VSAT vadas: Lietuvos pasieniečiams trūksta lėšų ginkluotos gynybos priemonėms | KaunoDiena.lt

VSAT VADAS: LIETUVOS PASIENIEČIAMS TRŪKSTA LĖŠŲ GINKLUOTOS GYNYBOS PRIEMONĖMS

  • 1

Lietuvos pasieniečiams trūksta lėšų ginkluotei, šaudmenims, amunicijai ir kitoms ginkluotai gynybai būtinoms priemonėms, o dėl neadekvataus tarnybos ypatumams darbo užmokesčio dydžio ir socialinių garantijų tarnyba nepasižymi patrauklumu, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Vainius Butinas.

Ketvirtadienį VSAT centrinėje įstaigoje Vilniuje vyko tarnybos veiklos praėjusiais metais aptarimas. Renginyje VSAT vadas įvardijo pagrindines jo vadovaujamos tarnybos problemas, prioritetus, tarnybos pasirengimą ginkluotai valstybės gynybai bei VSAT finansinius poreikius tinkamai atlikti šią funkciją.

„Nėra teisinių prielaidų tarnybos rinktinių ir užkardų vadų rotacijai, trūksta lėšų plaukiojimo bei kitų transporto priemonių, vaizdo stebėjimo sistemų išlaikymui ir remontui“, -  rašoma VSAT pranešime apie veiklos aptarimą.

V.Butinas taip pat pasiūlė tobulinti nuostolių atlyginimo pareigūnams procedūrą, nes nereti atvejai, kai su kontrabandininkais kovojančių pasieniečių ir jų šeimų turtui padaroma žala – deginami ir niokojami pastatai, automobiliai ir pan.

Pastaruoju metu gerokai sumažėjo neužimtų pareigybių VSAT skaičius. Praėjusiais metais pirmąsyk per pastaruosius metus į tarnybą VSAT atėjo daugiau pareigūnų nei ją paliko.

VSAT vadas generolas V. Butinas apžvelgė pasieniečių veiklą vykdant paieškos ir gelbėjimo darbus. Jis pabrėžė, kad VSAT turint tinkamą finansavimą, pasieniečių orlaivių ir įrangos pakaktų užtikrinti visų šalies institucijų ir ūkio subjektų poreikį aviacijos panaudojimui.

„Tačiau šiuo metu net ir pačiai VSAT labai neužtenka lėšų užtikrinti normalų pasieniečių aviacijos darbą sienos apsaugos poreikiams“, - teigia VSAT.

Be kitų siūlymų, kaip racionaliai panaudoti VSAT aviacijos galimybes, V.Butinas pasiūlė 2015 metais iš valstybės biudžeto skirti Aviacijos rinktinei papildomus 580 tūkst. eurų tikslinių asignavimų orlaivių techninei priežiūrai ir eksploatacijai.

Tarnybos veiklos prioritetais V.Butinas įvardijo tolesnį sienos su Baltarusija apsaugos stiprinimą, diegiant sienos stebėjimo sistemas, tiesiogines sienos kontrolės funkcijas vykdančių pasieniečių skaičiaus didinimą, viduriniosios grandies pareigūnų darbo užmokesčio didinimą. Jis sakė, kad būtina ypatingą dėmesį skirti kovai su nelegalia migracija, korupcija ir šešėlinės ekonomikos apraiškomis, imtis priemonių, kad būtų sukurta teisinė aplinka, sudaranti galimybes tinkamiau panaudoti tarnybos orlaivius valstybės institucijų uždaviniams ir funkcijoms įgyvendinti, spręsti klausimą dėl papildomo VSAT aprūpinimo ginkluote, šaudmenimis, amunicija, civilinės saugos ir kitomis ginkluotai gynybai būtinomis priemonėmis.

Šiuo metu sienos stebėjimo sistemomis kontroliuojama 32 proc. išorės sienos ilgio (345 kilometrai).

Pasak VSAT vado pavaduotojo Antano Montvydo, įdiegus sienos stebėjimo sistemas pažeidžiamiausiuose sienos su Baltarusija ruožuose iškart sulaukta gerų rezultatų. 2014 m. II pusmetį, lyginant su 2013 m. atitinkamu laikotarpiu, Lavoriškių užkardoje kontrabandos atvejų skaičius sumažėjo per pusę, o sulaikytų cigarečių skaičius – 1,6 karto. Padvarionių užkardoje kontrabandos atvejų skaičius sumažėjo penkiagubai, o sulaikytų tabako gaminių – 6 kartus.

Pasak A.Montvydo, didžiausią rūpestį pernai kėlė Vietnamo piliečių neteisėta migracija. Paaiškėjo, kad iš 301 pernai sulaikyto vietnamiečio beveik 44 proc. jų į Lietuvą pateko iš Latvijos, beveik 14 proc. - iš Estijos.

Iš viso pernai sulaikytos 35 nelegalių migrantų iš įvairių šalių grupės bei 54 vedliai, dėl neteisėto asmenų gabenimo pradėti 33 ikiteisminiai tyrimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ką čia

kreipti dėmesį tuokius niekus kauomet Ukrainai reikia padėti?:DDDDDDDDDDD)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS