vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pasak ministerijos, siekiant didinti gyventojų saugumą, ministrės įsakymu savivaldybėms buvo parengtos Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijos. 

Priedanga yra skirta trumpalaikei, iki kelių valandų, apsaugai, kurioje būtų galima pasislėpti nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu. Iškilus šiai grėsmei, gyventojams rekomenduojama kuo skubiau susirasti specialiuoju žymėjimo ženklu pažymėtą artimiausią priedangą.

Pasak VRM, priedangoms tinka tokios vietos kaip gyvenamieji daugiabučiai, visuomeninės, laisvalaikio, pramogų ir kitos paskirties statiniai ar atskirai įrengtos požeminės automobilių stovėjimo aikštelės, rūsiai, transporto ir pėsčiųjų tuneliai, įmonių ir įstaigų sanitarinės buitinės patalpos, nedegių medžiagų sandėliai.

Kolektyvinės apsaugos statiniai skirti laikinam gyventojų prieglobsčiui ekstremalių situacijų metu – čia apgyvendintiems žmonėms būtų teikiamos būtiniausios paslaugos ir reikmenys: maistas, vanduo, drabužiai,  medicininė, psichologinė ir kita humanitarinė pagalba.

Praėjusių metų pavasarį atlikus kolektyvinės apsaugos statinių inventorizaciją, priedangai tinkamų vietų identifikuota apie 1,8 tūkstančio. Tuo metu buvo skaičiuojama, kad pavojaus atveju priedangų užtektų maždaug pusei milijono arba 17 proc. šalies gyventojų.

Pasak ministrės, įgyvendinus naują Vidaus reikalų ministerijos parengtą Civilinės saugos koncepciją, ginkluoto konflikto, ekstremaliųjų situacijų metu kolektyvinės apsaugos statiniuose (KAS) arba priedangose apsisaugoti galėtų iki pusės šalies gyventojų, o socialiai pažeidžiami asmenys būtų evakuojami į iš anksto numatytus KAS ar priedangas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Priedanga

tai figos lapas auksciau keliu!

Anonimas

CIA TIEK PRIEGLAUDU BENAMEM ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS