Vyriausybė: beveik trim ketvirtadaliais sumažėjo į Baltarusiją vykstančių lietuvių | KaunoDiena.lt

VYRIAUSYBĖ: BEVEIK TRIM KETVIRTADALIAIS SUMAŽĖJO Į BALTARUSIJĄ VYKSTANČIŲ LIETUVIŲ

  • 5

Kovą ir balandį Baltarusijos sieną kirtusių Lietuvos piliečių, lyginant su tais pačiais mėnesiais pernai, sumažėjo 73 proc., skelbia Vyriausybė.

Pasak jos, 2023 metų kovą ir balandį Lietuvos piliečiai Baltarusijos sieną kirto 129 tūkst. 87 kartus, o per tą patį laikotarpį šiemet – 33 tūkst. 917 kartų.

Visų į Baltarusiją ir iš šios valstybės vykstančių asmenų srautas, Vyriausybės duomenimis, per du mėnesius sumažėjo 48 proc., nuo 659 tūkst. 793 sienos kirtimų pernai iki 341 tūkst. 680 šiemet.

Krovininio transporto judėjimas sumažėjo 60 proc., nuo 80 tūkst. 268 iki 31 tūkst. 745 sienos kirtimų.

Vyriausybės kanceliarija šias tendencijas sieja su šiemet kovą uždarytais dviem pasienio kontrolės punktais su Baltarusija.

Anot Vyriausybės, pernai Lietuvos-Baltarusijos pasienio kontrolės punktuose tikrinta beveik 3,9 mln. asmenų, 66 proc. jų sudarė Baltarusijos piliečiai. Bendras baltarusių srautas visuose punktuose pernai išaugo apie 50 proc., o Lietuvos piliečių, lyginant pernai metus su 2022-aisiais, sumažėjo 13,4 proc., iki 684 tūkst. sienos kirtimų.

„Ženklus žmonių ir transporto srautų mažėjimas rodo ne tik priemonių efektyvumą, bet ir išaugusį Lietuvos piliečių grėsmių suvokimą ir sąmoningą. Tai ne mažiau svarbu nei priimti sprendimai. Be to, padažnėjusios Baltarusijos ir Rusijos režimų dezinformacinės atakos ir kitos provokacijos taip pat rodo priimtų sprendimų efektą“, – pranešime cituojama Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Kovo 1 dieną Vyriausybė pritarė Nacionalinio saugumo komisijos siūlymui stabdyti prekių, transporto ir asmenų judėjimą per Lietuvos-Baltarusijos valstybinę sieną Lavoriškių ir Raigardo pasienio kontrolės punktuose.

Taip pat nutarta nutraukti pėsčiųjų ir dviratininkų vykimą per Medininkų ir Šalčininkų pasienio kontrolės punktus, uždrausti keleivių įlaipinimą ir išlaipinimą Kenos geležinkelio pasienio kontrolės punkte ir Kybartų geležinkelio pasienio kontrolės punkte, išskyrus išimtinius atvejus.

Vyriausybė pažymi, kad pastarieji judėjimo ribojimai pradėti taikyti pernai rugpjūtį, sustabdžius veiklą Šumsko ir Tverečiaus pasienio kontrolės punktuose.

Šiuo metu toliau veikia Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai.

Vyriausybė primena rekomendaciją Lietuvos piliečiams nevykti į Rusiją ir Baltarusiją pastaruoju metu suintensyvėjus šių valstybių institucijų priešiškiems ir provokaciniams veiksmams prieš lietuvius, esančius ar laikinai atvykusius į minėtas šalis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Kaip gali važiuoti , jei verčia po dvi paras sėdėti automobiliuose ir laukti. Kam čia dar meluoti ?

gražu net mėlyna

Patys uždarė sieną,prigąsdino žmones verbavimais,galimais sulaikymais ir kitomis nesąmonėmis,o paskui kaip žydas parkomis giriasi ant kiek sumažėjo kruopas Bielarusijoje perkančių nabagų.Va ir visi bukalaurinės vyriausybės ,,pasiekimai''.Kai sakoma,neturint kuo pasigirti ,belieka tik savo pašikto š...o smarsu pasidžiaugti.

Labai

Gerai bet dar labai dauk čiurkų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS